„PETRICĂ” cu zoom-ul pe…”vicii, pasiuni”

22 ianuarie 1979- o zi plină cu bătăi… Nu doar cu bătăi de cap pentru securiştii clujeni, dar şi cu bătăi la maşină. La cea de scris, se subînţelege. Pentru un fost tractorist robust, cu falangele mâinilor pe măsură, a dactilografia opt pagini nu e prea uşor. Opt deoarece: şase erau pentru „Raport” ( 2 x 3 pagini- vezi articolul „Redare pe bandă…”)  iar două pentru prezentul PLAN DE MĂSURI. La acest capitol, pe lângă scrisul de mână ordonat şi caligrafic, MEDAN merită sincere felicitări! 🙂

Dar nu tot la fel putem spune şi despre planul „atac la baionetă” pe care-l supune atenţiei şefilor lui (col. Trif Gheorghe respectiv cpt. Velea Eugen).

La năzuinţele  democratice firave ale CORBU-lui, „organul” consideră că trebuiesc luate măsuri prompte, aspre şi precise. Vorba militarului român: „Duşmanul este foarte versant!”  Măsurile propuse vizează două traiectorii ale CORBU-lui: cea profesională respectiv cea ecclesială.

În planul de măsuri grele şi multiple (nu-i de mirare că sărmanul M.I ajunge peste ani să sufere cu „şalele”) este cooptat şi PETRICĂ. Acesta nu e altul decât un fost „coleg de an şi de serie”, care peste ani avea să devină profesor universitar doctor, la una din cele mai prestigioase clinici de gastroenterologie din Ardeal. Ce să-i faci?!? PETRICĂ avea spate mare dar şi acoperit! Acestei persona grata i s-a trasat sarcina deloc grată de a-şi focaliza zoom-ul vigilenţei pe… nici mai mult dar nici mai puţin decât pe „viciile, pasiunile” CORBU-lui.

Dar ca şi cum tandemul PETRICĂ-MEDAN (pe linie educaţională) nu era de ajuns, pe CORBU  „mai sare” un cuplu: DECEBAL-BALA. Acesta din urmă trebuia să vegheze asupra „zborului ecclesial” al înaripatei făpturi. Compasiunea CORBU-lui pentru străbunul dacilor e una sinceră…

Punctele trei-cinci sunt „tari-de-tot” tocmai prin complexitatea măsurilor propuse: „spionaj la domiciliu”. Nu la mănăstire ! 🙂

La acest asalt asupra CORBU-lui au contribuit nici mai mult dar nici mai puţin , decât doi „colaboratori în lucrare” (PETRICĂ şi DECEBAL) şi patru ofiţeri secu (Medan, Bala, Velea, Trif). Dacă mr BALA a fost făcut responsabil de îndeplinirea măsurii cu numărul doi de către cpt VELEA, atunci e clar: funcţia bate gradul!

La nouă luni de la redactarea planului (mai exact pe 18 octombrie 1979), se mai face o „indicaţie preţioasă”. Prin adnotarea de la pagina doi se ordonă:

Să fie contactat public şi menţinut sub influenţă. Mr. BALA să dirijeze prin BORLEA ( n.n.- BORLEA DOREL, o sursă cu care ne-am întâlnit deja, dar de care din nefericire nu vom scăpa uşor) pe lângă suspect pentru a cunoaşte activitatea în mediul cultic”. – semnat col. Trif Ghe. (?)

Omeneşte şi retrospectiv privindu-şi zborul, CORBU se miră cum de nu s-a prăbuşit… Singura raţiune e că Cel de Sus s-a îndurat de el şi i-a revigorat aripile, ca pe cele ale vulturului.

2 gânduri despre „„PETRICĂ” cu zoom-ul pe…”vicii, pasiuni”

  1. Domnule Barthimeu,

    Pasiuni mai inteleg ca aveati, dar „vicii” cum? Astia de la „secu” nu erau informati ca pocaiti nu au „vicii”?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.