DESCULȚI 2012: al optulea vaccin anti-intoleranță

E toamnă… Acum nu doar se numără bobocii, dar se fac și cure de vaccinări cu scop profilactic sau terapeutic. Depinde doar de care tip. Nu de alta, dar există mai multe tipuri de intoleranțe. Adresa de față e legată de cea spirituală.

Pentru a o înțelege  cît mai facil, nu strică o mică incursiune în cea medicală. Nu de alta, dar principiile acesteia din urmă se aplică la mai toate intoleranțele: începînd cu cea politică, și sfîrșind cu cea religioasă/ultrareligioasă. La evanghelicii mioritici, unii au denumit-o (aproximativ) Portocalele mecanice și hiperpocăiții.

Imunologia clinică continuă să fie alături de alte ramuri medicale intervenționale, unul dintre vîrfurile de lance ale cercetării medicale. Sunt unii dintre noi, cei drept cam puțini (și asta-i fericirea!) care sunt alergici la apa potabilă, ba chiar și la aer! Alții, din ce în ce mai frecvent, la praful de casă. Copii pînă la o vîrstă nu suportă (digestiv) căpșunii, zmeura, laptele sau alte alimente de uz comun. În cele mai multe cazuri se încearcă o desensibilizare cu proteine atenuate conținute în respectivii alergeni.

Schimbînd registrul medical cu cel spiritualo-bisericesc, trebuiește amintit că unii (mai ales baptiștii hiperpocăiți) se nasc cu anumite sensibilități legate de unele pasiuni, practici și/sau trăiri emoționale ale altor coreligionari. Unii nu suportă fanfara în incinta sancturelor, ci doar în aer liber (mai ales la mormîntări). Alții nu tolerează chitarele electrice și (mai ales) bateriile. Nu cele de autoturisme sau de ceas, ci cele de percuție! 🙂 Mai nou, odată cu tehnologizarea programelor publice, unii fac hiperalergie  la laptop, retroproiector și alte ustensile asemenea. Unii merg cu Portocalele mecanice  (ale Vindecătorului) pînă acolo încît îi acuză pe predicatorii care apelează la resurse virtuale (internet în speță) de lipsa ungerii cu Duhul a mesajului.

Dar după părerea noastră, intoleranța cvasi-omniprezentă la hiperpocăiți e legată de momentele de închinare. Ca să ne delimităm din start de orice practică muzicală hiper sau ultrasonică, de orice metalism pseudo-spiritual, de orice hip-hop etichetat ca și creștin, de orice exaltare dusă aproape de limita patologicului, vom spune că Biblia ne prezintă (și) ipostaze „neconvenționale”.

Imnologia (atenție!- nu imunologia) evanghelică e într-un perpetuum mobile. E un fel de rotativă din care sunt scoase din uz unele cîntări/cîntece/imnuri (nici nu mai știm cum să le numim ca să mulțumim pe toată lumea), fapt ce întristează pe mulți din generațiile adulte/vîrstnice. Dar la fel de prezentă e intoleranța unora din generația PRO, față de clasicele perene ale repertoriului evanghelic românesc.

La tot acest amalgam de intoleranță, DESCULȚI pare să fie antidotul. Cei care „trăiesc pe viu” sau „urmăreasc live” tomnalele muzicale ale DESCULȚI-lor (aflate la a opta ediție), au prilejul să se vaccineze anti-intoleranță. Aici se pot vedea generații (aproape) extreme care exultă în închinare liberă, spontană, naturală. Nu e vorba de perfecțiunea închinării ( căci pe ici pe colo se mai aud falseturi sau se mai percep ifose), ci de spiritul ei. Sunt unii care bat mii de km pentru două zile și jumătate de „Urcare  la Sărbătoare” – cum îi place unui șegan cu nume vestimentar și cu prenume florist să numească „vaccinul”. Dincolo de menținerea unui climat specific emigranților (cel al unui bazin de selecție premarital, cel de destindere la un grătar sau la un footbal) cei care se duc la Hickory, în Carolina de Nord, se duc pentru o desensibilizare, pentru o descătușare de inhibiții sau prejudecăți. Cel mai mult place cînd unii trăiesc ceea ce cîntă!

Unul dintre imnurile cele mai controversate care duc pe mulți pe buza fariseismului, e cel care face trimitere la ridicarea mîinilor spre cer. Ca să nu mai amintim de momentul aplauzelor. Ce-or fi trăit în sinea lor cei care, văzîndu-i pe alții că aplică ceea ce cîntă, își înalță efectiv bombănelile spre cer, în locul mîinilor. Ce-i anacronic și antibilic în ridicarea „pe bune” a mîinilor spre cer?!? E doar un exemplu…

La DESCULȚI, lumea se dezinhibă, se desensibilizează, se „vaccinează” .

