Amprente indiene (1)- din concret-material

Înaintea aventurii misionare numită India, aveam o anume expectație. Ea a fost stîrnită de sintagma atribuită acestei țări-semicontinent, și anume: India, țară emergentă. Dacă mai luăm în calcul că după FORBES, aici își au originea cei mai mulți milionari (în usd) din lume; dacă ne gîndim că indienii de la RANBAXY au pompat substanțial în TERAPIA clujeană pentru a o moderniza din temelii; dacă îi mai adăugăm și pe indienii de la ArcelorMittal Galați, așteptarea noastră de-a găsi o Indie modernizată din temelii, s-a justificat.

Dar…

După itinerariul urbano-rural din jurul Chennai-ului, percepțiile s-au schimbat semnificativ.Cele văzute în „concretul-material” aveau să ne amprenteze durabil. Nu credeam că Sudul, asemenea altor meleaguri și paradigme N-S, va fi fost atît de ilustrativ și întristător în același timp.

Dacă undeva contrastele s-au și ne-au izbit, atunci zona metropolitană a fostului Madras a fost aceea. Dacă mai peste tot în lume, în urban există o zonă de demarcație între slumuri și zonele urbanistice estetic și eficient construite (în Europa centrul e spuma, iar periferia e paria; în America e pe invers-cu excepția strictă a downtown-urilor), în India această deliniere e inexistență. Aici e ditamai clădirea recent dotată cu termopane, ascensor, aer condiționat, iar lîngă, șoprul-tarabă a vînzătorului ambulant de mango, banane și nuci de cocos. Un alt „contrast contrastant”l-am întîlnit între ultimul model de Suzuki (după părerea noastră, cea mai vandabilă mașină de import din India- autohtona TATA neintrînd în ecuație) și vaca slută ce căuta un petec de pășune printre mașinile, scuterele și bicicletele parcate pe marginea drumului colbuit. Pe aceeași temă, nu ne-am putut explica altfel parcarea unei Toyote relativ noi, în fața unei colibe acoperite cu stuf, decît că la indianul de rînd (dar parcă numai la el?!?) emblema socială e dată de mașină… 😦 O altă percepție anxiogenă a fost generată de cuibărirea ultimului model de smart-phone (Samsung, cel mai adesea), sub pieptul indiencei de rînd, costumată după tradiționala modă hindusă. Precariatatea culturii medicale (în speță cea legată de igienă) vis-a-vis de robustețea sistemului imunitar la indieni; lipsa cvasigenerală a unei culturi civice (în materie de mediu înconjurător); alături de alte constatări, au fost tot atîtea motive de realizare a Harului care ne-a fost dat nouă.

Ne-am pus întrebarea, nu doar retorică: este sărăcia fatalist legată de mizerie? Sau se poate ca locul ultimei să fie luat și de altceva?!?

O înceracre de răspuns, pe curînd…

Anunțuri

4 gânduri despre „Amprente indiene (1)- din concret-material

 1. Abia am asteptat sa ne povestesti cateva impresii.
  Am urmarit pozele .
  Sub poza cu ,,politista”
  spuneai de o cifra ;
  ,,o populație de cca 24,000,000 de inidivizi cît numără metropola Chennai”;
  Daca bine inteleg metropola e mai mare decat toata Romania.[?]

 2. salutarile sunt de la fratele meu Mitica.
  Luni este ziua in care Ligia va fi operata la Cluj, Ei sant acolo de trei zile, si nu poate scrie pe internet.
  Dar in Duhul suntem impreuna. Multumiri si sa rasplateasca Dommul dupa bogatiile Sale.

  1. Costică!
   Mulțumiri pentru slujba de herald! Salutările și rugile noastre se îndreaptă spre voi toți, dar mai ales spre Ligia. Domnul cu harul și prezența Sa!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s