” Gloria… Gloria… Bat-o vina!”

Articol republicat de pe Vindecătoru.

”Nendoios !

Natura noastră umană reclamă  împlinirea uneia dintre cele (trei) mai mari nevoi: nevoia de transcendent. Dincolo de evidenţele scripturale , complementar (doar) vin şi psihologii, sociologii, teologii, antropologii. Vorba lui Eliade (fie el şi masonul- căci Dumnezeu şi pe masoni “îi înhamă la carul Lui! “): transtemporal, transcultural, transpatial, fiinţa umană are o “boxă” în fibra ei lăuntrică care nu se poate umplea cu nimic altceva decât cu DUMNEZEU ! Tocmai prezenţa Lui “în miezul capodoperei Lui” (căci ce altceva e omul?!?) , conferă  acesteia din urmă acea aură, acea glorie atât de râvnită şi de necesară.

Dar la începutul începutului…n-a fost aşa! Protopărintele nostru se bucura de acel nimb, de acea boare pe care prezenţa nemijlocită a Creatorului i-o insufla. Istoria prăbuşirii, a spolierii orchestrată de (fostul) Luceafăr e arhicunoscută de mai toţi. Ce ne marchează pe cei mai mulţi, e imaginea nudităţii vizibile  la primul cuplu, a acelei goliciuni trupeşti generatoatre de (atât de rar întâlnită azi) pudoare. Practic Adam şi Eva au fost readuşi la starea iniţială de “pustii şi goi”- acel “tohuva bohu” pe care îl avusese pământul. Locul gloriei a fost luat de goliciune şi ruşine! Încercările timide de substitut al slavei divine s-au dovedit mai mult decât inutile. Criza primului cuplu, şi prin aceasta a întregii rase umane, nu era (primordial vorbind) una de nuditate aparentă, exterioară; era una mult mai profundă. Era una de pustietate, de vid, de hău lăuntric, ivit prin “plecarea gloriei Domnului”!

O scurtă paranteză lexicală; nu i-am înţeles  iluminatului şi acuratului traducător Cornilescu propensiunea slavofilă. Dacă tot de la “Râm ne tragem” de ce a folosit “slava” în detrimentul “gloriei”?!?

Cu Adam şi Eva începea cursa mega/gigamarathon de recuperare a acelui “chip şi asemănare”  mutilat cu atâta uşurătate. Începea o cursă a eforturilor personale! Una a suficienţei prin şi pentru sine! Un fel de cursă pelagiană!

La problema Primului Adam, vine al Doilea Adam, care prin condeiul evanghelistului Ioan repune pe tapet problema rezolvării goliciunii şi pustietăţii. Practic Christos, dincolo de tonul pur retoric, invocă o contradicţie între două alternative la criza de glorie. Gloria “pe care v-o daţi unii altora” versus “gloria care vine de la singurul Dumnezeu”. Stilul, cel de punere în antiteză, atât de uzitat de Învăţătorul, place… şochează! Cred că la acest moment, o analiză comparativă a celor două izvoare “de glorie” , cu toate diferenţele şi concluziile care se pot contura, ar fi de prisos.

Actualitatea gloriei este mai mult decât superfluuă! Nu că această goană nu ar fi vizibilă pe toate palierele sociale, culturale, de vârstă… sau mai ştiu eu după ce alt criteriu taxonomic. De la prichindelul “cu piept de pui”, la moşneagul încovoiat de griji, în noi toţi  această năzuinţă de împlinire a nevoii de semnificaţie ne urmăreşte.

” Gloria… Gloria… Bat-o vina!”

Problema nu e că ne e foame de şi după ea.  Esenţa problemei e că din cele două alternative pe care ni le oferă Christos, alegem de cele mai multe ori, cu prea mare uşurătate şi -vai- în detrimentul nostru, pe cea rea: alergăm, mărşăluim după cea de sorginte umană. Ne folosim de scandaluri, pentru a fi în atenţia semenilor. Facem gesturi dramatice  (şi uneori ieftine) pentru a impresiona. Debităm inepţii pseudobiblice pentru a fi în topuri. Ne ploconim înaintea altora pentru a fi aclamaţi. Elogiem inconsecvenţi şi cameleoni, trădători şi parveniţi, ca să nu ne uite lumea. Şi toate astea la schimb, la reciprocitate!

Avem însă de ales între:

“Ah gloria, tristă marfă!” a lui Honore de Balzac

şi

Gloria Lui e pură şi adevărată!” – cum spunea Origen.

Iată de ce merită s-o căutăm pe cea divină şi să nu orbecăim după cea umană!”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.