„Comparați și cumpărați!” vaccinul DESCULȚI!

Cel puțin anual. Merită!

Anunțuri

32 de gânduri despre „DESCULȚI 2012: al optulea vaccin anti-intoleranță

 1. Stimate domnule Barthimeu,
  Puteţi să îmi prezentaţi argumente noutestamentare privind utilizarea instrumentelor muzicale în Biserică?
  Nici Fapele Apostolilor şi nici Epistolele lui Pavel nu prezintă folosirea instrumentelor muzicale, ci doar cartea Apocalipsei (unde e vorba de profeţii şi simboluri profetice, nu neapărat de realităţi cultice).

  1. Stimate domn Ioan Cadar!
   Bine ați (re)venit în „ograda” noastră! 🙂
   Legat de folosirea instrumentelor în cadrul serviciilor publice ale Bisericii, trebuiește spus că nu există nici o interdicție de folosire a lor. Și cum, conform uzanțelor, ceea ce nu este interzis, se subînțelege că e permis, e clar. Dar chiar mai mult. Chiar argumentul invocat de dvs, din Apocalipsa, e unul pro. Dacă noi de aici de pe pămînt trebuie să ne pregătim pentru ce va fi în Ceruri, atunci un pic de „antrenament” nu strică! 🙂
   Să auzim de bine!

 2. @ Domnu ` Ioan Cadar , lumea merge inainte. Evul Mediu , Renasterea, chiar si Iluminismul …au trecut. D-voastra credeti ca Cerul e o campie suava unde se aud doar voci serafice ?! S-ar putea sa fiti foarte uimit cand veti pune piciorul acolo. Atat de uimit incat n-o sa va placa deloc Lumea aceea unde ingerii canta cu voci puternice , zguduitoare, folosind harfele , alautele , chimvalele etc , laude neincetate la adresa Regelui. Domnule draga, obisnuiti-va – si toti ceilalti frati crestini ! – in CER va fi mult ZGOMOT ( Armonios , bineinteles ) ! Si este intelept sa exersam inca de – aici, de pe pamant.
  U `BRACHOT , tuturor !

  1. Nicăieri în Biblie nu ni se spune că îngerii au cântat, cântă sau vor cânta , sau chiar că ar fi capabili să cânte! Numai oamenii au această capacitate. Este bine să o folosim aici, deoarece cu ea ne vom transfera în ceruri.

   1. Leon dragă,
    Dar noi suntem îngeri?!?
    Dacă tot amintești de ei, ei nu au trîmbițe?!? Ce fac cu ele?!? Cît privește capabilitatea lor de a cînta, drept să-ți spun, m-ai dat gata! De unde știi matale ce pot și ce nu pot ei?!? 🙂
    Că logica acestui comentariu mă depășeșete, și asta-i adevărat. Nu de alta, dar ultima propoziție vine bine!

 3. Bartimeu esti unul dupa.. nu inainte de…si daca nu esti impotriva noastra, esti cu noi !
  Chiar daca „Desculti” nu este textul in articolul tau, ci mai degraba „pretextul”, Iti multumesc pentru punctul generos de vedere.
  Bartimeu fiindca ai fost mai „criptic” cu numele meu „vestimentar, florist”, cum se poarta pe bloguri. Eu voi mari si mai mult „misterul „scriindu-mi numele in japoneza. Sa auzim si de mai bine! Iukimoshikikato Jidutakushi.

  1. Dragă FLO!
   Asta ca să știe toți și o altă poreclă cu care ai fost cadorisit.
   Cît privește criptarea, ea e una cu tîlc. Sarcina noastră a tuturor e să prindem cît mai multe tîlcuri. „Iu shi mo Jidu !” 🙂
   Să fii iubit mult și să iubești asemeni!

 4. Dragul meu frate Bartimeu îmi place analiza întîlnirii și ca unul care sunt implicat direct și cunosc spiritul, confirm că ați intuit direct intenția acestei lucrari; calitatea muzicii nu este cel mai important aspect, primordială însă este călăuzirea Duhului Sfînt în închinare. Fiți binecuvintat.
  Iacob Brincovan…unul dintre leviți.

