„Este posibil? Este!” – La debut

Inaugurăm o nouă rubrică: „Este posibil? Este!”

A devenit deja axiomatică realitatea conform căreia noi suntem un ghemotoc de contradicții. Unele mai antagoniste ca altele. Nu cele în plan strict biologic ne preocupă și doare, ci cele în planul mult mai profund: cele de la nivelul caracterului și comportamentului.

Că realitatesa e indubitabilă obiectiv privită, nu încape îndoială. Problema majoră e recunoașterea ei și depunerea minimului efort ce-l reclamă estomparea antagonismului tot mai pregnant dintre contradicții.

Pentru că am intrat deja în Săptămîna Mare, una dintre cele mai vizibile anatagonisme la nivel colectiv e trecerea de la „Osana… Osana”  cu care a fost ovaționat Isus de către noroade  de Florii (în viziunea lui Matei), la „Răstignește-L, răstignește-L” din partea ultrașilor, în Joia Mare  (după Luca). Bruscă, abruptă schimbare de macaz. Mai ales că ea s-a produs pe parcursul a doar patru zile.

Cui îi aparține această crasă metanoia pe sens invers, adică diabolică? Mulțimii sau manipulatorilor? Care-i cuantumul vinovăției gloatei, și care-i al instigatorilor? Poate fi blamată o mulțime pentru lipsa de verticalitate, de discernămînt? Ce acte dramatice (în contul lui Isus) s-au produs în acest scurt interval de timp, pentru ca să poată fi explicabilă turnura? Cît de reprezentativă la nivel individual este o astfel de instabilitate colectivă?

Tragismul e că istoria se repetă. Avem nevoie de un dram de voință s-o citim și să ne-o însușim. Nu doar ca națiune, ci mai ales la nivel personal. Toți și fiecare în parte suntem asemenea celor din vechime. Trebuie doar să recunoaștem că suntem un boț de contradicții. Această asumare nu ar trebui să mai lase loc la acuzații și incriminări , ci la căințe.

Este posibil? Este!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s