Un răspuns la o întrebare mai veche

La începutul primăverii am încercat să stîrnim un oarecare interes prin întrebarea:

Dintre un creștin curvar și unul informator, care-i mai păcătos/periculos ?”

Lăsînd replicile să curgă, atîtea cîte au fost, am stat pe tușă. Adică ne-am abținut de la a ne exprima părerea din varii și multiple rațiuni. Revenim cu o încercare de răspuns. Asta cu tot riscul. Unul de catalogare sau chiar de anatemizare.

Înainte de-a încerca să hașurăm un răspuns, trebuie spus că cei comparați fac parte din categoria creștinilor firești, carnali, după cum plastic îi etichetează Pavel în Corinteni. Acest tip de creștini sunt cei care insidios dar sigur, corintenizează bisericile. Nu ducem problema mai departe pe tărîmul soluției pe care o propune Apostolul Neamurilor, deaorece ea e pe cît de simplă, pe atît de dificil de pus în practica curentă.

Așadar: dintre un creștin curvar și unul informator/turnător/colaborator al serviciilor de securitate, cel de-al doilea e mai păcătos/periculos.La o asemenea concizie s-a ajuns în urma unei analize comparative. Mai jos sunt doar cîteva din diferențele și similitudinile dintre cei doi.

Curvarul merge ce merge la fîntîna altuia, dar pînă la o vreme. Pînă cînd se sparge ulciorul.Cei apropiați (partenerul, copii, părinții de mabele părți) nu se poate să nu simtă că ceva nu merge. Informatorul e mai pervers. Joacă mai rafinat. Trișează artistic.

Infidelul în căsătorie, trădează o persoană: pe partenerul conjugal. „Securistul” trădează pe mai mulți: Biserica.

Don Giovani o face de plăcere, din instinct. Colaboraționistul o face programat, deliberat, pentru un cîștig.

Cel ce zboară din floare-n floare, o face pînă la o vreme: pînă îl țin aripile, adică potențele. Turnătorul trădează și cînd a intrat în andropauză.

Prejudecata în popor e mai vehementă față de primul, comparativ cu toleranța manifestată față de al doilea. Prin urmare primul e ostracizat, pe cînd al doilea are parte de o oarecare clemență.

Chiar dacă nefericirea face ca numărul curvarilor trupești să fie în creștere, totuși nu-l poate egala pe cel al celor spirituali. Așa după cum istoria nu prea îndepărtată a dovedit-o cu prisosință, și anume că impactul de durată al comunismului a fost „mai  devastator” comparativ cu cel al nazismului, așa și cu cei doi: informatorul are o bătaie mai lungă și mai destructivă. „Naivul” de nazist spune ce-i în gușă, pe cînd comunistul vinde iluzii, mințește zîmbind.

Dacă blestemul pe o biserică, cade cînd un păstor le are pe amîndouă (adică e și curvar și și informator- și vai, nu a fost vorba doar de cazul unuia), atunci e clar!

Rămîne de văzut ce ne rezervă Biserica de Mîine!

12 gânduri despre „Un răspuns la o întrebare mai veche

      1. Tot ce stiu despre vremurile dinainte de ’89 le stiu din arhive.In ’85 aveam un an.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.