  1. Lui Iacob/v, unul dintre leviți!
   Dar din a cui trib ești?!? Din a lui Chehat, Merari sau Gherșom?!? 🙂
   Dacă prindem spiritul, am prins esența. Nu că aspectul calitativ („cusurul”-cum zice legea preoțească) ar fi de prisos, sau ar fi de neglijat.
   Per anasamblu: „jertfa de bun miros” să fie primită (în cazul Desculților a fost),asta contează!
   Să fii binecuvîtat cu/la indigo! 🙂

 5. Cît despre Florian Guler, ţie îţi scrie şi pe japoneză. Eu i-am făcut PROMO la Desculţi acum un an sau doi şi nu a catadicsit să scrie nicio vorbă. Probabil că de umblat, umblă el desculţ, dar de înnotat peste balta cea mare, e mai greu cu slipii uzi că răcește la burtă. 🙂

  1. Dragă Vindecătorule!
   Chiar dacă sunt în coasta lui, eu nu am nici un ascendent înaintea lui Florian, comparativ cu tine. Dacă ai știi tu cîte știu eu despre relația noastră… 😦 Tocmai că eu nu le am cu PROMO (vezi criptarea numelui și prenumelui), poate de aceea „m-a răsplătit”! Sincer să fiu, de cinci ani de cînd sunt peste baltă, niciodată nu am avut „harul” să-l văd înnotînd! 🙂
   Așa cum deja cred că ai observat, am fost deschis la retușurile sugerate. Ba chia mai mult: am intervenit și pe ale tale. Sper că nu am greșit! 🙂
   Dacă da, revin la „original”!

 6. Cu amaraciune trebuie sa marturisesc ca imi pare rau sa vad ca nu prea este loc ptr Cuvintul lui D-zeu in sarbatoarea voastra. La asa de multi tineri participanti citi ati avut anul acesta, 30 de minute de Cuvint cu privire la lucrurile cu care ei se confrunta in zile noastre, i-ar ajuta enorm de mult pe multi dintre ei.
  Sa nu uitam ca Scriptura ne spune ca mintuirea vine in urma auzirii Cuvintului lui D-zeu si nu a cintarii si a bucuriei la gramada. Inteleg partea sociala cit si dorinta de a cinta, dar la baza fiecarei initiative trebuie sa fie doctrina Cuvintului lui D-zeu.
  Stiu ca cele spuse aici nu vor fi primite si nici acceptate de unii lideri ai miscarii sau a fenomenului cum descria cineva Descultii.
  Cred ca este riscant ceea ce faceti fara sa aveti Cuvintul lui D-zeu inaltat si predicat, si la loc de cinste la o asa de mare sarbatoare. Domnul sa va de-a har si calauzire in tot ceea ce faceti in viitor…

  1. Ryan dragă,
   Vreau să știi că mi-ai dat ceva dureri de cap. 😦 Nu de alta dar, cred că ai greșit adresa, tonul și scopul comentariului tău. Intenția inițială a fost să te trec la spa(s)m. M-am răzgîndit mai apoi, tocmai ca să vadă și alții cît de paralel poți fii. Una e scopul DESCULȚI-lor și a articolului, și alta e muștruluiala ta. Unde scrie în scriptura ta că nu pot fii sărbători ale muzicii creștine, fără lecții de teologie?!?
   Cred că e prima și ultima dată cînmd mai apari pe pridvorul nostru cu astfel de ton, de jigniri și paralelisme aberante. Promit!
   Dacă te schimbi, ești bine-venit! 🙂

   1. Dragă Bartimeu,
    Numai dacă ți se cântă în strună sunt comentariile binevenite? Cred că Ryan are un punct de vedere foarte serios. Toate întrunirile poporului lui Dumnezeu pomenite în Scriptură și care își propuneau ca scop celebrarea, aveau în conținut și expunerea la Cuvântul lui Dumnezeu. Și chiar dacă propunerea lui Ryan ar fi fost mai puțin justificată biblic, ea nu are caracterul de enormitate și nici nu conține jigniri. Dacă cineva se jignește când se propune expunerea tinerilor la Cuvântul lui Dumnezeu, atunci avem o problemă mare… Să auzim de bine!

   2. Frate Leon,
    Eu nu prea am strune la care să alcăzesc (vorba ardeleanului-pentru angajare) pe cineva să-mi cînte !
    Dacă tot o luăm cu Scriptura, trebuiește să fim mai temperați. Exagerarea cu acest „toate întrunirile…” e una care izbește ochiul. De unde știm noi, mai ales din Noul Testament, cu ce și cît cîntau cei din Ierusalim, Antiohia sau mai știu eu de unde?!?
    Dar văd că nici dumneata și nici Ryan nu ați prins tîlcul DESCULȚI-lor: măi fraților, nu este „servici divin”, ci Adunare de Sărbătoare prin cîntare în cinstea Domnului! Predici, cuvîntări, prelegeri teologice, la Congrese (penti-baptiste), dar nu la Desculți. Sau vreți cumva voi, Leon și Ryan, să stabiliți agenda ?!?
    Cu ce drept?!? Cred că un pic de respect pentru cei care s-au ostenit, se merită!
    Să auzim (comentarii) de mai bine! 🙂

