Prezențe și orientări de Crăciun

Cronologia evenimentelor pre, intra și perinatale poate fi segmentată în trei mari blocuri.

Primul include faza preparatorie a scenei. Debutul ei prin apariția antemergătorului Ioan Botezătorul (prezența arhanghelului Gabriel, cîntările lui Zaharia și a Mariei), preludiul filozofic al Evangheliei lui Ioan (1:1-18), prezentarea genealogiei cristice din cele două perspective (umană și divină) de către cei doi evangheliști (Matei și Luca), sunt doar cîteva din detaliile scenariului.

Pruncuciderea, exodul în Egipt (mai mult decît semnificativ și profetic) al Familie Sfinte, reîntoarcerea și prezența lui Isus în Templu la 12 ani, constituie elementele decorative perinatale și ale copilăriei Lui, și deci al treilea bloc.

În cel din mijloc (în al doilea), dincolo de Nașterea propriu-zisă a Întrupatului Domn (una ca debut al zdobirii capului Șarpelui), dincolo de circumcizia bebelașului (ca dovadă a respectului pentru Lege), ne întrebăm dacă nu cumva prezența îngerilor, a păstorilor, a lui Simeon și Ana, a magilor a fost sau nu premonitorie pentru slujbele Christosului lui Dumnezeu.

Să fie ordinea (păstori, Simeon-Ana, magi) una semnificativă prin prisma importanței? Cîtă încărcătură profetică există în această enumerare a categoriilor de vizitatori? Să fie oare vorba de o prefigurare a slujbei de Mare și Bun Păstor pe care Christos Isus urma s-o îndeplinescă, prin prezența păstorilor? Să fi fost vorba, prin prezența lui Simenon și Ana , de vocația de Mare Profet pe care avea s-o împlinească Fiul lui Dumnezeu, una  despre care pînă și marele Moise a făcut referire? Magii, ca exponenți ai înțelepciunii, nu doar prin darurile sugestive pe care le-au adus, să fi arătat spre întruchiparea Înțelepciunii lui Dumnezeu pentru noi?

Dacă toți aceștia arătau cu degetul înspre Cel Întrupat, nu putem să nu ne întrebăm dacă orientarea noastră e sau nu înspre aceeași Țintă.

Nu doar ocazional, ci cu mult mai mult…

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s