O întrebare de baraj

Nu de mult un creștin l-a întrebat pe un altul:

” Dintre un creștin curvar și unul informator, care-i mai păcătos/periculos ?”

Realitatea indică existența unui astfel de scenariu nefericit. Știm că nu e etic și nici moral (creștinește abordând întrebarea) să punem în oglindă categorii morale negative. A compara un rău cu un alt rău e profund imoral și antibiblic. Hamartia, ca și greșire a Țintei (Cuvântului), sau ca și ofensă la adresa lui Dumnezeu, sau ca și incapacitate în a performa/face voia Lui (prin omisiune sau  nu), are aceiași valoare în ochii Atotvăzătorului. Noi suntem specialiști în îndulcirea amărăciunii păcatului, încercând să-l clasificăm. Taxonomia răului în: rău, mai rău sau cel mai rău are o oarecare valoare doar pentru noi și prin prisma implicațiilor lui.

Nu dezvălui răspunsul celui intervievat din motive lesne de intuit.

Prin urmare solicităm respectuos la cât mai mulți vizitatori să încerce a-și expune și argumenta (decent și/sau scriptural) perspectiva asupra ecuației de mai-sus.

Reclame

14 gânduri despre „O întrebare de baraj

 1. …acum dupa ce m-am gandit ,,un pic” am o nedumerire :

  daca nu e o intrebare de baraj ci e o intrebare ,,capcana” de genul povestirii lui Natan cand l-a prins intr-o ,,zi buna” pe David.
  Deocamdata zic doar atat:

  Dintre un creștin curvar și unul informator, care-i mai păcătos/periculos ?”

  -o eticheta superba pe niste ,,produse”de calitate cel putin cu ,,?”

  1. Uneori și barajul e-o capcană. Nu-i așa ?!? Dar asta nu înseamnă că barajul nu poate fi trecut; și nici că lațul capcanei deja se strânge încetișor…
   Așadar Mitică, rupe eticheta și arată-ne ce-i sub ea: adică răspunsul tău. 🙂

 2. @,,Așadar Mitică, ….”

  [am constatat ca e mai usor sa reactionezi decat sa actionezi. Asi fi scris mai usor daca ar fi existat cateva opinii ,,scrise” din partea vizitatorilor. Cine stie …poate vor fi reactii…]

  ,,care-i mai pacatos/periculos” ?

  Barthimeu ne-a ajutat putin prin raspunsul dat la intrebarea pusa:

  ,,Mai periculos …pentru cine?”
  -Pentru toate părțile!

  1# -nu pot sa raspund ca amadoi sunt pacatosi/periculosi – nu asta ni se cere.

  Voi spune pentru inceput ca amandoi pot exista un timp in grupul de credinciosi fara sa fie banuiti de pacatul ascuns pe care-l fac.
  Pot fi chiar mai activi decat altii.
  Faptele lor se regasesc in locul unde Pavel il avertizeaza pe Timotei despre zilele din urma …a celor ,,avand doar o forma de evlavie’’
  Fara pocainta in timpul acestei vieti nu vor avea parte de mostenire in Imparatia lui Dumnezeu ci vor fi ,,afara ‘’ si aruncati in iazul de foc.

  2# pacatul lor afecteaza in mod diferit partile [respective persoana care pacatuieste si grupul fata de care pacatuieste]
  -cel care curveste
  ,pe langa faptul ca se face una cu persoana cu care pacatuieste ,
  si incalca legamantul casatoriei in caz ca e casatorit –afecteaza partasia grupului din care face parte si pacatuieste impotriva lui Dumnezeu in trupul lui care este Tepmplul Duhului Sfant…
  Cel care tradeaza ..este ,,un Iuda’’.

  El ,,s-a facut vanzator’’-a stat la masa cu Invatatorul si ucenicii , avand si o slujba importanta intre ei ..a avut si ,,tupeul ‘’sa intrebe impreuna cu ceilalti ,,nu cumva sunt eu…!~[?}
  Si el pacatuieste impotriva grupului din care face parte , impotriva Capului Trupului’’-si impotriva carora ii tradeaza –,,vinde informatii’’

  Parerea mea este ca acesta din urma este mai pacatos/periculos .

 3. Comentez pt prima data aici…

  Va dau dreptate ca taxonomia si clasificarea pacatului ne afecteaza doar pe noi nu pe Dumnezeu. Pedeapsa capitala se aplica unui pacatel micut la fel ca unui „mare.” Deci ca pacatosi, sunt egali din punct de vedere teologic.

