„Acest element periculos care se adună cu frații săi întru Iudei”- o filă DUI lipsă (1)

Gata cu naveta săptămînală!

Anul de grație divină 1986, din punct de vedere profesional avea să ne aducă șansa apropierii de urbea natală. Așa cum am amintit în precedentele episoade, cu ajutorul lui Dumnezeu (și o spunem totalmente convinși, dincolo de banalitatea oricărei formulări), prin „instrumentul Lui” (recte fostul director al Spitalului din Huedin- fapt pentru care îi suntem recunoscători și dr. Sabin), am reușit să facem rocada Beliș-Aghireșu. Cele două comune, din perspectiva administrației medicale, aparțineau de unitatea medicală sus-amintită.

Mobilul pentru care am pledat la conducerea spitalicească de la poalele Vlădesei, a fost adăugarea unei noi săgeți în tolba familială. Despre Teodora-Codruța e vorba. Soției, cu patru prunci „după poala ei” și cu un curs la seral la ISE (Economia Industriei și Transporturilor), îi era extrem de greu să lupte pe atîtea fronturi.  Nu știm dacă umanismul sau fosta experiență profesională (cei 2 ani petrecuți la Interne ca stagiar) a fost argumentul care a tras greu în cumpăna decizională, dar cert e că s-a aprobat. Încă odată mulțumiri fostului diriguitor medical cu rădăcini evanghelice în zona Apusenilor de S-V, mai exact în cea a Gurahonțului.

Pentru facilitarea înțelegerii „episodului Aghireș”, o fugace contextualizare nu credem că ar fi de prisos.

Geografic, Aghireșul e așezat pe o zonă deluroasă, avînd drept resurse minerale renumitul cărbune de Ticu respectiv nu mai puțin recunoscutul alabastru de Leghia. În administrația centrului de comună Aghireșu-sat, mai intrau alte zece sate:Aghireșu-Fabrici, Arghișu, Băgara, Dîncu, Dorolțu, Inucu, Leghia, Macău, Ticu-Colonie, Ticu-Sat.

Economic și agrarian privit Aghireșul, după închiderea minelor de cărbune, era dominat de exploatarea minieră (la suprafață- caolinul respectiv alabastrul) respectiv de marele CAP (de care vom mai aminti), pe lîngă parcelele individuale (mai ales cele ale maghiarilor din Macău) care alimentau piețele Clujului. Micii meseriași (mulți dintre ei creștini evanghelici) erau o pondere relativ mică. Comerțul, așa cum știm cei mai mulți, era unul de tip socialist. Adică, tot ce era mai răsărit, era pe sub mînă. Începînd de la așa-zisul Complex Comercial (unde aveam o pilă: soția șefului de post, milițianul Moldovan) și sfîrșind cu restaurantul din fața gării (unde și acolo ne-am cîștigat o PCR- adică, pilă, cunoștință, relație). Umilitoare era condiția: cu plecăciuni, cu „sărut-mîna”, cu „apoi să vedeți, că pe ici, pe dincolo am avea și noi nevoie de un alt salam decît cel de soia și tendoane, de un pic de unt mai acătării”).

Sociologic, alături de Turda, Aghireșu era rău famat: alcoolism, promiscuitate, criminalitate, suicid. Asta datorită și cotei înalte de cultură și civilizație comunistă. Repartiția etnică era aproximativ egală între maghiari și români . Căci de rromi (mai ales la Ticu) nimeni nu se plîngea. Volens-nolens, impactul cultural al maghiarimii asupra celorlați și-a spus cuvîntul. Majoritari (funcție de sat) erau ortodocșii respectiv reformații. Puțini, foarte puțini penticostali sau adventiști.

Administrativ și medical, localitatea în discuție era arondată Huedinului. Mulți își mai amintesc de oftica aghireșenilor, cînd cu reorganizarea teritorială din 1968, pe cei din Huedin. Era la un moment dat o dispută între cele două localități: care să devină oraș? Finalmente în cumpăna decizională a atîrnat mai greu Huedinul. Asta deși economic, prin suprafață, și dacă nu ne înșelăm și prin numărul de locuitori, Aghireșul avea ascendent asupra celuilat concurent.

Și în fine (pentru acest episod), trebuiește menționată istoria „vieții medicale” a-la Aghireșu. Pe vremea înfloritoarelor investiții socialiste (cînd era o supraproducție pe stoc, și se construia mult și prost),  s-a construit o ditamai Policlinică cu paturi. Pe lîngă cabinetele de consultații pentru copii și adulți; pe lîngă cele două cabinete stomatologice, au mai funcționat paturi pentru secția de interne, mica chirurgie, pentru maternitate, precum și o secție de radiologie și un minilaborator. Am menționat: funcționa. Deoarece la momentul sosirii noastre doar cabinetele de consultții pediatrice și pentru adulți mai funcționau. Pe lîngă acel unic cabinet stoma.

Ca mai peste tot, informatori-vînători de corbi au fost și aici. Cît despre detaliile acestui experiment numit Aghireșu, pe curînd.

Pe foarte curînd!

Anunțuri

2 gânduri despre „„Acest element periculos care se adună cu frații săi întru Iudei”- o filă DUI lipsă (1)

    1. Știi Mitică: dacă un val cheamă un alt val, tot așa o vreme (rea și grea) cheamă o altă vreme (mai grea și mai dificilă).
      Căci la bine nu ne mai putem aștepta.
      Într-un fel e bine (și) așa! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s