„Cum să te las?”

Iată o interogație providențială!

Un Dumnezeu Suveran, Omnipotent, pare să aibă o problemă de genul „Alba-Neagra”. „Dilema” lui e: „A abandona sau nu?!?” O astfel de alternativă nu e considerată „la rece” așa cum am crede noi că e ideal, ci în focul continuu și încins al dragostei pentru iubita Lui: Israelul.

Nu se pune problema „Pentru ce… ?” – căci nu încap în carul răbdării Lui nenumăratele motive pentru care putea fi pe deplin justificat față de Sine Însuși (căci înaintea altcuiva nu are de dat socoteală) să bage divorțul față de Iacov.

La fel nici „Pînă cînd…?” – deoarece El e un Dumnezeu al mîniei temperate, prin acel „doar pentru o vreme”, sau al „cîtorva clipe”- vorba lui Isaia.

De altfel nici răspunsul la „De ce…?” nu se susține, cîtă vreme Israelul era Aleasa. Și cum despărțirea e urîtă Lui, mai rămînea o separare temporară. Și El a recurs nu de puține ori la o astfel de metodă educativă, una eficientă.

La „Cum să te las?”…

Dumnezeu întreabă, Dumnezeu răspunde: „Cu nici un chip n-am să te las!”.

Iată deci o mostră suplimentară de fidelitate a Singurului Dumnezeu care nu se poate dezice pe și de Sine. Legămintele în developarea lor, ca expresie a unicului Legămînt dintre Dumnezeun și om, nu sunt altceva decît mostre de fidelitate și perseverență față de Sine. Sigilul „pe Mine Însumi jur” e garantul nelăsării noastre. Dar în nici un caz al înmulțirii necondiționate a harului (vorba lui Pavel), sau cu atît mai puțin a „schimbării în desfrînare a harului” (o perifrază „dragă” lui Iuda).

Cum să te las?” e o speranță și resursă care ne pot face, într-o epocă în care divorțul la evanghelici pare să prindă aripi, să rezistăm desprinderii de tentația despărțirii în căsnicie!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.