Generaţia “Pro-ştii şi câştigi” sau Despre accederea la putere

Mai bine de o decadă a trecut de la lansarea modei “Pro” care a marcat pe cei născuţi după ’80. Generalizările sunt păguboase… dar mare parte a acestei generaţii are câteva trăsături definitorii.

Profetul (printr-o radiografiere mai mult decât relevantă) şi apostolul Pavel ne desfăşoară evantaiul trăsăturilor generaţiei de mai-sus, prin: “ Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu“.

Această generaţie “Pro” a mai reuşit să introducă încă o profesie în nomenclatorul de meserii: „student pe/de anul I”, în sensul că încep o facultă şi după primul an o schimbă… şi înca una… şi încă una, astfel “cotele apelor-pardon, al cunoştinţelor” nu trec de “laba gâştii”. Nefericita influenţă holywoodiană, gen Beverly Hills, asupra generaţiei în discuţie s-a văzut şi încă se mai vede…  Spirit de gaşcă, lipsă de condescendenţă faţă de orice autoritate (parentală, profesională, statală, educaţională, eclesială), relaţii sexuale premaritale la o vârstă extrem de precoce, atracţia pentru etno-botanice, demolarea cu nonşalanţă a multor cutume de sorginte iudeo-creştină, o construcţie a culturii kitsch-ului în detrimentul celei clasic-universale, o ţinută vestimentară mai mult decât indecentă (a-la buricul gol), tendinţă la supraconsum fără un minim de responsabilizare pentru ceva productiv, iată doar câteva din “liniile de forţă” ce creionează această generaţie…

Dar pentru ca “meniul” să fie complet, trebuie amintită şi vocalizarea zgomotoasă a unei pretenţii: accesul la putere!

Această ultimă trăsătură, din nefericire, se face resimţită în ultima vreme şi în mediile evanghelice. O cruntă şi nefericită realitate se observă la această generaţie: discrepanţa între vârsta biologică şi cea spiritual-emoţională.

În atari condiţii, cum să predai “ştafeta puterii” unei astfel de generaţii? Cine, dacă ar avea o tumoră pe creier sau înfundate câteva artere de la inimă,  s-ar da să fie operat de un proaspăt absolvent “de medicină”? Dacă nu riscăm  privitor la trupul ăsta muritor, de ce am risca privitor la suflet? Cum poate un tinerel de 23-25 de ani, pe a cărui diplomă de absolvire abia dacă s-a uscat cerneala, să conducă o Biserică urbană (dar nu numai) de 300-400 de membrii (plus aparţinători)? Neînsurat, necălit, susceptibil la a fi “sfârtecat” de “bisericuţele” din Biserica -mamă, expus la autosuficienţă, un astfel de personaj ar constitui un dublu detriment: şi pentru sine, dar şi pentru alţii.

Bine spunea fr.Vasile TALOŞ ( a nu se confunda cu un alt Vasile: cu Vasile  Talpoş – ce mult poate face un “p” în plus?!?) acum mai bine de 15 ani… Aceşti tineri absolvenţi, în primă instanţă, ar trebui să facă anticameră  la conducere, prin a face apostolat pe coclaurile mocirloase ale “patriei noastre mioritice”. De fapt,  fr. Taloş nu făcea decât să reitereze un principiu biblic transcultural şi transtemporal.

Câtă vreme e greu de regăsit la ei o viziune despre lucrare, o strategie  concretă şi o experienţă în materie, cred că e mult prea riscant să fie “aruncaţi în groapa cu lei,euroi sau dolaroi” a marilor biserici.

De aceea, predarea puterii în mâna tinerei generaţii mi se pare o imprudenţă!

Închei cu un citat din Democrit, cel care afirma despre  nevoile umane ca fiind forţa motrice a istoriei: “Mândria celor tineri este legată de putere şi frumuseţe; mândria celor bătrâni este legată de discreţie!”

Aşadar, aviz celor din urmă: un pic de discreţie la predarea puterii nu strică!

PS- Cât despre excepţiile (fericite) ale acestei generaţii… cu altă ocazie. Articol republicat de pe Vindecătoru.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.