Ne interesează, dar nu ne impresionează (14) – Un scăldat baptist

Scăldatul nu are nimic de a face cu amintirile crengărești. Are de a face cu patru crengături baptiste care s-au scăldat în ambivalență prin răspunsul-scrisoare la „A Common Word”.

La un an și ceva de la vînturarea documentului în cele patru zări, patru reverenzi  (mai exact trei, deoarece avem și o „reverendă”, pe Regina Class, urmașa nemțoaică a fostului Secretar General al Alianței Mondiale Baptiste Gerhard Class- și să mai zică cineva că nepotismul nu-i pe creastă 😦  ), patru corifei baptisști deci au dat cu subsemnatul.

Doritorii de detalii vor putea apela la originalul răspuns, pe http://www.acommonword.com/category/site/christian-responses/

Noi vom încerca să reliefăm cele două momente ale scăldatului: imersia în „apa sfințită” a documentului respectiv scuturarea de stropii aghiasmei islamice.

Bun! Salutul introductiv, unul de complezanță nu intră la capitolul scufundare în compromis. Dar „Dragi prieteni, Fie ca primul nostru cuvînt să fie unul de apreciere pentru generoasa voastră inițiativă… și unul de înaltă satisfacție”, „prietenie profundă”, „moment istoric unic”, „exprimă primirea călduroasă”, „Scrisoarea voastră deci, e nu doar creativă, ci și oportună”, „Președintele Revd David Coffey a primit căduros scrisoarea voastră”, „considerăm că există suficiente similarități între creștini și musulmani pe marginea iubirii de Dumnezeu”, „Dorim să urmăm exemplul vostru de a ne încuraja unul pe altul în citirea și meditarea pasajelor din Biblia Ebraică, din Noul Testament (ca și cum creștinii nu ar avea și Vechiul Testament-n.n.) și din Coran. Prin citirea scripturilor unii altora, vom putea ajunge să înțelegem și să învățăm mai bine cum să vorbim despre Dumnezeu” (interesant, nu?!?), „Am învățat un lucru bun din modul în care voi ați făcut din dragoste un subiect de răspîndire a unicității, suveranității și laudei la adresa lui Dumnezeu… prin cuvîntul Profetului Mohamed” (extraordinară afirmație! 😦 ), „creștinii au o mare apreciere față de perspectiva Islamică privitoare la mila lui Dumnezeu”, „voi, în mod salutar, ne-ați reamintit pe prima și cea mai mare poruncă…”  sunt în mare pietroaiele atărnate de gîtul liderilor baptiști care i-au tras adînc, la fund, în tăul compromisului.

Dar trebuie să remarcăm și aspectul celălalt, cel de detașare, de scuturare de unele afirmații ce contravin Scripturilor Sfinte.

We want to clarify what we mean by saying that we have a ‘a common ground’…”; sau  ” we do not think that the whole range of our beliefs about the relation between God and the world He creates and redeems can be reduced to this double command”; sau  ” We don not even need to assume at the beginning of our dialogue that we mean exactly the same thing by ‘love of God’ and ‘love of neighbor'”; sau ” this love is supremely displayed in the life, death and resurrection and exaltation of Jesus Christ.”;  sau „where (in Qur’an- our note) the love of God seems to be a consequence or reward of our love and obedience to God”; toate acestea (și mai sunt în replica baptiștilor și alte exemple) reprezintă o contrabalansare la tendințelor musulmanilor originatori ai documentului „A Common Word”.

Rămîne de văzut ce va atîrna mai greu în cîntar: imersia (prin semnarea documentului) în spiritul compromisului sau scuturarea penajului baptist de apa amară în care s-au scufundat…

Un gând despre „Ne interesează, dar nu ne impresionează (14) – Un scăldat baptist

  1. Stimată Lavinia Cota,
    Doriți să faceți publicitate gratuită la noi?
    Articolul foarte frumos, emoționant chiar, se referă la „Un scăldat baptist”?
    Dacă da, vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.