Pilat între ”Ce este adevărul?” și ”De unde ești Tu (Adevărule-n.n.)” ?

 

De la ”implantarea”  minciunii în fibra intimă a primei perechi din Eden, căutarea Adevărului, definirea Lui, evaluarea opusului Minciunii, promovarea sau înnăbușirea Adevărului precum și suferința pentru El, au fost preocupări ale tuturor generațiilor. Începând de la omul simplu și blazat față de aspirații metafizice, continuînd cu ”omul de mijloc” ale cărui preocupări medii și mediocre le întâlnim aiurea și sfârșind cu homo philosophicus, atracția față de Adevăr a fost și va fi una existențială.

După primul interogatoriu, Pilat măcinat din mai toate direcțiile (de vocea conștiinței și a rațiunii, de sfatul soției, de presiunea preoților și a mulțimii), simte cum lațul fricii se strânge ușor-ușor în jurul lui. Din tumultul  lăuntric ajunge să exclame: ”Ce este adevărul?”

O mică digresiune pe marginea adevărului. Chiar dacă în Scriptură apare cu minusculă, adevărul ioanin e subînțeles ca fiind o Persoană, cu mult mai mult decât o noțiune vagă, impersonală. Adevărul era întrupat în Christos. Dar nu numai Adevărul, ci și Calea înspre Adevăr, ba chiar și Viața dobândită prin Adevăr.

Politicienii, cu câteva excepții, nu prea au căutări filozofice profunde. Mulți știu adevărul dar îl ascund sub preș, crezînd că prin trecerea timpului se va estompa valoarea lui. Pilat, politicianul vremii de atunci, avem toate motivele să credem că a fost sincer determinat să afle nu doar o simplă și sofisticată definire a adevăruluivărul, ci cu mult mai mult. Ca exponent al celor ”strânși din două părți”, al acelora care cautau asiduu Adevărul,  Pilat a avut de înfruntat unul din cei mai  sofisticați și rafinați, din cei mai dibaci și eficienți (până la o vreme) adversari ai Adevărului: FRICA. Una aflată într-o vădită ofensivă asupra lui. Prin vocea tot mai zgomotoasă și agresivă a mulțimii, Pilat ajunge la un paroxism al fricii; sau cu alte ”cuvinte i-a fost și mai mare frică”. Căutându-și parcă refugiul, intră din nou în dialog cu Adevărul. Ca o constantă a celor care  caută sincer, Pilat întreabă Adevărul: ”De unde ești Tu?”

Unul din paradoxurile regăsite în Vinerea Mare, e că Isus Christos nu-i răspunde nici la ”Ce este adevărul?” , dar nici la ”De unde ești Tu?”, care în esența lor sunt întrebări existențiale. Oare de ce Isus nu-i satisface această curiozitate lui Pilat? Câtă vreme răspunsurile era deja evidente (prin întruparea respectiv prin lucrarea Lui), credem că orice explicație oferită,  ar fi fost în surplus. Simțind cum tensiunea lăuntrică îi crește, guvennatorul explodează: ”Mie nu-mi vorbești?” În loc de un ”Vorbește Doamen că robul Tău ascultă”, asistăm la o astfel de inepție. Cu siguranță că nu curajul și puterea l-au mânat pe Pilat înspre o astfel de revoltă (așa cum aparent am fi tentați să credem), ci Frica. O frică personificată prin Diavolul. Pentru a-l readuce la realitate, Isus îi răspunde  indirect la întrebarea ”De unde ești Tu?”, invocând originea Lui dumnezeiască. Isus focalizează atenția lui Pilat pe suveranitatea lui Dumnezeu.

De la acest moment, relatează Ioan, Pilat pare să schimbe paradigma. ” De atunci încolo Pilat căuta să-I dea drumul.” Să-I dea drumul Adevărului!

Pilat greșește jucând la două capete ! Vroia și cu Adevărul, dar nu lăsa din mână nici Frica. Ce imposibilitate! El nu știa că tocmai Adevărul era antidotul Fricii. Ieșirea din această situație skizoidă se putea doar debarasându-se de Frică și mizând total pe Adevăr. Dacă Frica șantajează, intimidează, sufocă, Adevărul eliberează, împlinește, triumfă!

Acesta e ultimul mesaj al Vinerii Mari: Triumful Adevărului!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.