Papa nu-i dîmbovițean !

După cum „Vara nu-i ca iarna!”, tot așa „Papa nu-i ca…” Ca cine?!? Ca Trăian(el), ca Victor(aș), ca și Crin(ișor) sau Andrei(iuț).

Principialitatea aplicată la parolism e normativă pentru cei care se respectă (pe ei) și care respectă (pe alții). Sunt unii însă care nu văd astfel lucrurile. Ei privesc respectarea cuvîntului dat mai mult ca pe o virtute caracteristică (doar) unora, și nu ca ceva normal și normativ. Cam tot din aceiași categorie sunt și unii care consideră că doar ciclic, în preajma alegerilor (politice, parlamentare, sau de orice alt gen) trebuie să se gîndească la ce-au promis. Alții privesc parolismul ca și o stare de fapt, ca ceva cotidian.

Nu de puține ori „Ne ia gura (pardon-sentimentul) pe dinainte” și debităm la promisiuni, jurăminte, decizii radicale că nu știm cine și pînă cînd o să ne suporte.

Nu tot așa gîndește (tot) românul! La ele merge oricum. Nominalul de creștin mioritic circumstanțiază și condiționează cuvîntul dat. Paravane străvezii precum „Da…să vedeți, situația o impune”, sau „Nu știam că așa turnură vor lua lucrurile”, sau „Partidul, Patria, Poporul mă vrea”, vor să facă uitate angajamente categorice de genul ” Dacă nu voi ieși cîștigător, mă voi retrage…”, sau „Dacă voi fi găsit vinovat, îmi dau demisia”, sau „Dacă se va dovedi că am colaborat cu Securitatea, mă retrag…”, sau „Mă retrag din politică…”. Pentru dîmbovițenii noștri „Vara îi ca iarna”, și invers. Adică nu mai contează ce-au promis. Parolismul nu face casă de nici un fel cu retractările.

Dar nu tot așa e și cu Joseph Aloisius Ratzinger alias Papa Benedict al XVI-lea. Nu suntem admiratori ai „Mașinăriei” (vezi articolul „Organism–> Organizațtie–>Mașinărie –> Monument”) papale, dar din cei 265 de papi (din care „am prins în viață” cinci) o oareacare apreciere am avut față de Karol Józef Wojtyła (unul dintre cei mai longevivi și relevanți cultural) respectiv pentru neamț. Pentru acesta din urmă, (și) pentru parolismul lui. A promis în ianuarie a.c că se va retrage, și s-a ținut de cuvînt. Nu tu retractări, nu tu circumstanțieiri, nimic din toate acestea. Saxonul (al doilea care se retrage benevol) mi se pare a fi (mai) înțelept. Se retrage la timp. Nu o face pentru că „e pe creastă” (pe cea a gloriei), ci pentru că așa e mai înțelept. Realizînd dimensiunile „hidrei instituționale catolice” ( fapt recunoscut e că nu el deține controlul informațional, sau altfel spus, puterea informației); dîndu-și seama de ravagiile interdicției antibiblice (vezi celibatul preoților catolici din care decurge tinicheaua care zornăie asurzitor- pedofilia); punînd în cumpănă și starea lui de sănătate… Toate acestea coroborate, cred că îl justifică pe Ratzinger în decizia luată. Retragerea lui nu e doar în ascetism, ci și în disciplinele spirituale (vorba lui R. Foster).

Iată de ce Papa Benedict al XVI-lea nu e dîmbovițean!
Pe cînd Băsescu, Ponta, Antonescu și Marga… și toți ceilalți ?!?

2 gânduri despre „Papa nu-i dîmbovițean !

 1. Bine ai grait ,frate Barthimeu…
  ,,damboviteni” pentru care Biblia este o amintire din salile de judecatorie …sau din momentul depunerii juramantului la instalarea in vreo functie.
  In rest sunt ,,pe langa Biblie”.

  1. Dragă Mitică,

   Poate că ar trebui să ne cuprindă tristețea cînd ne gîndim că a apărut mai nou (sau poate e de cînd lumea) o nouă sectă: evanghelici dîmbovițeni! 🙂 😦
   Esențialul e să nu ne numărăm noi printre ei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s