„Cu toate că președintele Hușanu s-a declarat împotriva…”

Cu toate că în februarie ’87 s-au luat măsuri complexe și cu termene absurde și retrograde (de observat măsura 6 și mai ales 7-?!?- din NOTA DE STADIU din 21.02.1987)…

Cu toate că tușul ștampilelor și cerneala iscăliturilor (inclusiv a generalului Șerbănoiu) nu se uscaseră încă bine…

Cu toate că nu trecuse decît o zi de la derularea evenimentului și securiștii bistrițeni i-au și contactat pe colegii lor clujeni, după tiparul sălăjenilor, al mureșenilor, timișorenilor și ieșenilor… Ne întrebăm: „Ce-i mîna pe ei în luptă?”

Cu toate că securiștii de pe meleagurile lui Coșbuc ne oferă numele pastorului bistrițean, după care cu o perseverență de admirat se folosesc doar de „obiectiv”, nu putem rezista fără să ne întrebăm în legătură cu pastorul-obiectiv: Să fi avut și el telefonul fix sub timpanul celor de la „T.O.”? Sau să fi fost chiar el timpanul, nicovala și scărița informativă?!? Că prea repede au aflat băieții de toate mișcările. Trebuie să mărturisim că și de această dată am căzut în plasa naivității în legătură cu obiectivul…

Cu toate că trecuse foarte puțin timp de la trasarea măsurilor și sarcinilor, telefoanele din Cluj, Mediaș și Bistrița au format un triunghi negru pentru securiști. Atît de greu memorabilul nostru telefon (32432), cît și cel a lui Gigi Dobrin de la Mediaș (care atunci era doar în comitetul Bisericii, iar azi e pastor) au fost repede identificate. Să fi fost obiectivul cel care a pus umărul la această grea sarcină?!?

Cu toate că a trecut ceva vreme de la cumpărarea Daciei Combi de culoare roșie cu un număr de imatriculare foarte greu de ținut minte (de la cine altul decît de la DECEBAL!). Apropos: era una făcută pentru export, cu motor franțuzesc, bine izolată. Tranzacția am făcut-o cu doamna lui DECEBAL, deaorece domnia sa era înafara Daciei Romane, undeva prin Scandinavia (de aceea apare adnotat cu pixul posesorul legal; dar nu numai, apare și adresa și și telefonul; oare de ce atîtea amănunte?!?)

Cu toate că abia luasem masa de prînz la domiciliul obiectivului, dacă ne amintim bine, la sugestia acestuia din urmă am și purces pînă la șopul din cadrul singurului hotel mai acătării din Bistrița pentru niște cumpărături pentru gazda noastră. De la cine or fi aflat securiștii?!? De la cel cadorisit?!? Atunci e bai mare!

Și în fine, aici e fain și frumos!
Cu toate că în aceeași zi la prînz președintele Hușanu s-a declarat împotriva acceptării vizitei și a atras atenția obiectivului să nu permită străinilor luări de cuvînt în adunare…” obiectivul nostru (pardon, al lor) a călcat o cutumă nescrisă: i-a invitat pe musafiri să predice! Asta da insubordonare! Ăsta da curaj! Să te pui tu obiectiv modest de-a curmezișul ditamai președintelui?!? Da nu se poate tovarăși! Numai puțin, numai puțin: de unde a știut președintele Hușanu să sune tocmai la acea oră la obiectiv acasă?

Nu demult ne-am dat întîlnire cu acea renumită formulă slugărnicească de adresare „Frate președinte, îmi permiteți?”. Obiectivul nostru pare diametral opus zelosului păstorel de Zalău. Cică bistrițeanul nu-i permite președintelui! Mare curaj! Mai că l-am crede un opozant! Ce anume nu-i îngăduie Mînzat lui Hușanu?!? Ingerința în treburile interne ale parohiei lui.  Păi dacă-i autonomie bisericească, atunci să fie fraților pînă la capăt!- și-o fi spus obiectivul. Cu ce drept constituțional se bagă în seamă preafericitul președinte? De unde pînă unde o fi primit el directivele ce le-a trasat? Vorba Cuiva: „De la tine spui vorbele astea?!?” Pe cine anume o fi dorit să inducă „în eroare greșită” păstorul cu această invitare a străinilor să predice?

Restul: chestia cu negarea (inclusiv după confruntarea de către noi) de către fostul președinte că ar fi fost colaborator al securității; cea cu un oarecare Vodă (fostul slujitor al cuplului pastoral din Mediaș, Ștef-Cocar); cea cu cina la familia CIFOR, cu detaliile pe marginea orei exacte a plecării noastre spre Cluj, cu semnăturile celor doi colonei (unul mai Gui decît Bunta), cu numerotarea anapoda a paginilor (din nou aceeași lipsă de vigilență la securiști-se vede clar lipsa multor pagini de la DUI)… toate astea pălesc.

Cu toate că…”  sfîrșitul nu e încă, noi ne oprim puțin aici. 🙂

 

12.03.1987

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s