Cu Dumnezeu la înaintare

Tertipul de a scoate pe cineva la înaintare (sau pe interval) pentru a masca intenții nemărturisite, e vechi de cînd lumea.

Îndulcirea situației sau îmblînzirea leului (depinde de conjunctură și de fiecare) face parte din jocul psihologic practicat de pseudo-curajoși. Și unul dintre aceștia a fost protopărintele dibaci Iacov,  cu ocazia întoarcerii de la unchiul descurcăreț Laban, cînd cu întîlnirea frătiucului geamăn și fentat evreiește, Esau. Scoaterea la înaintare a galeriei pedo-conjugale e patognomonică. Chestia e că a prins la Esau.

De la acest exemplu să se fi inspirat palestinienii Hamas-iști cînd au început bombardamentele vara trecută asupra Israelului, acele renumite tiruri cu rachete amplasate în preajma hotelurilor și a centrelor civice avînd drept scut și pază femei și copii?!? Dacă e așa, atunci e cruntă și  ironică soarta!

Mulți dintre creștini încearcă să apeleze la același cifru pentru a deschide calea unor interese mai puțin ortodoxe.

Înainte de Decembrie ’89 „Voia Domnului” era bună la foarte multe. Cunoaștem pe unii creștini care s-au folosit de această amfibie pentru a-și justifica emigrarea în America. Fie că e vorba de „lucrători” (depinde pentru cine?!? 😦 ) sau simplii laici. Fie că vorbim de exilul legal sau cel aventuros peste Dunăre sau fîșie. „A fost  Voia Domnului!” ni se argumenta. Ulterior aveam să aflăm despre ce domn era vorba în realitate…

Ne-a fost dat să ne crucim cînd am auzit de o tipă așa-zis creștină, care a făcut amor evangelistic premarital cu un nepocăit că așa a fost „Voia Domnului”. Și cică tipul s-ar fi convertit după. Depinde la ce și cine… 🙂 🙂

Nu puțini creștini au fost cei care au plusat la Caritasul clujean a lui tataia Stoica, pe motiv că așa a fost „Voia Domnului”. Poate cînd au luat potul, dar nu și plasa.

Mai recent și mai tragic e faptul că unii l-au scos de Dumnezeu la înaintare cu ocazia unor alegeri clericale. Nu mai importă că din sintagma „ s-a părut nimerit Duhului sfînt și nouă” în realitate a mai rămas doar a doua jumătate a frazei. Esențialul că bannerul a fost fluturat și „ai noștri” ( de fapt erau ai lor) au ieșit la vot. Chiar dacă după un maraton scrutinal (trei tururi) și în ciuda precentajului minimal fixat inițial (75%). Că evoluția involutivă (sic!) a lucrurilor a dovedit contrariul nu mai conta. Ce trebuia reținut era că „Voia Domnului” a fost scoasă pe culoar. Pe cel al intereselor firești, se subînțelege.

Așa că dragii noștri ultrași, fani, antrenori, antreprenori, directori sportivi și patroni ecclesiali: mai slăbiți-L pe Dumnezeu. Nu-L mai scoateți la înaintare!

Nu de alta, dar cu El nu merge. El nu este atacant-marcator în poarta intereselor nimănui. Lăsați-l pe banca Lui. Nu una de rezervă, ci de prim rang…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s