Ştefănel, turnătorul multilateral…

Nu trece bine Boboteaza că Ştefan cel Mic , turnător la foc continuu, îşi deşiră impresiile din călătoria informativă a ultimelor trei zile. Dacă pe 3 ianuarie dădea în vileag nişte banalităţi, iată-l că nu se desminte nici acum. Pe aceeaşi „linie tehnologică a forjatului informativ”, apar personaje relativ noi.

Despre informarea „organului” de către  Berci(sconi) în legătură cu Iosif Ţon, mai că am putea exclama: „Şi Ştefan e cu noi!” Oare pentru câţi gologani l-a „turnat” pe IŢ ?!? Pentru mai mulţi sau mai puţini ca Iuda ?!?

Varietatea „forjelor” trebuia să includă neaparat şi „vasul mai slab”, adică pe surorile de credinţă. Despre vecina lui, Lidia Chiş (fica lui Alexandru Chiş din episoadele trecute- vezi lista atipică DUI a celor 9), Ştefan nu numai că nu scapă prilejul de a-şi fixa zoom-ul pe poşeta ei, dar face şi declaraţii cvasi-indecente de tipul: „întreţine relaţii prin corespondenţă cu frate din occident”. 🙂  „Ştefănel-ciclop” se uită şi unde nu trebuie…  Fănel al nostru vede în şi prin poşete; ba „chemări în străinătate”, ba „ilustrate cu versete din biblie-colorate”. Sărmanul securist; nici tu cultură, nici tu respect pentru Cartea Cărţilor. Dacă ar putea, un mahalagiu cred că i-ar spune-o de la obraz: „Bă securistule!  Biblie, se scrie cu majusculă !” 🙂

Berci nu uită, după cum ar putea crede unii, să-l „treacă în revistă” şi pe Hosu Dan (actualmente Daniel Longyne- Chicago, IL), pe Liviu Bălaş şi pe… şi pe „pastorul bisericii de la Iris”: Vădan Vasile. „Forma” în care l-a turnat pe ultimul nu cred ca a avut acordul responsabilului cu CTC-ul informativ (CTC- Controlul Tehnic al Calităţii).

La acest moment al confesărilor, trebuie să ne facem „Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa”,  pentru naivitatea caracteristică primei tinereţi. Atunci nu ştiam că trebuie să „suflăm şi în iaurt” ! Regretăm sincer lipsa de înţelepciune reptiliană, la care ne trimite Christos.

Reapar „pe banda rulantă” a delaţiunii berciene Ioan Teodosiu, Iosif Enedy, Paul Niculescu. Despre intenţiile de clarificare a relaţiei cu Iosif Ţon ale lui Paul, s-a mai amintit în trecutele episoade. E o nouă confirmare a bunelor intenţii ale lui Niculescu.

La final, dincolo de uzitatele dar şi de  uzatele recomandări, mai aflăm că printre „ei” mai erau şi mici „şopârliţe” care transpirau înafară informaţii. Altfel nu înţelegem alerta în care a intrat „ochiul şi timpanul”.

BERCI ŞTEFAN- 08.01.1979

 

1. În ziua de 07.01.1979  ŢON  IOSIF a fost la biserica din IRIS- a spus că este bolnav şi face un tratament stînd mai mult timp la Cluj-N.

 

A afirmat că la el a venit un străin pt a dona o sumă mare de bani pt ajutorul membrilor (?) cultului care sînt  în şcoli sau mai săraci, l-a îndrumat pt a da suma respectivă unor studenţi pt că şi el a fost ajutat cît a fost student. De asemenea,a indicat membrilor cultului să doneze lunar 10% minimum pt a ajuta pe „fraţii” mai săraci.

 

2. CHIŞ LIDIA domiciliată în str. Oaşului Nr.328, muncitoare la „CLUJANA” întreţine relaţii prin corespondenţă cu frate din occident care fac chemări în străinătate. A văzut în poşeta acesteia vreo 30-40 buc. De ilustrate cu versete din biblie- colorate.

