Era RADU VASILE 20 – În toiul Adventului

Era în perioada Adventului. Crăciunul și Anul Nou se apropiau. Cu frig, cu începutul raționalizării (în sensul  „porționizării ”) a „tot ce mișcă-n țara asta”- vorba lui Eminescu. Dar și cu acel crîmpei de speranță și bucurie pe care Întrupatul Fiu de Dumnezeu  avea să-l aducă.

În ciuda sarcinilor nu puține și deloc ușoare (cea de soț, tătic proaspăt, student, implicare în slujirea publică a bisericii locale), CORBU-l  a încercat să fie consecvent angajamentului  față de Victor V. Papilian.

A nu știm a cîta oară ne vedem constrînși să ne recunoaștem dezamăgirea față de lipsa unor rezultate scontate și mult dorite, rezultate ce se doreau concretizate printr-o simplă invitație. Una adresată de „sursă” Celui ce „stă la ușă și bate”.

Retroactiv și (probabil) inutil ne întrebăm: ce anume să-l fi confuzat pe amfitrionul nostru că nu a mai putut reține datele și coordonatele exacte ale discuțiilor?  Nu doar a celei consemnate mai-jos, dar și a multor altora. Chiar dacă au trecut mai bine de treizeci de ani de la vizita  în discuție, nu credem că explicația  celor „trei trepte” a reprezentat o barieră teologică. Ce poate fi mai simplu decît: Regenerarea (Nașterea din nou prin credință și pocăință- ca și condiție sine qua non a accederii în Împărăție), Sfințirea ( acea umblare în Împărăție tot prin credință, în vederea „metanoizării ” nu doar a gîndirii ci și a trăirii- sau mai ales a acesteia din urmă) respectiv Glorificarea (statut la care vor ajunge tot prin credință, cei ce au pășit pe primele două  trepte ale… devenirii )?!? În nici un caz nu s-a pus problema relei-credințe sau voințe.  Era (și) un non-sens!

Subiectul ce-a succedat celor discutate mai-sus, și anume cel despre Nașterea Mîntuitorului, mai că nu se putea mai nimerit. Șansa Nașterii-din-nou, cuplată cu celebrarea Întrupării Adevărului , Căii și Vieții, odată în plus a fost irosită de către Victor.

Ce ironie a sorții: un victorios (căci asta semnifică Victor) înfrînt! 😦

                                              Sursa: „Radu Vasile”

                                             Rezident: „RICĂ”

                                            Lt. col. Trif Gheorghe

                                           1159/0034/13.01.1981

 

                            Notă informativă

Vineri  12 XII 1980, la orele 16, sursa a fost vizitată de Viorel Codreanu.

În decursul discuției, sursa a aflat:

1). În zilele de 8-12 XII 1980, la Cluj-Napoca au predicat doi „pastori” americani , iar translatorul era  Iosif Țon.

S-a arătat într-una din aceste predici că drumul spre mîntuire decurge  în trei etape: Regenerare, Sfințenia și Glorificarea.

Viorel Codreanu,- nu a știut sau nu a vrut , să explice sursei semnificația acestor 3 etape.

2). Viorel Codreanu  i-a spus sursei că există un preot ortodox „dezident”-, Cornel Avrămescu (?) domiciliat în Simeria (sau în Șimleu). Acest preot ține de Episcopia din Arad  și activează în „Oastea Domnului”.

Viorel Codreanu a mai vizitat-o pe sursă și în 19 XII 980,- dar cu această ocazie nu s-au discutat decît despre Nașterea lui Hristos.

După vacanță, mai precis în ianuarie 1981,- V. Codreanu urmează  de a o căuta din nou pe sursă.

 

Cluj Napoca

28 XII 980                             Radu Vasile

 

N. L.cel semnalat e prelucrat în D.U.I. de către Serviciul 1 A, pe linia problemei tineret studios, fiind student la medicină, unde se va da nota  pentru expl.

De comun acord cu ofițerul care lucrează cazul, se vor stabili sarcini pentru informator cu privire la acest caz.

               Semnat- Lt.col. Trif Gheorghe

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s