„Dan Emil”, „Gabriela” și o „întrebare mai voalată”

Din nou „Dan Emil” în Casa „Gabriela”?!?

Din nou căpitanul Hâncu?!?

Oh Doamne: pînă cînd? Dar pînă cînd? 🙂

Dincolo de benignitatea unor astfel de Note, cum încerca eufemistic (adnotăm noi) un amic să le eticheteze, ele se integrează în lupta de uzură morală. Nimic miraculos, nimic șocant în gestica delatorului. E de fapt o rutină care uzează o anume fidelitate. Pentru a nu oferi prilej de recrudescență a unor umori, ne reținem de la orice tentație de identificare a sursei.  Sursa, așa cum menționam și cu alt prilej, e una versată atît în iscodirea obiectivului, cît și în mînuirea termenilor și pîrghiilor medicale.

Întrebările noastre sunt pe cît de multiple, pe atît de variate. De ce la și în Biserică?!? Nu se putea ca această cumpărare de informații să se deruleze înafara Curții Templului?!? Cel puțin vinovăția era mai diminuată. Să fi fost exprimarea dorinței de-a aplica pentru promovare profesională, punctul de pornire a viitorelor șicane în plan profesional?!?  Debutul, sau mai exact continuarea lor, avea să se petreacă într-adevăr în primăvara lui ’86. De ce-i interesa pe securiști despre stadiul emigrării familiei nucleare, cîtă vreme ei știau totul?!? Doar ca o probă de fidelitate a lui „Dan Emil” față de ei?!?

M-am săturat de România!”- vorba altui clujean care i-a dat niscaiva fiori tătucului școlit la Kremlin în ale neo-NKGB-ului. „M-am săturat de România!”  dar nu și de români !  De cei onești și verticali,.. binențeles! 🙂 Asta deoarece ea, această imaginară și totodată naționalisto-securită identitate, ne reamintește de versurile  lui Mihai Dumbravă, melodiate de Ion Cristinoiu și interpretate inconfundabil de Anda Călugăreanu, „Niciodată soarta (în și a României-n.n.) nu mi-a zâmbit. N-am noroc, ce să fac?”  și ne  întristează.

Dar cum noi nu credem nici în soartă, și cu atît mai puțin în noroc, nu-i nimic!

Cineva acolo sus stînd pe tronu-I maiestuos, ne zîmbește! 🙂

26.11.1985

Reclame

2 gânduri despre „„Dan Emil”, „Gabriela” și o „întrebare mai voalată”

 1. Normal că întrebările erau ”voalate”, prigoana era (și trebuia să fie) nevăzută, pe față era o ”libertate nemaiîntâlnită”. Ingrată și vicleană slujbă: să construiești închisori nevăzute din care oamenii dinăuntru să nu poată evada, dar închisori pe care cei dinafară să nu le poată vedea.
  Da, a construi închisori nevăzute este o performanță. Tu, care te-ai dat cu capul de sticlă suferi acum de la rudele unui geamgiu, rude care insistă că omul nu purta nimic în spate. (ca mocanii cu ”geamuuuuuri!)
  Așa cum fabricile sau instituțiile au fost pline de aplaudaci, rețele de informatori și actori ce jucau jocul numit comunism, tot la fel și bisericile au fost pline de oameni ce jucau piesa numită ”creștinism”. Că aceștia au fost străini înfiltrați sau creștini deturnați, nu știi ce a fost mai rău! Deținuții ce au trecut prin Fenomenul Pitești zic la unison că victima devenită călău a produs traume infinit mai mari decât călăul însuși.
  La revoluție, în fabrici și instituții s-au dat măștile jos, erau obositoare.
  În biserici s-au păstrat, erau rentabile.
  Poți dovedi ceva? Cum?
  Cine prețuiește virtutea numită ”fără pată și fără zbârcitură”?
  Se impune o separare? După ce principii? Cine s-o facă?
  Dar pentru că Dumnezeu alege să descâlcească aceste taine cu viteza creșterii ierbii, mă mulțumesc să-I mulțumesc pentru nemărginita Lui înțelepciune și am un somn de copil. O astfel de pace îți doresc și ție. Noapte bună!

  1. Mulțumim Vestea Bună!
   Trist și lamentabil e că „voalații” nu s-au volatilizat… Vorba ta! 🙂
   Dar avem răbdare. Apropos de acestă ultimă virtute. Chiar acum prin natura lucrurilor, Domnul ne trece prin școala ei. Dacă la vremea potrivită n-am mers la cursurile ei, iată că nu scăpăm acum la granița dintre ultimele două vîrste.
   Duminică agreabilă în Domnul vă dorim!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s