De ce nu mai sunt ţonist ? – perioada naivităţii

„-istul” şi „-ismul”  în mod categoric fac parte dintr-un întreg.

Mai mulţi pacifişti convergenţi în metodologie duc la apariţia pacifismului. Când un grup de politicieni democraţi îşi dau mâna, apare de la sine democratismul. Pe cale de consecinţă mai mulţi creştini adunaţi laolaltă formează creştinismul. În cadrul acestuia din urmă, pe la mijlocul anilor ‘70 naratorul a fost etichetat de o personalitate „marcantă” a baptismului acelor vremi, ca fiind (nici mai mult ,nici mai puţin decât): ţonist. Ţoniştii  fost etichetaţi ca formând mişcarea ţonistă. Printre altele, noi ştim că la Arad au fost moisiştii. La Bucureşti au fost todoriştii. Iar la Iris, dar nu numai, au fost ţoniştii.

Apropos de această “celebritate”. Pe când Iosif Ţ. predica la Iris ( adunând inevitabil mulţimile), acest M.H. ( Mitică, fii pe pace că nu erai tu! 🙂  ), la începutul unei predici a „scăpat” o păsărică din colivia gândirii ranchiunoase prin nu mai puţin celebra (parafrazez): „Şi acum vă predic vouă surorilor bănci!”.

Revenind la dialogul purtat de CORBU cu această „somitate”, primul i-a replicat:”Eu nu sunt ţonist! Câtă vreme fratele Iosif e de partea Adevărului, inevitabil voi fi alături. Când nu , nu!” Asta doar aşa, pentru delectarea unor  „ţonişti până la moarte”.

După patentul deja „clasic” (vezi Barthimeu vs Persona), vom spune că a fost o perioadă a copilăriei spirituale când realmente eram în goană după modele. Auzind (doar) de un Mihai Cornea, de un Silvestru Ungureanu, de un Pitt Popovici (Olah Liviu încă nu apăruse), aveam nevoie de ceva „la-ndemână”, de ceva „în carne şi oase”. Aşa după cum aminteam, din ‘67 am auzit de Iosif Ţ. După reîntoarcerea de la Oxford, familia noastră a fost „trup şi suflet” faţă de el. Casa noastră ospitalieră, sacrificiile făcute în diverse circumstanţe (inclusiv deplasarea la Ploieşti când se zice că era persecutat), expunerea la riscuri (prin distribuirea broşurilor scrise de el), „certurile” cu conducerea Bisericii acelei vremi ca I.Ţ.să poată predica miercurea seara la Iris, mobilizările făcute între fraţi şi nefraţi cu ocazia diverselor evanghelizări, sârguinţa în luarea notiţelor la predicile lui, sunt doar câteva din argumentele ataşamentului faţă de un crez.

Ceea ce ne-a fost mai greu (până ne-am luat “inima-n dinţi”) a fost decizia de-a face publică experienţa predării în mâna Domnului. Se întâmpla în martie ’73, la Iris. După o predică cu impact la inima şi mintea adolescentului de atunci, am simţit nevoie irezistibilă de a-mi preda viaţa Domnului Isus. Triggerul acelei decizii l-a constituit mesajul şi apelul din final a lui Iosif Ţon. Orice s-ar spune, această experienţă trăită la paroxism nu o pot nega. Efectiv, copleşit de prezenţa şi lucrarea de convingere a Duhului , am izbucnit în lacrimi. A mă dezice de ea, înseamnă efectiv a mă dezice de mine însumi. Ceea ce îmi e imposibil! Prin această confesare, cred că cei de bună-credinţă, nu vor fi tentaţi să (mă) judece ca fiind lipsit de obiectivitate şi condescendenţă.

Şi atunci…?

Atunci când s-a produs virajul?!?

-va urma-

2 gânduri despre „De ce nu mai sunt ţonist ? – perioada naivităţii

 1. Ne fierbi…..
  Mai exista si diferenta de fus orar intre America si Europa,
  apoi ne dai si cu taraita(nu pot sa-l scriu pe t cu sedila) scuze!
  Pshihologule!!!!!!

  1. Felician dragă,
   Eu nu fierb pe nimeni! 🙂 Lucrurile se incing de la sine.
   Cât despre ţârâită, este o vorbă: nu se pune toată brânza-ntr-o plăcintă. Mai ales dacă e şi pişcătoare. 🙂
   Nu neg că nu îmi place psihologia generală, în general (sic!); dar de aici şi până la a fi psiholog e cale lungă. Mai ales dacă birocraţia-i stufoasă…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s