 7. Bathimeu,

  Nu ati inteles nimic din ceea ce am scris in comentariul meu. Calmati-va putin si lasati sa va scada tensiunea si mai cititi odata fara iesiri de isterie.
  Nici eu nici Leon nu avem pretenti de nici un fel cu privire la Descultil. Se pare ca gindim la fel, fapt care va deranjeaza
  .
  Am exprimat o opinie care nu va face placere, dar care are mult adevar in ea. Dace nu puteti argumenta si apara parerea d-vtra recurgeti la atacuri personale si insinuari ieftine. Credeti-ma, nu va face cinste. Cititi/cercetati Scriptura cu atentie si veti vedea ce spune ea cu privire la adevarata inchinare.

  Se pare ca si d-vtra va-ti alaturat celor care vor sa fie numai distrati in bisericile noastre si care nu mai au reverenta ptr D-zeu si sfintenia Lui oridecite ori numele Lui este inaltat atit prin lauda dar mai ales prin Cuvint. Trist! Timpul este judecatorul tuturor lucrurilor, si daca Domnul Isus intirzie si ve-ti mai apuca sa mergeti si la alte”fenomene” de Desculti, vom vedea cine are dreptate. Vrea sa fiu gresit in cazul acesta, dar mie teama ca am dreptate, mult mai mult decit vreti sa admiteti d-vtra. Dar pina atinci Domnul sa va tina in mina Sa.

  Va rog sa nu va mai stresati ca nu am sa va mai vizitez „pridvorul”, diferentele de opinie si schimbul de pareri, in mod civilizat, nu par sa fie un punct forte ptr un blogar ca si d-vtra, asa ca ne pierdem timpul unul cu altul. Sa auzi de bine.

  1. Deocamdată, mă abțin să dau o replică lui Ryan.
   O replică nu doar pe măsura agramatismelor, a impoliteții grosiere, dar și pe cea inconsistenței fondului.
   Las în schimb pe cei care doresc, în limitele cele mai stricte ale bunului simț să o facă. Bine-nțeles, dacă va dori cineva.

   1. „d-vtra” cred că e prescurtarea de la Brahmaputra 🙂

    Vezi! aşa-ţi trebuie, dacă te pozezi cu Gandhi alături 🙂

    Nu te supăra, prietene! Pe tine Ryan nu te prescurtează, te scrie „Barthimeu”, pe cînd pe Dumnezeu, da! („D-zeu”). El se grăbea să te facă isteric, n-avu timp să scrie numele Tatălui în întregime.
    Marius Cruceru avea o vorbă pentru categoria asta de oameni: îi numea „sfînţoci”. 🙂

   2. Răsvane,
    Dacă ai știi din ce anume s-a născut ghicitoarea mea, te-ai prăpădi… De rîs.
    Mai toți indienii ( nu pieile roșii- că ăștia sunt mai la Vest) au o slăbiciune pentru mine. Bărbați, femei, cum vine… Pînă de curînd nu știam de ce. Odată un farmacist, mi-a dezlegat enigma: asemănarea fizionimiei feței mele cu cea a renumitului militant non-violent. Cred că angajarea mea recentă de către un manager indian, are legătură „organică” cu mutra mea. 🙂

 8. @ Stimate frate Leon , ne propuneti o palida prezentare a ingerilor. Ati citit Isaia capitolul 6 , primele versete ? Ce credeti ca fac ingerii acolo ? Poporul Israel cum a reusit oare sa surpe din temelii, pana la pamant , zidurile cetatii Ierihon , daca nu prin LAUDE ? Nici nu stiti ce Forta se pune in miscare in Cosmos cand copiiii Domnului canta !!! Dar asta e, lui Satan nu-i place Lauda, pentru ca il detroneaza , nu era el serafimul responsabil cu laudele in Cer ? De ce nu avem oare mai mult discernamant spiritual ?
  Si nu mai fiti asa categoric si super – eticist , fiti mai flexibil, rogu-va , Intelepciunea venita de sus e usor de induplecat. Cerul e un loc al laudelor explozive , pentru ca DUMNEZEU LOCUIESTE IN MIJLOCUL LAUDELOR. GLORIE LUI !

 9. Din pacate nimic nu este perfect si intalnirile „desculti” nu fac o exceptie.

  Cautam sa facem mai bine . L-ati auzit vorbind pe tanarul Cris Simonca ?
  Dac ati fost prezenti nu puteti sugera ca ignoram Cuvantul !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s