Pseudoetiologia unui declin

Principial, cauzalitatea unui simptom și/sau semn de boală e produsul a doi factori: cel determinant (major) respectiv cel favorizant (minor). Cel mai adesea, abordarea facilă a etiologiei are înclinație spre secundul, în detrimentul adevăratului determinant al bolii.

Un exemplu. În oncologia digestivă, nu arareori o diaree e vîrful de lance, sau piscul unui iceberg numit cancer de colon. Mulți sunt aplecați asupra cufurelii care nu cedează la pilulele clasice, în loc să caute în profunzime cauza: celula cancerosă. Sau cum paradigmatic și parafrazat afirmă Scriptura: unii se uită la „ce izbește nasulul”, la aparențe. Se trece cu vederea că de fapt diareea e doar ceea ce zgîndărește racul ce se ascunde în peretele tunelului digestiv.

Cam așa ceva se întîmplă și cu America recentă. Din cauza hemoragiilor (morale) care trenează, Dînsa e pe ducă. Se deshidratează. Dar nu de azi de ieri, ci mai demult. Nu Snowden e cauza colapsului ce e pe vine. El e doar pretextul, spinul ce favorizează cutremurul securității nord-americanilor. Împroșcăturile informaționale ale trădătorului sunt gata -gata să se producă dacă americanii îl zgîndăresc prea mult. Căci nu-i așa:„Prietenii (lui Snowden-n.n) știu de ce!” :). Chiar dacă Edi cel mic și ocoș s-a (în)cuibărit în scorbura rușilor, nu el va fi fost responsabil de urmări. Adevărata cauză e altundeva. Ea trebuie căutată în moralitatea tot mai precară a americanului de rînd. Avem de a face cu o involuție fudroaiantă a moralității.

Ea, decadența din moștenirea iudeo-creștină, și nu fostul funcționar CIA și NSA, e adevărata etiologie a declinului…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s