O troacă mediatică (temporară)

Nu mai e de mult și din păcate pentru mulți ceva neobișnuit și imoral, ca modalitățile audio-video de comunicare ( în speță Canalele de Știri), braț la braț cu presa scrisă (în speță cea virtuală) să ne servească „lături”. E vorba de scene obscene și cu vădit substrat denigrator, vocabular execrabil, mai ceva ca la vidanjori. Asta ca emblemă a nivelului civic, ce să mai spunem de cel moral și spiritual de care dă dovadă nația română?!? 😦

Ne-a fost dat să asistăm la o mostră de troncănit (alias Știri) pe un post de TV mai puțin sau chiar deloc pro-adevăr. Pînă nu demult apreciata (de noi) prezentatoare, a reușit performanța (din păcate nu greu de realizat), ca pe măsura staturii biologice să-și modifice și cea morală. Adică una scundă. Scundă rău de tot!

Prilejul?

Confirmarea prin botez nou-testamental a convertirii fostului Ministru de Interne, Cristian David. Prin prisma scopului, nu merită să ne referim la trecutul maculat al subiectului în discuție. Ce ne interesează este degradarea demnității lui de către prezentatoarea de știri, una savurată, apăsată. Sincer să fim, noi, pînă să ne spună cea care pînă nu de mult era reper de român model predat pînă și în cărțile de istorie pentru cei de la „primară și gimnaziu” (ce nu face banul?!?), n-am știut că fostul ministru a avut un alt nume de familie: Troacă.

Iarăși, nu ne interesează rațiunile pentru care cineva își schimbă numele. Am avut și noi un fost coleg de armată, originar din Brașov, ajuns medic chirurg cardiovascular (inițial) la un renumit centru medical din Ardeal, coleg care actualmente e primar în același oraș în care a profesat medicina, care din motive subînțelese și-a schimbat numele de familie. Cazul Cristian David nu e singular.

Ce ni se par impardonabil, e abjecta, tendențioasa și malițioasa menționare a fostului nume, al fostului ministru și fostului (Slavă Domnului!) pușcăriaș de către prezentatoarea de știri.

Nu ne refuzăm, fie și retoric, cîteva întrebări…

De ce pînă acum nu s-a inclus în precizarea numelui (nou) și cel vechi? Să se fi datorat doar faptului  că se convertise la evanghelici (în speță, la penticostali)? Patronul respectivului post de TV, unul suspectat (dacă nu chiar dovedit) de ilegalități fiscale, să aibă oare o asemenea aversiune față de tot ce nu e ortodox? Apăsarea, accentuarea fostului nume (TROACĂ) de către prezentatoare, ce urmărea să transmită prin aceasta? Că subiectul știrii ei a ajuns chiar ceea ce ea subliniase prin ton și mimică, adică o troacă, prin și pentru faptul că s-a convertit? Și prin extensie, că și biserica care l-a integrat va avea de suferit aceeași etichetă?

Dacă da, atunci deontologia ziaristică, prin reprezentanta ei a ajuns o…TROACĂ!

Cel puțin temporar…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.