Era RADU VASILE 13 – de la Trăian Dorz la Ioan Alexandru, prin Cîntări Nemuritoare

Multora ne plac cărțile.  Unii, chiar dacă sunt mai puțini, și-au pus inima (vorba lui Ezra) pe Cartea Cărților. Ce ne-am face  fără ele, dar mai ales fără Ea?  Am fi un fel de tohuva bohu- pustii și goi.

Așa se face că o astfel de plăcere i-a fost hăruită CORBU-lui, care la rîndul lui dintr-un sincer simțămînt de împărtășire a vrut să i-o ofere și sursei RADU VASILE. Asta cu atît mai mult cu cît, așa cum aminteam într-unul din episoadele trecute, tatăl lui Victoraș, renumitul, polivalentul Victor Papilian era și un artist literar. Pe acea vreme se căută, pe toate meridianele posibile, ca informatorul să fie informat și din altă perspectivă. Din una existențială.

CORBU nu mai ține minte exact toate poeziile recitate din colecția „Cîntări Nemuritoare”. Una sigur a citit-o: Nu pot să tac, de Trăian Dorz. O poezie programatică dar și foarte pragmatică, cu vădite accente revoluționare. Dar nu din cele seculare, ci de obîrșie divin spirituală. Această poezie e născută în urma „botezului cu foc” ( cel al suferinței din temnițele comuniste) prin care a fost scufundat Trăian Dorz. Oare ce și-o fi spus în profunzimea sinelui lui Victor Papilian  la auzirea  proclamației acestui martir?!?

Dar așa cum deja am sesizat anterior, preocupările lui RADU VASILE, erau cu totul altele. Erau colaterale, insignifiante, din perspectiva nevoii de mîntuire. E semn că lațul fricii îl strîngea tot mai mult. Ce trist că putea avea parte de eliberare, și nu s-a folosit de acest har…

Ca și cum valoarea conferită de suferința pentru Christos nu era suficientă, Ioan Alexandru, renumitul, charismaticul ardelean, om al literelor (apreciat chiar și de Zoe Dumitrescu Bușulenga), vine  să adauge acea plus valoare prin elogiul pe care-l face în dreptul lui Trăian Dorz. Poetul Imnelor  (Bucuriei, Iubirii, Transilvaniei, Moldovei, Putnei, Țării Românești, ș.a.) își dă mîna cu cel al Cîntărilor Nemuritoare ( cele de drum, cele eterne, ale căinței, ș.a.) în semn de frățească prețuire. Dar se pare că nici acest detaliu nu satisface sufletește…

Păcat!

Păcat mare că RADU VASILE nu a ajuns, asemena lui Trăian Dorz, să-L „laude pe Dumnezeu și pe Isus Hristos” , să primească salvarea urmând Calea, Adevărul și Viața!

                                                           Sursa. Radu  Vasile

                                                   La int.(erviu?!?-n.n.) Rică Ioan

                                                             Lt. col Trif Gheorghe

                                                               0059/0025/26.06,1980

 

                                  Notă informativă

 

Joi, 22 mai 1980,- la orele 16 și 30  minute sursa  a fost vizitată la domiciliu de Codreanu Viorel,-  cu care a stat de vorbă aproximativ 60 de minute.

Codreanu i-a adus sursei două cărți.

Una dintre acestea era un „Dicționar religios” care avea drept autor pe Nicolae  Sincă, și era editat la Paris. A doua carte, editată tot la Paris,-  avea titlul de: Cîntece nemuritoare, Poezii religioase.

Printre aceste poezii,- erau  unele de V. Voiculescu, un remarcabil poet român,-  a și murit.

Un alt poet care avea multe poezii publicate  era Trăian Dorz.

Codreanu Viorel i-a spus sursei că el s-a dus să-l viziteze pe acest Trăian Dorz,- care este domiciliat într-un sat din jurul Beiușului.

După Codreanu Viorel, Trăian Dorz este un bărbat cam de 60 ani,- care pentru „convingerile sale” a fost și condamnat, și care trăiește dintr-o mică pensie.

Tot Codreanu i-a spus sursei că Trăian Dorz a atras atenția și poetului Ioan Alexandru care a scris și un articol elogios în revista „Flacăra” prin anii 1978/1979.

Poeziile  lui Trăian Dorz pe care Codreanu i le-a citit sursei, în esență, lăudau pe Dumnezeu și Isus Hristos, și afirmau că „salvarea”  nu poate fi obținută decît urmînd calea lui Hristos.

Sursa s-a interesat cine a  ales și selecționat  poeziile, și cum au ajuns ele în străinătate.

Codreanu Viorel a  răspuns că nu știe cine a ales  poeziile,- dar ele  au fost duse în străinătate de „diferiți frați” care au vizitat bisericile neoprotestante de la noi.

 

16. IV. 980                                  Radu Vasile

La Cluj Napoca

 

N.L.

Cel semnalat e lucrat pe linie de înv.sup. unde se va preda nota.- semnat Trif Ghe. (?!?)

Sursa a fost instruită să stbilească legăturile acestuia  cu conducătorii  Sectei. Dacă primesc materiale de propagandă, etc. – semnat Rică Ioan

 

2 gânduri despre „Era RADU VASILE 13 – de la Trăian Dorz la Ioan Alexandru, prin Cîntări Nemuritoare

 1. Comunistii au făcut mult rău culturii românești.Ei erau calicii României,analfabeti care nu suportau omul gospodar si nu le plăcea nici cartea. Ei doar executau orbeste niște ordine de la estici. Vinovat este Occidentul care ne-a dat pe mana Estului.Traian Dorz n-a știut sa se salveze din ghearele acelor monstri, preferând sa fie si el extremist.Pacat, pt ca era talentat. Oare care era destinul lui daca era lăsat de către părinții lui sa facă scoala? Oricum,eu propun sa fie predat in scoala pt harfa-i nemuritoare.

  1. Lui„Al nimănui”.
   Nu am înțeles tangența dintre subiectul articolului și chestia cu comuniștii, Estul și Vestul. Și la o adică ce i-a împiedicat pe români după decembrie 1989 să se debaraseze de toate mentalitățile și metehnele comunismului?!? Eventual indolența și incultura…
   Apoi nu am înțeles reproșul pe care îl adresați unui martir al suferinței pentru Christos tocmai acum la aniversarea centenarului de la nașterea sa. Talentul, inspirația divină și credincioșia lui Trăian Dorz i-au fost suficiente pentru a fi ceea ce a fost: un reper. Ipoteza cu școala cred e desuetă.
   Păcat nu de el, ci de cei care au picioarele agramaticii și ale lipsei de condescendență cam lungi… 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.