Ne interesează, dar nu ne impresionează (2) O privire de ansamblu asupra „Cuvîntului care ne leagă”

Trebuie să recunoaștem că ne interesează cum de o declarație/chemare de acum șapte ani („A Common Word”) a devenit o carte. Ne interesează, dar nu ne impresionează!

Nu ne putem ascunde frustrarea legată de incapacitatea de-a încadra „Cuvîntul care ne leagă” în vre-un stil/gen literar. Este eseu, disertație, declarație/proclamație? Sau din toate cîte puțin?

Se spune că dacă tabla de materii a unei cărți e reținută, sunt șanse de abordare sintetică și de apel la esența ei. Din această perspectivă în „A Common Word” sunt cuprinse înafara Introducerii, patru mari părți: „Cuvîntul care ne leagă” (documentul propriu-zis), Răspunsuri ale diverșilor creștini, Documente și Rezoluții ale unor Conferințe (pe marginea „A Common Word”) respectiv Întrebări Frecvente (tot pe marginea documentului) .

De departe, în economia editorială, Partea a Treia („Răspunsuri ale diverșilor creștini”) ocupă cel mai larg spațiu. Detalii privitoare la lista acestor respondenți (probabil) cu o altă ocazie. Dar pînă atunci nu ne putem reține curiozitatea prin a întreba: De ce atîta atenție (jumătate din întinderea cărții!?!) acestor reacții ? Ce acreditare se urmărește? Și mai ales în fața cui? Pe ce criterii au fost selecționate aceste răspunsuri? Ce fonduri financiare au fost puse la dispoziție pentru tot acest demers, dar mai ales de către cine? Să fie oare vorba de petrodolarii arabo-nigerieni?

Toate acestea (și multe altele) ne interesează, dar nu ne impresionează!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.