O idee rozătoare: racolarea

În esență, tot răspunsul sectoriștilor (căci așa se numeau milițienii de la Serviciul Evidența Populației) trimis securiștilor (un fel de Big Brother) se centrează pe o te(a)mă: racolarea.

Vulgar termen. Indecentă etichetă. Supravegheat de și prin vecini, CORBU „nu a fost sesizat să încerce racolarea unor noi membrii la cultul sus menționat”. Dragi tovarăși și pretini: racolarea, ademenirea, recrutarea pentru anumite activități reprobabile (așa cum o definește DEX-ul) se practica pe alte meleaguri. Pe centură, prin baruri (mai mult de noapte decît de ziuă), pe la ”Gabriela” și „Lena”, dar nu pe la noi. Eventual puteați găsi un alt termen. Răspîndirea Evangheliei, că tot cu „r” începe. E mare diferență, nu?!? Dacă Christos Mîntuitorul n-a racolat pe nimeni, cu atît mai puțin urmașii Lui n-au voie să apeleze la un astfel de tertip.

Aceasta era gangrena care-i măcina. Asta era angoasa sectoriștilor-securiști: să nu se răspîndească Cuvîntul, să nu se lărgească Împărăția. Frica lor era de fapt expresia unei lupte spirituale dintre cele două Împărății: cea a Luminii și cea a Întunecosului a(nti)teism.

Ultimul paragraf, cel legat de „nemulțumiri și divergențe familiale” e o dovadă suplimentară de ingerințe impardonabile ale Securității în viața privată a românilor. Orice cîrlig prin care se putea șantaja, era bine venit. Ei n-aveau scrupule.

Restul adresei, dincolo de lipsa de actualizare a datelor (eram la doi ani de la părăsirea DMC Aghireș), e deja istorie…

Alte date (interesante-n.n) nu au rezultat”.

Poate pe altă dată! 🙂

 

P.S Scuzați: era să ne scape un detaliu. Numele semnatarilor notei de mai jos sunt sugestive. E semn că în comunism nu se practica discriminarea etnică atunci cînd se racolau cadrele Securității. Naghi și Balogh erau foarte buni (doar) la Evidența Populației! 🙂

 

Ministerul de Interne                                         Strict secret

Insp Jud Cluj                                                             Ex nr 1

nr.0023130/4.08.1988

 

                     Către Insp Jud Cluj

                                  Serv I A

La adresa d-voastră cu nr. 104?MM/0038930 din 1.08.1988 vă comuniucăm următoarele:

COREANU VIOREL- este fiul lui Teodor și Steluța născut la data de 10.09.1956 în Cluj, de naționalitate și cetățenie română, căsătorit, medic la dispensarul din comuna Aghireș și domiciliază în Cluj Napoca str. Fetești nr.13.

Obiectivul la domiciliu este cunoscut ca o persoană retrasă, rezervată cu o comportre corespunzătoare. Se cunoaște faptul că desfășoară activitte pe linia cultului baptist dar în rîndul vecinilor nu a fost sesizat (slabi senzori, tovarăși!- n.n.) să încerce racolarea unor noi membrii la cultul sus menționat. Este respectuos și binevoitor iar atunci cînd este solicitat de vecini pentru anumite asistențe medicale întotdeauna răspunde cu bunăvoință fără să pretindă bani ori alte lucruri pentru serviciile aduse. (Cum rămîne cu episodul Șamșud, cînd securiștii sălăjeni ne-au acuzt de contrariul?!?-n.n. 🙂 )

La adresa sus menționată obiectivul posedă o casă familială- proprietate personală obținută de la bunicul său care i-a donato (cineva ar striga în gura mare: „Băi securiștilor, scrieți corect!”- cineva, dar nu noi 🙂 – n.n.) pentru a nu fi naționalizată prin emigrarea părinților lui și a celor trei frați în SUA în anul 1986.

În urma verificărilor efectuate a rezultat că obiectivul întreține relații cu familia emigrată în SUA și este vizitat la domiciliu de cetățeni străini. În primăvara anului 1988 a fost vizitat de 2 emisari cultici din SUA. (De Rev. Jerri Beck și senatorul Gene Huff e vorba. Și pe asta o știau sectoriștii, tot de la vecini.-n.n.)

Despre eventuala intenție de emigrare în SUA nu se cunoaște la domiciliu. A rezultat că în 1986 cînd i-a emigrat familia sus numitului nu a emigrat la insistențele soției care a spus că nu dorește să-și lase singuri părinții (deși mai avea frați).

Obiectivul domiciliază împreună cu soția și cei 4 copii pe care îi are și nu sînt cunoscuți cu nemulțumiri ori divergențe familiale. (Ce s-ar fi dorit să se audă?!? De scandaluri, bătăi și multe altele?!? -n.n.)

Alte date nu au rezultat.

Șef birou                                       Of op

-semnat-                                      -semnat-

Lt. col. Naghi A.                         Lt.Balog Al.

04.08.1988-1

04.08.1988-2

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s