„Frică și cutremur”… de marionete

Chiar dacă nu avem dreptul de copyright al administratorului ce deține bloggul denumit prin prima jumătate a titlului de mai-sus, ceva-ceva  simțăminte neliniștitoare ne pasc cînd ne gîndim la marionete.

Marionetele nu au personalitate. Deși fac impresie. Destinul lor e să fie sforărite. Acest principiu al manipulării îl regăsim în multe sfere.

Una e cea a bordurilor și/sau centurilor. Tiriștii, dar nu numai, știu de ce! Asta deoarece în spatele lor se află grangurii traficului de carne vie. Ele, păpușile, sunt o impresie tristă a unei realități hidoase.

O altă sferă e cea a mediei. Dincolo de vocea și penelul jurnalistului audio-vizual respectiv al presei scrise, nu de puține ori se află mogulul din umbră care dictează ce și cum, pe cine și cînd. Efortul nostru trebuie canalizat în descifrarea intenției patronului de media, intenție ce se află dincolo de sticlă sau printre rînduri.

Un alt domeniu e cel al afacerilor. Nu de puține ori în frontul unei afaceri neortodoxe se află o mătușă Tamara, un un prieten, o rubedenie, un figurant, un student iar în dosul ei un premier (sau unul în devenire), un securist (pardon de obsesie, un sereist) sau un sieist. Da un sieist! Unul care lucră la și pentru SIE. Păi nu așa a fost și în cazul „SIECO SRL”, vorba Nașului ?!? Fie-i gura de aur că bine le mai spune uneori!

Pentru a rămîne în actualitatea ce pare că nu se mai termină, sfera politică, prin amploare, reprezentativitate și implicații e una în care principiul manipulării se poartă pe șmen. Nu la toate partidele, ci doar la unele de sorginte roșu-comunistoidă. Vîrfurile de lance (președinții de carton a unor partide) sunt mînuite de adevărații decidenți de după cortină.

Dintre cei (mai) notorii, doi lideri de partid merită atenția noastră. Micul de el (că de Daniel C. e vorba), e o nimica pe lîngă Victoraș (vorba alintătoare a fostului internist pesedist de Cluj, Ioan Rus).

Dacă ne uităm la parcursul „fulgerător” al fostului student-acționar de SIECO, devenit mai apoi președinte al junilor neo-cripto-comuniști, apoi șef al unui corp de controlori de pe lîngă Bombonel, apoi președinte a ditamai partid-stat azi-mîine, iar după puciul de acum doi ani premier, nu se poate să nu ne întrebăm: se poate? Sau mai bine-zis, cum se poate? Se poate pentru un tip modest și cinstit?

Normal nu se poate. Trebuie stat la rînd, adunat ani buni de apostolat în partid, trebuie transpirat. Dar cum Ponta nu este un tip normal (din acest punct de vedere), ne întrebăm: să ajungă el și președinte? Ce forțe malefice, obscure și destructive (nu doar a omului Ponta) dar a întregii nații, se ascund în spatele acestei propulsări neobișnuite. Dacă neocomunismul cu înclinații neobolșevice e reanimat (și la Ponta sunt semnale îngrijorătoare de aplecări estice- vezi intenția de-a se întîlni cu liderii de la Kremlin respectiv avertismentul vice-președintelui american Biden), atunci trebuie să ne așteptă la vremuri nasoale, în ipoteza că Victoraș va ieși președinte. Oscilațiile lui, „uite prezidențiabilul, nu e prezidențiabilul”, sunt expresia presiunii din două părți asupra subiectului.

E limprede că Ponta e o marionetă! Nu doar în sforile baronilor, ci și în cele ale serviciilor. Vehicularea unui nume precum George Maior ca viitor premier, ne dau fiori. Măgureanu a intrat în politică, dar nu în cea de la vîrful ei. Tandemul Ponta-Maior tare ne temem că va aduce ceva din tandemul Putin-Medvedev.

Și-ar fi rău fraților! Foarte rău… 😦

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s