Mănășturul și mlădițele

Despre Biserica Baptistă „Mănăștur” se pot spune multe… Un lucru e cert: a dat mlădițe. Unele mai „sălbatice”, altele  mai de soi.

Dacă e să luăm în vizor cîte personalități mai mult sau mai puțin controversate din punct de vedere spiritual/moral a produs „Mănășturul”, lista e cam lungă. Un Dan I., un Bunaciu I., un Țon I., un Hușanu M., un Bărbătei P., sunt doar cîteva repere ale palierului spiritual/moral de care aminteam.

Dar pe la „Mănăștur” și din „Mănăștur” s-au desprins și zeci de generații de studenți veniți majoritar din toată Transilvania, generații din care ulterior au apărut lucrători ai Evangheliei, muzicieni și muzicanți, specialiști în diverse domenii, răspîndiți din Suedia pînă în Australia, și din Romînia pînă în America și Canada. Dar nu numai studenți, ci și „creștini ordinari” 🙂 au făcut faimă „Mănășturului”.

Asta ca să actualizăm o lozincă dragă mănășturenilor „modești”: ”Până aici democrație, de aici începe Mănășturul” era expresia rezistenței interbelice a mănășturenilor la comunism.

Partea luminoasă a „Mănășturlui” spiritual e dată de proliferare. Acel dat de lăstare.
Despre ce este vorba?
Din Biserica (mamă) Baptistă Mănăștur s-au desprins „de bine de rău”alte cîteva „mlădițe” ecclesiale.
„Betelul” a fost prima, aici slujind (inițial) Hușanu M., ulterior alăturîndu-se Marius Sabău respectiv Adrian Tămaș (cel implicat în recentul și mult mediatizatul eveniment  BELIEVE- Ravi Zacharias de la Cluj) . O comunitate evanghelică tocmai în „buricul Satelor Unite ale Clujului”, cum mai era denumit sarcastic cel mai mare cartier de blocuri muncitorești tip cutii de chibrituri, noul Mănăștur.
Mai apoi din „Mănășturul”-mamă s-a desprins și „Betania” de pe Ciocîrliei, care la rîndul ei a mai dat alte mlădițe gen Biserica Unu la Unu (cu Mircea Dudaș), Biserica din Apahida și (dacă nu ne înșelăm) și cea din Sînicoara.
Tot din „butucul Mănăștur” s-a format și ”Evlavia”, o biserică-fiică în cartierul Grigorescu, avîndu-l la pupitru pe Cornel V..
Comunitatea baptistă „Teofania” , una situată pe latura sudică a metropolei transilvane, are la bază tot un nucleu de mănăștureni. Printre pionierii acestei biserici se numără și Marcel Salahoru.
Nu suntem siguri dacă ”Emanuel” din Florești-ul de Cluj (o mega-comună de peste 25.000 de locuitori), e tot o „mlădiță” a „Mănășturului”-mamă. Se prea poate…
Despre  Biserica „Renașterea” (a doua biserică baptistă din Mărăști, după „Betania”) sau „Limanul Bun” de pe Drăgălina/Grigorescu, nu putem certifica faptul că sunt extensii ale „Mănășturului”. Tot ce-i posibil să aibă un nucleu semnificativ de foști mănăștureni.
Dacă e să fim consecvenți cu istoria baptistă clujeană, și „Irisul”, dar și „Dîmbul Rotund”, tot din „Mănăștur” s-au desprins. Chiar dacă aceasta s-a produs cu mai bine de 60 ani în urmă.
Adevăratul motiv al prezentei postări îl constituie apariția „de ultimă oră”, dar nu și precipitată (credem noi de anumite evoluții din cadrul Mănășturlui-mamă), a celei mai tinere biserici-fiice , „Biserica VIA”. Am fost, sincer afirmînd, plăcut surprinși să constatăm că „inaugurarea” s-a produs luna aceasta sub „patronajul Rei Abrudan-Eugen Popa”. Ordinea nu e aleatorie! 🙂 Chiar dacă printre membrii noii comunități am (re)văzut fețe de iriseni mai vechi sau mai noi (printre care chiar și rubedenii ale lidership-ului irisean), marea majoritate sunt ex-mănăștureni. Formatul serviciilor, atmosfera lor, ținuta marii majorități a participanților aduce puțin a globalizare harvestiană.
Nu faptul că lipsește de pe siglă mențiunea „Baptistă”, nici culisele formării noii biserici, nici afinitățile harvestiene ale unor lideri, nici aparentul nonconformism al acestora ne preocupă.
Esența e alta: e bine că apar mlădițe noi, lăstari care sperăm să rodească peren și de calitate.
„Ecclesia încotro?”
Înspre multiplicare!
Apropos: Ce face „Irisul” în acest sens? Se va lăsa oare mai prejos?!? 🙂

3 gânduri despre „Mănășturul și mlădițele

 1. Stimate Pop G Ioan, înainte de publicarea comentariului dvs., conform regulii blogului, ați putea să ne trimiteți și o poză cu dvs? Și eventual pe privat să îmi trimiteți cîteva repere biografice?!?

  1. Bună Horațiu!
   Ești așa de amabil să îmi explici pe privat și cît mai în detaliu enunțul tău atît de condensat?
   Pînă atunci salutările mele lui Mimi și tuturor celor dragi ție!
   Un călduros „La Mulți Ani!”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.