Eventul și dresul busuiocului

O vizită impură etico-moral, dar și (sau mai ales) spiritual, a pușcăriabilului, plagiatorului și prezidențiabilului V.V.Ponta la Universitatea Emanuel Oradea (UEO), are parte de un dres.

Diversele intervenții ale diverșilor reprezentanți ai instituției și simpatizanți ai evenimentului, încearcă o sulimăneală a cauzelor și efectelor eventului cu pricina.

Dacă instituția academică e sub tutela congregației omonime, atunci nimeni de bună-credință nu va putea împiedica răsfrîngerea (fie și indirectă) implicațiilor asupra celei de-a doua. Asta chiar dacă cineva afirma în pridvoru-i virtual „N-a fost o vizită la biserică, ci una la Universitate”

Dar să revenim la dresul busuiocului…

Printre primii care s-au angajat în fardarea momentului penibil Ponta-UEO a fost o personalitate vest-americană. Blogger-ul la care  făcem trimitere mai sus, într-un articol care între timp s-a evaporat scurt și la momentul (ne)potrivit (iată o autocenzură protectoare model!) afirma (parafrazez) „că ceea ce în America e perceput ca luptă politică, în România e o luptă de supraviețuire”. Întrebăm fie și retoric: De ce a dispărut articolul? Ce motivații, rațiuni sau interese personale sau de grup stau în spatele scoaterii de pe piață a articolului?

Un alt dres(or) al memorabilei descinderi ponto-emanuelene e însuți rectorul universității. Deși nu a fost „creierul” evenimentului (și aici avem temeinice înclinații să credem că așa stau lucrurile), el, rectorul e cel care încearcă cosmetizarea. Nu credem că e prea moral, nici din partea lui, dar cu atît mai puțin din partea „originatorului”. „De ce tace președintele?” Iată o interogație devenită nu doar celebră, ci și actuală. Cum se face că altcineva murdărește rufele, dar rectorul e chemat să le spele? Corneliu Simuț a fost constrîns să iasă în agoră cu acea motivare, sau deliberat și creativ a făcut-o?

Mai nou, un prieten de-al nostru, cadru didactic la sus-numita instituție academică, din nefericire și pentru noi dar și pentru el, a încercat să cosmetizeze imaginea școlii de popi de pe malurile Crișului prin reiterarea independenței finnciare a universității. De ce era nevoie de o astfel de reîmprospătare a vechii delimitări? Și mai ales pentru cine? Ca să nu mai vorbim de tăcerea mai mult decît suspectă a președintelui responsabil…

Nu mai amintim că cineva, tot de pe coasta pacifico-pacifistă a Americii, venea cu argumentul de genul că în toate bisericile evanghelice (mai ales penticostale, adăugăm noi) din țară și de aiurea se fac astfel de vizite politico-religioase. Nu vizitele inopinate, nemotivate politico-firesc  ale politicienilor sunt problema. Ne bucurăm sincer atunci cînd vin și stau în banca lor (fie ea și ultima, ca semn de pocăință) pentru a se hrăni, și de ce nu și converti, spiritual. Dar să nu fure cezarul din ce e al Domnului! 🙂

Precedentele vizite nu sunt un argument pentru o perpetuare a acestora. Scăldarea evenimentului (mai ales și mai periculos)  în apa căldicică a comentarilor nu face decît să sporească riscurile recidivei. Și cu atît mai grav cu cît în jurul vizitatorului prezidențiabil se strînge lațul…

Dresul busuiocului, mai ales al celui sălbatic, nu face decît să-i sporească pilozitățile ! 🙂 😦

9 gânduri despre „Eventul și dresul busuiocului

  1. Din cate stiu, la Univ. Emanuel sunt doi profesori „Simut”. Unul e Ciprian si celalalt, care e rector, se numeste CORNELIU SIMUT. Deci nu rectorul a fost cel care-a dres busuiocul, desi se pare ca a facut-o la scara mai restransa pe Facebook.

    1. Dragă Narcis,
      „deși se pare” reclamă o detailare. Dacă rectorul e Corneliu C. Simuț, atunci nu sunt doi, ci doar unul.
      „C.”-ul nu vine de la Ciprian? 🙂 Îți spun eu: Corneli C .Simuț a ieșit la dres…:)

  2. Gasiti CV-ul lui Ciprian Simut aici:

    http://emanuel.academia.edu/CiprianSimut/CurriculumVitae

    iar CV-ul lui Corneliu Simut, rectorul Universitatii „Emanuel” il gasiti aici:

    http://www.ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=2073%26lang=en

    Ciprian Simut e nascut in 1983 iar Corneliu Simut (rectorul) e nascut in 1975.
    Acesta este doar un prim detaliu biografic ce-i diferentiaza pe cei doi.

