„Acest element periculos care se adună cu frații săi întru Iudei”- o filă DUI lipsă (3)

Pe fundalul unei supravegheri deduse post priori, a trebuit să se mai adauge doar refuzul la mobilizarea pentru prășitul porumbului pentru ca fostul (din mai multe perspective) primar Groza, alimentat cu carburant informativ de foarte proastă calitate de către fostul șef de post milițianul Moldovan, să expedieze pe cele trei aripi ale vîntului securisto-comunist (Județeana de Partid, Direcția Sanitară Județeană respectiv Spitalul Orășenesc Huedin) o Notă-Raport.

Ce conținea ace(a)sta?!?

Nu doar inexactități, nu doar neadevăruri, ci efectiv enormități. Pe lîngă dezinformări de genul celor întîlnite la sălăjeni; pe lîngă distorsionarea poziției noastre față de  obligativitatea de-a presta muncă patriotico-forțată, primarul a scăpat o perlă memorabilă: „Acest element periculos care se adună cu frații săi întru iudei...”

Cîtă asemănare în limbaj și spirit cu alte declarații întîlnite pînă acum, ale altor securiști și informatori! Deducem că aceeiași „muză” i-a inspirat. Cîtă ignoranță, și prin consecință, cîtă impostură nu se ascunde îndărătul acestui enunț?!? Dar mai mult, cît antisemitism camuflat de și la comuniști?!? De fapt de la niște atei nu ne puteam aștepta la altceva…

În zonă nici pomeneală de rămășițe de israeliți. Dacă ar fi fost, impactul lor asupra vieții comunității ar fi fost vizibil și benefic. Identificarea creștinilor evanghelici cu evreii e simptomatică la ateii comuniști! Au fost însă (așa cum aminteam) „o  mînă” de credincioși cu care ne cunoșteam și ne întîlneam. Mai ales în acele zile cînd trebuia să asigurăm permanența.  Nu putem nega însă faptul că aveam o oarecare părtășie cu frații noștri; nici faptul că încercam să combinăm profesia cu profesiunea de credință, atît în Aghireșu cît și în Arghiș, cu predilecție.

Poate că unii se vor fi întrebat de unde, prin ce împrejurări, prin ce trădători am descoperit depeșa-perlă?!? Ca în mai toate romanele și filmele cu suspans, sau dacă dorim să rămînem în sfera exemplelor biblice (o Rahav, tînărul nepot a lui Pavel), și în cazul nostru a existat un canal de scurgere, o „trădătoare” care a transpirat informația înafară. Din motive lesne de intuit, nu dorim să declinăm identitatea persoanei care ne-a pus în posesia copiei respectivei raportări. Cert e că am intrat în posesia ei o bună bucată de vreme. Din motive  pe care acum nu le invocăm, trebuie să mărturisim că din „nefericire” nu o mai avem decît în gînd… Dar certamente ea a existat. Reproducerea exactă redată în titlul acestor trei episoade e dovada. Ce nu ne mai miră după atîtea exemple, e faptul că această Notă lipseșete din DUI-ul nostru.

Consecințele acestui Raport?!?

Mutarea „disciplinară” la Beliș („sus la munte la izvor”), muștruluirea pe linie profesională și avertizarea…

Întîmplător sau nu, după o perioadă apreciabilă de timp aveam să aflăm de sfîrșitul primarului. Asemenea altora (informatorul Bodea Dorel; Medan,securistul din studenție; dr. Mîndruțiu, directorul adj. de la Sălaj; și anticipînd, fostul primar din Beliș), finalul lor n-a fost prea fericit.

Noi însă ne-am continuat zborul spre înălțimile Apusenilor, mai precis la cota 1050…

800px-Fantanele-1

-imagine cu Lacul Fîntînele-Beliș preluată de pe wikipedia-

 

Reclame

Un gând despre „„Acest element periculos care se adună cu frații săi întru Iudei”- o filă DUI lipsă (3)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s