Visătorul Mândru & Decebal

Visul”, nu doar în monografia prof.dr. Liviu Popovici ne apare ca interesant, ci și din perspectiva Scripturii. Sau mai ales. Asta deoarece, Visul e un instrument pe care și de care se folosește Creatorul (și) pentru a releva din aspectele ascunse ale unor realități trecute, prezente sau viitoare.  De factură „baptistă” (deși la început nu exista așa ceva 🙂 ), noi credem că Biblia ne oferă o frîntură teologică legată de vis. Mai că am fi gata să sugerăm inventarea unei noi discipline: Visologia. Dar pînă să se inventeze, trebuie să recunoaștem că acest mod de călăuzire are o dublă fundamentare teologică. Îl întîlnim  atît în Vechiul cît și în Noul Testament. Mai mult: credem că Visul are o valență profund profetică. Apropo de  o anume reticență întîlnită la unii evanghelici cînd vine vorba de proorocie. Noi credem în ea ca parte a funcției edificatoare a Bisericii și în necesitatea existenței unor canale de manifestare a ei (recte , prezența unor prooroci). Asta după cenzurarea prin filtrul Scripturii și datorită inflației de falși profeți. Logica în baza cărei susținem aceasta e ceva de genul: dacă nevoia omului în general (și cea de revelare, în special) a fost cam aceeași dintotdeauna, de ce nu I-am „îngădui” Celui ce împarte daruri după cum voiește să o facă și azi?!? Să fie oare prejudecata noastră mai tare ca voia Lui suverană?!? 🙂

O excluziune se impune: aici nu intră în discuție visul născut din stress sau altă sursă non-divină.

Născut orthodox, convertit dramatic prin Naștere-din-Nou, Mândru s-a numărat printre puținii sfinți re- și cunoscuți de noi ca modele. Schimbarea radicală de paradigmă comportamentală i-a creat o autoritate și credibilitate, în ciuda unui CV modest (2 clase primare, ca trenul de CFR). În viața lui, Domnul a început să opereze prin vis transformări indubitabile. Convertirea de la o religie strămășească în care părea de neclintit, la o relație vie și intimă cu Mîntuitorul lui, a fost completată de sau printr-un vis. Disciplinîndu-și viața spirituală prin post și rugăciune (semnificativ sau nu, el a adormit tocmai într-o zi de post și rugă), Domnul a găsit de bine să-i descopere unele realități mai întunecate din viața comunității frățești din care făcea parte, prin visuri.

Ca o paranteză: nu doar din viața bisericii locale, ci chiar și dinafara ei. Cu ocazia unei operații impuse de o hernie inghinală încarcerată și a unei traheostomii (datorate unui cancer laringian), la reanimare fiind, după revenirea din anestezia totală, la cîteva zile a avut un vis în care i se prezentase realitatea unei decadențe imorale de necontestat din acel spital. Ca angajat al celei instituții, putem gira că visul era acoperit (nefericit) de realitate… 😦

Revenind la „funcția profetică” a visului, nu putem să nu recunoaștem vocea Lui prin visurile lui Mândru. Trei reverii i-au fost „date” legate de existența păcatului în Trupul lui Christos. La două nu vrem să ne referim, deși ele au fost probate de timp ca fiind conforme cu realittea. Un al treilea vis a fost legat de DECEBAL.  Deși avusese toată considerația pentru „unsul Domnului” (contrar părerii noastre, mai ales că prin prisma DUI-uilui DECEBAL părea uns cu mai multe unsori 🙂 ), Mândru nu s-a sfiit să-l confrunte pe pastorul-informator cu visul. Se prea poate ca (nici) acesta să nu-i fi folosit spre pocăință. Asta după alte confruntări… Ce tragedie! Mai ales că el mai trăiește. Ne tot gîndim cît de nepătrunsă e grația Domnului că lasă în viață oamenii ca să se convertească de la duplicitarism.

Visătorul s-a dus. Informatorul a rămas. A rămas să mai dea informații chiar și despre moartea primului. Asta se întîmpla în ianuarie ’86.

Despre DECEBAL vom mai auzi…

 

P.S. Ca fapt divers (sau nu) visătorul a fost bunicul din partea mamei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.