Nostalgii sezoniere

Parcă de cînd mă știu, trăiesc o oarecare bipolaritate sentimentală. Trăirea e anexată unui ciclu anual: cel al anotimpurilor. Nu are nici o legătură cu „Anotimpurile” vivaldiene. Oricare din acestea stîrnesc o plăcută și reconfortantă audiție.

Nuanțele melancolice respectiv euforice sunt stîrnite de cele două solstiții: cel hibernal respectiv cel estival. Starea de oarecare neutralitate e dată de echinoxuri.

De ce nu-mi place dominația întunerecului?

Nu doar pentru că în plan pecuniar suscită forturi suplimentare; nu datorită voiajului limitat și implicit al diversității motivelor contemplative; nici datorită … Nu pot articula exact ce anume ar mai putea constitui motiv de indispoziție, dar ceva în subconștient există. Ideea de dominație a frigului, a întunerecului, a naturii statice displace. Dacă iau în calcul dimensiunea spirituală a întunerecului spiritual în care temporar Dumnezeu ne-a plasat, atunci începe să îmi dea tîrcoale o  anume angoasă. De aceea pentru mine fiece zi,  de după 21 iunie și pînă pe 22 decembrie, e o picătură de tristețe, la gândul că triumful luminii e subminat de întunerecul care pîndește la ușă.

Odată cu trecerea lui 22 decembrie, trăirile se „reversează”. Nu tîmplător vine Sărbătoarea Nașterii Luminii Lumii! Speranța că întunerecul (mai ales cel spiritual) nu va domni o eternitate, că raportul de forțe ( nu doar climaterice) se schimbă, că glacialitatea (dincolo de cea strict fizică) se va topi, începe să înmugurească. Echinocțiul de primăvară e confirmarea acestei nădejdi.

Toate acestea parcă îmi spun că sunt o penumbră a ceea ce va să vină. Aspirația după o permanentă beatitudine își va găsi deplina împlinire, Atunci și Acolo,  când cicluri circadiene, anuale, timice vor fi fost istorie.

Eternă fericire-i Veșnicia!

4 gânduri despre „Nostalgii sezoniere

 1. Dumnezeu l-a aşezat pe om în gradină (şi după îmbrăcămintea primilor oameni nu cred ca era frig pe-acolo…) Şi pentru că îmi place să-mi petrec mult timp în gradină am realizat ce sursă de relaxare este şi ce bine îmi face sistemului meu nervos să mă plimb sau să lucrez pe petecul ăla de pamînt; nici vorbă de depresie cînd stau în natură, şi parcă sunt o altă persoană…mă simt „altfel”…mă simt bine acolo. Îmi vine să cred că sezoanele au fost tot din arvuna diavolului – tot ca rezultat al neascultarii. Frigul vine ca o consecintă a lipsei de căldură, aşa cum întunericul nu reprezintă nimic altceva decît absenţa luminii. Poate de aia a făcut Dumnezeu lumina, ca să dea şi căldura …aşa că …să fie cît mai multă Lumină!

  1. Întru totul de acord cu ergoterapia. Vorba teologilor: mandatul cultural ( cel de cultivare a pămîntului) e bine să fie împletit cu cel teologic ( cel de semănare a Cuvîntului).

 2. Se spune „daca vrei sa privesti cat mai departe cu ochi fizici e de preferat sa o faci noaptea ,vei putea vedea mult mai multe stele decat ziua ,daca vrei sa veizi cu ochi minti cat mai multe minunatii a lui Dumnezeu inchide ochi si stai in contemplare”.
  Cat este de adevarat e frumoasa lumina si minunat sa trebaluesti pana seara tarziu dar ….. modificati fiind in fiecare zi murind cate putin ,trupul nu ne mai ajuta si cade de oboseala ,aici ce-i prea mult strica !!!
  Ce va fi in vesnicie ? Oricum de nu ne modifica Domnul nu rezistam.
  Ieri ne- am bucurat de grupul mare de americani ce ne-au vizitat ,(au cantat magnific) si ce m-a bucurat cel mai mult ca impreuna biserici penticostale , baptiste si multi dintre frati nostri ortodocsi am sarbatorit impreuna aici laParis,a fost magnific !!!(o alta modificare dumnezeasca).
  Si americani si fr Negrutu si-au sacrificat aproape pana la epuizare vocile.
  Grace à Dieu!

  1. Ne bucurăm de bucuria voastră, dragă Felician!
   Domnul e bun că ne ofere crîmpeie de Rai încă de pe acum, de pe pămînt.
   Praise the Lord! – vorba frațuzului 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.