Dave Ramsey și bănuții

Pe lumea asta au fost, sunt și vor fi mulți cu prenumele David. Dar nu toți se numesc David Ramsey.

Apropos de Ramsey: își mai amintește cineva cine a fost Sir Alf Ramsey ?!?

Revenind la David Ramsey trebuiește amintit că sunt mai mulți David Ramsey. Dar numai unul e din Franklin, Tennessee, SUA. E vorba de David Ramsey al III-lea. Milionarul creștin, celebru prin mult audiatele lui Dave Ramsey Show, arhicunoscut datorită celor patru New York Times Bestseller, dar nu numai.

Istoria acestui tip pare una neconvențională. Avînd un tipar de gîndire fiananciară ancorată profund în moștenirea iudeo-creștină, fiind școlit la un colegiu pe segmentul financiar, Dave al nostru pare să respecte tiparul omului de succes pornit din pulbere, din crah. Cea mai mare parte a filozofiei lui de viață financiară se bazează pe principii descoperite și experimentate în practică. Este unul din avocații înflăcărați ai neîndatorării. E un agresiv luptător împotriva credit card-urilor. Cu alte cuvinte, mai pe limba românului, e adeptul aforismului: „Nu te întinde mai mult decît îți este plapuma.”  „Gagiul” (în sensul cel mai respectuos al cuvîntului) o duce boierește. Are cîteva domenii de activitate din care curg gîrlă banii: din investiții imobiliare, din servicii de asigurări (generale, de viață, de sănătate), din servicii de publicitate.

El merge pe următorul tipar de gîndire: de la cît ai, primordială e zeciuiala. Pînă și pe copii îi învață această prioritate. Apoi e cheltuiala cumpătată, bazată pe nevoile primare și urgente, Dacă rămîne ceva, acel surplus să fie economisit pentru o viitoare investiție. Nici o investiție să nu fie făcută prin împrumut bancar, ci prin acumulări proprii. Pronind cu frica lui Dumnezeu și de la puțin ( practic de la zero), Dave Ramsey a ajuns un multimilionar în usd.

Ascultîndu-i emisiunile, vorba lui șugubeață datătoare de speranță pentru marii și naivii datornici americani, franchețea lui în raportarea la auditor, generozitatea îmbinată cu asumarea unui risc de a-și împrumuta unii din ascultătorii disperat de îndatorați la bancă ( pe care nu uită să-i avertizeze că dacă nu-i rambursează împrumutul, îi va urmări pînă în pînzele albe), toate acestea fac din personajul nostru un pol atractiv.

Dar cel mai aparte și fascinant aspect din viața lui David,  pentru „hiperpocăiții” de români care pun în perș cu țîrîita (perș, dincolo de săritura acrobatică cu prăjina, la ardeleni mai înseamnă și farfuria de la colectă), e următorul itinerar al „zeciuielii”.

David al nostru a pornit de la a da pentru Domnul 10% din venitul lui,  restul de 90% păstrîndu-l pentru el. Mai apoi a crescut „zeciuiala”  la 20% pentru Domnul și restul pentru el. Mergînd din „treaptă-n-treaptă” a ajuns la final ca din tot venitul lui să dea Domnului 90% , și „doar” 10% să-și păstreze ! Extraordinar! Ce metamorfozare a atitudinii și gîndirii unuia care a pornit, asemenea păsării Phoenix, din cenușă!

Acum dacă ne gîndim că Dave cîștigă anual milioane de usd, cam cîți merg la Domnul din acești dolaroi și cîți în buzunarul lui?

E mare Dave Ramsey! E foarte mare! Nu atît prin puterea financiară,cît prin puterea exemplului. Un exemplu de credință, de onorare efectivă a Domnului, de ajutorare cu sfat și bănet a celor nevoiași, prin filozofia cît se poate de sănătoasă privind administrarea banului, și prin multe altele.

O întrebare pe final, mai mult retorică și hazlie: o va ajunge oare Dave Ramsey pe văduva din Templu cu cei doi bănuți?!? 🙂

Anunțuri

2 gânduri despre „Dave Ramsey și bănuții

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s