    Corneliu C. Simut

    Emanuel University, Oradea, Romania

    Institution web page: http://www.emanuel.ro
    Personal web page: http://www.corneliusimut.wordpress.com
    Send email

    Born: 1975

    Interests: theology, history, philosophy

    Details:
    Professor of Historical and Dogmatic Theology

    Associate Research Fellow at the Faculty of Theology within the University of Pretoria

    Editor-in-Chief of Perichoresis, the Theological Journal of Emanuel University; http://www.emanuel.ro/perichoresis

    Doctorate in Divinity, PhD in Church History (The School of Arts and Theology, The Faculty of History, Theology, and Philosophy, Department of Divinity with Religious Studies, the University of Aberdeen, Scotland, Great Britain, 2003), under the supervision of Dr. Carl R. Trueman and Dr. Nicholas J. Thompson

    Doctorate in Theology, ThD in Dogmatic Theology (The Faculty of Theology, the University of Tilburg, the Netherlands, 2005), under the supervision of Prof. Dr. Nico F. M. Schreurs

    Habilitation in Theology, Dr. Habil. in Dogmatic Theology (Debrecen Reformed Theological University, Debrecen, 2012), under the supervision of Prof. Dr. Botond Gaál, PhD, DSc

    Doctorate in Divinity, DD by publications (University of Pretoria, 2014), under the supervision of Prof. Dr. Johan Buitendag.

    1. Dragă David,
      Mulțumesc frumos pentru aportul de informații suplimentare. O să încerc cît mai curînd să fac adnotările de rigoare, cele necesare pentru înlăturarea confuziei.
      O zi bună!

  3. Am dat la întâmplare peste articolul dumneavoastră pe care l-am citit cu interes. Văd totuși că n-ați făcut corectura necesară: în articol apare tot numele lui Corneliu Simuț și nu al lui Ciprian Simuț, așa cum ar trebui. Am căutat pe net de m-am săturat și nu am găsit nici o intervenție a lui Corneliu Simuț, ci doar a lui Ciprian Simuț. Cred că e bine să corectați, să zic așa, pentru beneficiul posterității…

    1. O primă remarcă: la așa distanță în timp, trebuie reamintit că regula postărilor comentariilor s-a modificat. Pentru cei necunoscuți nouă, obligatoriu, nume, prenume și POZĂ! Acum facem o excepție, dar data viitoare nu prea cred.
      O întrebare: de ce nu există o arhivă mai extinsă a evenimentelor de la UEO?
      Unde sunt articolele din presă respectiv luarea de poziție oficială a celor de la UEO de la acea vreme pe marginea vizitei primului prim ministru în funcție care are dosar penal la DNA?
      Îți spun eu stimate Marius: TOATE s-au evaporat! De ce? Las cititorii să stabilească!
      Dacă îmi dai tu un link care să mă convingă că nu Corneliu era rector la data respectivă, și că nu el a încercat să dreagă busuiocul cu primirea pușcăriabilului Ponta la o instituție universitară confesională în SCOP PUR ELECTORAL, atunci schimb și eu din Corneliu în Ciprian.
      Pînă atunci „La Mulți Ani!”
      Și nu uita de POZĂ!

  4. Corneliu Simuț era rector în perioada respectivă, doar că nu el a ieșit la rampă, ci Ciprian Simuț. Referitor la poze:

    Site-ul lui Corneliu Simuț e următorul:

    http://www.corneliusimut.wordpress.com

    Site-ul lui Ciprian Simuț e mai jos:

    http://www.cipriansimut.wordpress.com

    Sunt, totuși, două persoane diferite, iar de ieșit la rampă a ieșit Ciprian Simuț, nu Corneliu Simuț. Dacă vreți să corectați – bine, dacă nu, iarăși bine, doar că articolul de aici va conține respectiva eroare care este, în egală măsură, o minciună atât la adresa lui Corneliu Simuț (căruia îi puneți în cârcă o declarație pe care n-a făcut-o), cât și a lui Ciprian Simuț (căruia nu îi recunoașteți o intervenție pe care a făcut-o).

    În rest, totul e OK, deși nu cred că mai interesează pe cineva chestiunea în cauză sau eventualele corecturi pe care le veți face sau nu.

    1. Stimate Marius!
      Deși aspectul sesizat de tine nu e prim (au mai foat și alții cu aceleași remarci, „la indigo”), spiritul și principoiul din spatele articolului devenit deja istorie era altul. Faptul că în realitate mai toți acționezază „după indicațiile prețioase” ale știi tu cui, acesta e motivul meu de preocupare. Cameleonismul politico-ideologic al unuia din leadership-ul orădean.
      De ce nu te focalizezi pe adevăr? Cine crezi tu că în definitiv că a dat „undă verde” la invitarea doctorului copy-paste, a penalului de Victor Ponta: Simuț (oricare ar fi el:Ciprian sau Cornel) sau Paul Negruț?
      Încearcă să răspunzi la această întrebare sincer, franc și concis. Vreau să văd cît de sincer ești.
      Doar o vorbă să îmi spui: Simuț sau Negruț?!?
      Să te vedem! 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.