  Dar am putea argumenta ca informatorul este mai periculos pentru Biserica… Satan foloseste actiunile lui sa loveasca foarte negativ pe crestinii autentici… pe cand sfera de activite a celuilalt este de cele mai multe ori in afara Bisericii.

 4. Mai usor ne-ar fi fost de puneai intrebarea asa:dintre un curvar sau un informator care-i mai crestin ?
  Dar asa orice am raspunde tot ne taxezi!!!
  Ma gandeam totusi care pune mai multa dragoste la ceia ce face!!!! Nu ar fi un punct de plecare cu tenta crestina?!

  1. FB-ule dragă,
   Dacă schimbam cum zici tu, nu era și mai de râs la lume ?!? Cum adică ”creștin”?
   Apoi să știi că eu nu ”taxez” pe nimeni, căci doar nu sunt la vamă să percep taxe! 🙂
   Cât despre ”pusul” dragostei e foarte dificil de răspuns. Poate ne ajuți tu: ”pune mai multa dragoste” la cine sau pe cine?!?
   Că fiecare din cei doi au ”destinatari” diferiți ai ”dragostei” lor. 😦

 5. Oricum și la întrebarea ta ,cuvântul „creștin” sună a danga-langa!
  Chestia cu taxa, adevarul e că oriunde comentăm odată și odată tot trebuie plătit un preț……..”înțelegi tu ce citești” maestre ?
  Chestia cu „dragostea” mi-a venit în gând în urma unei discuții avute cândva, cu cineva care-și justifica gestul curviei prin dragostea pe care o găsise și zicea el că nu o avea în legalitate.
  Apoi și informatorii aveau ceva „narcisic” în ei; că prea iubeau ce faceau! Zic eu……poate să și greșesc!!!!

  1. Nu știu cum să zic, dar mă gândesc că în baza primei afirmații și la Pavel cuvîntul ”sfinți” (adresat la începutul primei sale scrisori către cei din Corint) suna a ”danga langa”. 🙂
   Apoi drepți să fim eu cred că nu există două feluri de dragoste: una ”în ilegalitate” și alta ”în legalitate”.
   Doar la comuniști mergea chestia cu ilegalitatea, când erau ”vânați” de capitaliștii antebelici. Cât despre ”băieții cu gulerele albe” de azi, cred că sunt (vorba Vindecătorului) hipernarcisici.
   Să ai o zi bună!

 6. Acuma încep „ziua aeea bună” dorită de tine…… aseară am început să-l las pe Domnul 100% să se ocupe de mine(noi)
  Și aș începe puțin mai serios aprofundarea întrebării tale.
  Spune: faci vreo diferență între curvie si preacurvie?
  La primul cuvânt (curvie) am în minte întâmplarea din Israel și care e legalizată de Domnul.
  Un om întâlnește o fecioară la câmp o obligă ,curvește cu ea ,iar prin obligația de ai deveni sotie, fapta se prescrie sunt absolviți și vor trăi bine printre oamenii din jur: nu reise ca ar fi priviți ca rău famați !!!!
  Trăiesc aici unde sunt azi și calitatea de „informator” este legalizată; statul recompesează pe cei ce sunt și au meseria asta; mai au și o altă formă așa zisa „poliție civilă” voluntari. Când îi văd zic că mă uit la filmele lui Sergiu Niculaescu și asta legală si privita de populația franceză cu simpatie.
  Două mici exemple și câte ar mai putea fi care vin într-o puternica contradicție cu morala noastră sau cel puțin cu sensul întrebării tale!
  Nu mă ataca cu versete din Biblie; și eu știu destule (nu asa de multe ca tine sunt convins), doar am vrut să aduc această regie a ta într-o trăire a vieții de zi cu zi,compris Mr?

  1. Uite cum mă ții tu treaz Feliciane la ora asta și nu mă lași să mă culc ca tot omul! 🙂
   La primul punct: ” la început n-a fost așa!” Adică n-a fost nici o legalizare a instinctelor primare ale omului (fie bărbat fie femeie).
   Vorba Domnului: ” Din pricina împietririi inimii” a apărut legalizarea ! Nu eu, ci Biblia face o oarecare distincție între curvie și preacurvie. Lăsăm pentru un moment aspectul acesta deoparte. Doar menționarea faptului că suntem sub Har și nu sub Lege, cred că e de ajuns.
   La fel și cu al doilea aspect; nu cultura franceză sau regimurile opresive (ambele atât de schimbătoare) fac norma în materie de ”colaboraționism”. Oricum s-ar numi, tot turnătorie se cheamă. Chiar dacă e la foc (doar) pâlpîind și nu la sute de grade Celsius.
   După cum bine ai putut observa, nu te-am atacat cu ”Sabia cu două tăișuri” 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s