Ispravnicul… puterii  informaţiei – (reloaded)

 

Cu peste 15 ani în urmă, la una din emisiunile electorale, moderatorul  a pus o întrebare tuturor candidaţilor la prezidenţie… Era   una referitoare la esenţa puterii. Cunoscutul om al literelor Nicolae Manolescu, ca reprezentant  al  dispărutei  ( din păcate) Alianţe  Civice, care retroactiv şi tardiv cred că nu s-ar  fi  lăsat “învins de sistem” ( vorba lui Emil Constantinescu), afirma că puterea e în mâinile celui/or care deţin/e informaţia.

Ca şi o paranteză…tind să cred că nu preşedinţii de stat sunt cei ce conduc realmente, ci reţelele/serviciile informaţionale secrete din spatele scenei.

Dumnezeu, în economia Lui, printre altele a statuat şi un pricipiu al isprăvniciei. Prin excelenţă, evangheliile sinoptice “abundă”  de acest concept.

Cornilescu, atunci când a decis să traducă grecescul oikonomon, a  optat pentru  varianta slavonă  (din bulgărescul  izpravnik, respectiv din rusescul  ispravnik). Acest arhaism are însă multiple valenţe semantice.  Din toate acestea, cred că merită să  ne oprim la cea de administrator, de intendent sau de  econom.

Nu de puţine ori, Scriptura ne (re)aminteşte că noi, ca şi creaturi dar şi ca  înfiaţi ai Lui, nu posedăm nimic. Nici măcar noi nu mai suntem ai noştri. Tot ce suntem şi avem ne este dat în administrare, în mandatare. De la har ( în general),  “la cele mai mici”  binecuvântări (în special).

Printre acestea din urmă se numără şi informaţia !

A avea acces la ea, a  putea selecta între ce este valoros şi ce nu, a o putea procesa şi stoca, a o reproduce în contextul şi la momentul oportun, a o împărtăşii  celui demn  pentru aşa ceva, iată doar câteva din multiplele valenţe ale binecuvântării  dar şi ale responsabilităţii care revin  intendentului de informaţii.

Pilduitorul ispravnic la care face referire Domnul prin doctorul Luca, şi-a pus o întrebare existenţială:

“Ce am să fac…?”

Ca o (altă) paranteză… această întrebare capitală ne duce cu gândul  la toţi cei care ( în Fapte, prin excelenţă)  în urma convertirii  s-au întrebat la fel. Nu se poate , ca atunci când dăm de El, să rămânem  indiferenţi!

Privilegiul îmbinat cu enorma responsabilitate  de a fi ispravnici într-o eră informaţională şi informată , cred că nu întâmplător ne e oferit (şi)  nouă!

Ştiu ce am să fac…!” – a fost soluţia salvatoare a economului  din parabolă.

“Ştiu ce am să fac  cu informaţia!” – Fie ca aceasta să fie şi convingerea  noastră!

 

– articol republicat de pe Vindecătoru                                                                – a se citi contextualizat în era post-Băsescu

Un gând despre „Ispravnicul… puterii  informaţiei – (reloaded)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.