Cu joaca nu-i de joacă

Jocul/oaca e acea dimensiune existențială ce poate fi întîlnită pe aproape orice palier al vîrstei umane. Despre joaca ce urmează să aflăm mai jos, trebuie că e interzisă absolut tuturor. Cu condiția categorică și exclusivă ca ea să se desfășoare după regulile stabilite de Arbitrul-Judecător.

În ciuda realității zguduitoare pe care o lasă în urmă-i, acest subiect în mediile evanghelice românești continuă să fie unul tabu.

Parafrazînd un proverb arhicunoscut, am putea spune că cine se joacă cu jocul, nu se poate să  nu se ardă. Profunzimea și gravitatea arsurilor e direct proporțională cu suprafața atinsă, apropierea și durata expunerii la flama acestui joc.

Arsuri de gravitate mare și maximă au suferit în ultima vreme cîțiva dintre liderii sau fondatorii unor organizații creștine. Nu din acelea neînsemnate prin fonduri, logistică și (mai ales) scop. Dimpotrivă! Din cele de primă linie a frontului luptei pentru credință, credincioși și libertăți. Din acelea care au dat glas și viață spuselor lui Solomon din Proverbe 31:8-9.

Concret , ne vom referi la Voice of the Marthyrs (VOM), International Barnabas Fund (IBF) respectiv China Soul for Christ (CSFC).

Thomas White, directorul executiv al VOM (o voce  auzită pentru prima oară din partea lui Richard Wurmbrand), s-a ars atît de tare cu o domnișoară încît s-a stins. S-a stins de tot, adică și-a pus capăt zilelor din cauza depresiei și a rușinii. Patrick  Sookhdeo, un fost musulman din Guyana britanică, emigrat la Londra cu părinții, școlit inclusiv la LBC și Oxford, căsătorit mai apoi cu o „albă”, supus în anii ’60 -’70 la discriminare rasială chiar de către unii creștini (în ciuda faptului că între timp se convertise la creștinism)… Acest prolific în ale scriiturii de apologetică creștină (peste 20 de cărți), fondator al IBF și luptător pentru apărarea creștinilor persecutați în tările musulmane, s-a fript și el. Suficient ca să fie (ex)tras elegant de pe linia întîi a frontului datorită jocului interzis. I s-a propus/impus „un an sabatic” pentru reflecție și pocăință. Pe Yuan Zhiming, actualul director de la CSFC, jocul la prins în off-site acu mai bine de un sfert de veac, pe cînd nu era dintre „ai noștri”. Cel care în ’89 a fost printre avangardiștii fenomenului „Piața Tienanmen” (un fel de „Piața Universității”, dar de o cu mult mai mare amploare și dramatism), avea să fie ulterior selectat împreună cu una dintre fostele participante la demonstrația anticomunistă printre studenții chinezi ce aveau să studieze în America. Fostul dezident devenit student, în acea perioadă avea să jongleze cu focul într-o cameră de hotel cu fosta camaradă de pe baricada Tienanmen. Ulterior, prin grația divină cei doi au avut parte de aflarea adevăratului Adevăr pentru care se merită să lupte respectiv și-au întemeiat propriile cămine și misiuni. După peste 20 de ani cineva a vrut să reaprindă știrea pe marginea acelui joc interzis. Sau cu alte cuvinte, să dezgroape cenușa. Asta deși actualmente Iuoan al nostru (sic!), a ajuns să lupte pentru apărarea compatrioților credincioși persecutați de către autoritățile neocomuniste din țara Marelui Zid.

Trei cazuri (chiar dacă diferite în timp și spațiu), trei implicații, aceeași vină: jocul cu joaca. Sau dacă vrem, invers…

Să fie oare vorba în cele trei situații de un principiu pe cît de dovedit, pe atît de actual?  Și anume, că cei care se angajează în lupta spirituală de anvergură sunt cei mai expuși surprinderii în off site de către Adversar? Asta în cazul că nu au spatele acoperit? Adică suport spiritual din partea Trupului?!?

Oricum, „Cu joaca nu-i de joacă!”…

P.S. – crîmpeiele de știri au fost culese de pe CT

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s