 

3. În seara zilei de 07.01. mai mulţi tineri baptişti de la biserica din „IRIS”, după terminarea serviciului religios s-au adunat la numitul HOSU DAN care locuieşte în Dîmbul Rotund. Printre cei care au mers a fost CODREANU VIOREL, LIVIU BĂLAŞA şi alţii.

 

Din discuţiile purtate cu  CODREANU VIOREL rezultă că în toamna anului 1978 a fost pe la el doi străini din occident, invitîndu-i la masă, conducîndu-i apoi la hotel şi pe urmă la gară, dar nu a putut discuta prea multe cu aceştia deoarece VĂDAN VASILE, pastorul bisericii de la „IRIS” i-a însoţit peste tot.

 

A mai afirmat că în vacanţa de iarnă a fost la Bucureşti unde a luat legătura cu NICULESCU, care i-a spus că recent va veni la Cluj pentru a sta de vorbă cu membrii cultului care sînt în „Comitet” şi cu cei care sînt persecutaţi  de autorităţi.

 

De acolo,din Bucureşti a plecat la Ploieşti, Iaşi, Caransebeş şi Timişoara pentru a vedea care este situaţia în comunităţile baptiste din aceste localităţi. De asemenea a spus că trebuie să clarifice nişte situaţii cu ŢON IOSIF , neprecizînd despre ce situaţie este vorba.. De faţă la aceste discuţii a lui CODREANU a mai fost TEODOSIU IOAN, tîmplar la „LIBERTATEA” şi ENEDY IOSIF, student la Institutul Agronomic din Cluj. ENEDY a afirmat că a fost cineva de la securitate care s-a intresat despre el la nişte colegi şi aceştia l-au pus în temă.

 

TEODOSIU IOAN i-a spus că este chemat la organul de Miliţie pentru ziua de 08.01.79 ora 10.00.

 

NOTĂ:

CHIŞ LIDIA- este autoarea scrisorii  către CHIU MARGARETA din ŞIMLEUL SILVANIEI, căreia îi face cunoscut conducerea tineretului baptist „MARANATA”: BĂLAŞA  LIVIU- preşedinte şi CODREANU VIOREL- vicepreşedinte, acesta făcînd parte şi din aşa zisul „Comitet de apărare a drepturilor omului” condus de NICOLESCU  din Bucureşti, informaţie confirmată pe mai multe linii.

 

ENEDYI IOSIF- lucrat prin D.U.I. suspect că ar face şi el parte din „Comitetul” condus de PAUL NICOLESCU. Aspectul cu privire la  acesta se confirmă, MR FODOR EMIL făcînd investgaţii asupra sa prin colegii de cameră de la căminul „ELENA SÎRBU” din str, MOŢILOR.

 

TEODOSIU IOAN- este lucrat prin S.I.- ar face parte de asemenea din „Comiteul” condus de NICOLESCU.

  -semnat Mr. _______________(?)” 

NOTA  NOASTRĂ

Pe margine apar adnotările, după cum urmează:

În dreptul Lidiei Chiş, pe marginea stângă a primei pagini apare următoarea adnotare: „ Să fie luată în cadrul evidenţei dosarului de probleme”- semnat ______________(?)

 

În dreptul lui Hosu Dan, tot pe prima pagină apare: „ Stabiliţi cine este şi măsuri de clarificare a relaţiilor ce le are în contextul cazului „Maranata”. – semnat____________(?)

 

Pe pagina a doua, în dreptul lui Enedy Iosif apare adnotat: „ Cu cine s-a discutat cînd aţi fost cu Mr. Fr. (Mr. Fodor – n.n.) la agr. (Agronomie-n.n.) ne-a desconspirat- atenţie! – semnat__________(?)

 

În dreptul lui Teodosiu  Ioan, pe aceaşi pagină apare: „Stabiliţi pentru ce a fost invitat” – semnat  __________(?)

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.