Era RADU VASILE 16- Din doi care vor fi la… Congres, unul va fi luat iar altul va fi lăsat!

 

Regula se respectă. E vorba de varia.

Spectrul subiectelor parcurs de sursă începe cu predicatorii baptiști. Nu cu toți, ci doar cu aceia care au avut pile la Ierusalim, adică la Departamentul Cultelor și al Securității. Căci doar ei puteau ieși din cușca comunismului. Unii la Viena ( ca și ghizi turistici), alții la Ierusalim (să ne aducă diapozitive din Țara Sfîntă), iar alții la congresele baptiștilor în Occident. Se putea altfel?!? Nicidecum dacă tot e să fim egali. Unii mai egali decît alții, căci doar suntem la fermă… la una a animalelor cuvîntătoare, cea orwelliană.

Din cei doi emisari cultici, amândoi clujeni, amîndoi născuți în apropierea Clujului, amîndoi școliți la același Institut Reformat  Maghiar din Kolosvar ( o adevărată pepinieră de lansat predicatori baptiști pe traiectoria „liderșipului” cultic – vezi inclusiv cazul PROFESORULUI alias Talpoș Vasile), amîndoi dînd cu subsemnatul; din acest cuplu (Sfîrlea-Vădan) deci, se pare că primul a fost mai răsărit, chiar dacă a rămas în apus. 🙂

Inexactitatea detaliilor sursei ( cum că amîndoi ar fi dat examen), mai  că nu contează. Nu că ar fi fost vorba de vreun examen de capacitate teologică ( căci era mult prea provocator pentru ei), ci mai degrabă unul de fidelitate față de patrie și popor. Față de patria mumă și poporul baptist. Circumstanțele rămînerii în Canada, și-n final în SUA, ale „trădătorului”, nu sunt din cele mai imaculate. Cît privește pe DECEBAL (căci acesta era numele conspirativ a lui Vădan Vasile), acesta s-a reîntors în și la Dacia străbună. Asta pentru o vreme… Căci după Decembrie ’89 a încercat și el cu degetul Toronto, adică să fie predicator. Dar ineficient…

În timp ce unii căutau să-și dobîndească un trai mai bun în Occident, altul căuta să-și redobîndească carnetul… Nu cel roșu de partid, ci cel de predicator. E vorba de acel carnet asupra căruia, asemenea unei săbii a lui Damocles, apăsa din greu șantajul cu suspendarea. Un șantaj (vai!) prea eficient la mulți. Nu știm cu ce preț personalitatea baptistă de care amintește RADU VASILE, a încercat reafirmarea. Vorba lui Nicolae Rădoi: încurcate sunt ițele domnului veacului acestuia.

Evantaiul discuției dintre Papilian și Codreanu se încheie cu  Geneza. La cea vreme, trebuie să recunoaștem că aveam frămîntări privitor la hermeneutica biblică. Nu că acum ele nu mai există. Dar atunci eram cu peste 30 de ani mai… firav. Nedumerirea era legată de potențialul răzbunător al sîngelui lui Abel. Aici credem că iarăși sursa e inexactă în relatări, punîndu-i în cioc CORBU-lui cuvinte care nu-i aparțin.

Cît privește sfatul ultim dat  de informator, în principiu suntem de acord cu el. Ideal așa ar fi. Dar realitatea vremii de atunci era alta. Agramtismul, aculturalismul, atelologismul și multe alte –isme făceau greu  solvabile căutările enoriașului.

Ultima frază care încheie notificarea, e cea cu nevizita. Asta deoarece, chiar perfecți nu putem fi!

                                              Sursa: „RADU VASILE”

                                                Lt. col Trif Gheorghe

                                                   059 /0031 /9.12.1980

                                         Prin rezidentul „RICĂ IOAN”

 

                         Notă informativă

Vineri 24 octombrie 19890,- sursa a fost vizitată de Viorel Codreanu, protestant-baptist,  student anul V  I.M.F. Cluj –Napoca.

În decursul discuției care a durat cam 60 minute, sursa a aflat următoarele:

1). Din cei doi predicatori baptiști care au participat la un Congres în Canada, unul- cel din Dîmbul Rotund a rămas în SUA, deoarece a reușit la un examen.

Acest predicator are soția și copii în Cluj-Napoca.

Predicatorul din Iris, nereușind la examen, s-a întors în țară.

2). Predicatorul „Țon” este la București unde caută să-și redobîndească  „carnetul”, adică autorizația  de a predica. După V. Codreanu, predicatorul Țon e personalitatea baptistă cea mai proeminentă de la noi, fiind cunoscut în toată lumea baptistă.

3). Viorel Codreanu i-a mărturisit sursei că el a găsit în Vechiul Testament cîteva lucruri neclare. De exemplu: după ce Cain își ucide fratele pe Abel, Dumnezeu interzice ca Cain la rîndul lui să fie ucis.

Nelămurirea lui era: cui îi interzice Dumnezeu  a nu-l ucide pe Cain. Abel nu a avut copii.Copii lui Cain nu și-au putut ucide tatăl. Erau deci și alți oameni? Care ar fi fost aceștia?

Sursa l-a sfătuit să-i intrebe pe predicatorii lui.

Viorel Codreanu nu a venit la sursă nici vineri 31 X 980, și nici vineri 7 XI 980.

 

Cluj Napoca

10 X 980                                Radu Vasile

 

NL. Cel semnalat este prelucrat în D.U.I. pe linie de tineret studios unde se va da nota pentru exploatare.

Informatorul menține legătura cu el și semnalează preocupările (?!?) lui.

          -semnat lt.col. Trif Gheorghe –

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s