Despre pălitul dorului, bîrna duhnind a erezie, reprimare și (multe) altele de la Vasile (pentru Valentin-3)

După 4 vine 3, adică Valentin!

Valentin are o problemă pe cît de logică, pe atît de elementară. Asta în aparență. El vrea doar ca Vasile să-și expună noua viziune asupra Împărtășaniei. Și Vasile nu se dezminte. E consecvent cu sine însuși. Alege ce și cum îi place tot ce e legat de hermeneutică.

În primul răspuns, Vasile în mod arbitrar interschimă sensuri și texte pe seama Cinei. El uită că în Săptămîna Mare și în speță în Joia Mare, Mîntuitorul a apelat la cîteva simboluri (ca modalitate mult mai eficientă de comunicare comparativ cu „plain language”) pentru a-i învăța pe ucenici despre ultimele lucruri legate de Împărăție. Și Cina, cu cele două simboluri e o astfel de lecție obiectuală. Categoric, sub nici o formă hermeneutică, nu putea fi vorba despre sensul literal invocat de Vasile. Fidelitatea față de contextul istorico-temporal și mai ales teologic, nu lasă loc literalismului. Orice invocare a atemporalității Dumnezeirii e superfluuă. Pentru cine e invocată preștiința lui Dumnezeu în acest caz?!? Căci pentru noi, evanghelicii e inutil!

Cu a doua replică adresată lui Valentin, Vasile contraatacă la fel ca și cu Mihai. E o imprecație voalată, pe lîngă jignirea de tipul  „poveste de adormit copii”. Cine-L corectează pe Isus?!? Valentin sau Vasile?!? Nu avem nici o îndoială privitor la adevăratul corector, sau mai bine zis răstălmăcitor al Cuvîntului.

Din intermezzo-ul admonestant adresat  lui Mihail Andrei și Ion Ciumoagă, dacă mai era nevoie, reiese încrîncenarea lui Vasile față de forța argumentului (nu era cazul la Mihail Andrei). Dacă nu cu  forța argumentului, atunci cu ce se poate demasca și demonta toată tevatura aceasta?!?

Ca urmare a insistenței lui Valentin, cel expus radiografierii se retrage prin al treia intervenție.

Nu credem că Vasile chiar nu mai are „nimic de adăugat”…

Va urma- și vom vedea!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s