IUDA-„Dar voi, preaiubiților… țineți-vă în dragoste”

„Dar voi, preaiubiților  …                                                                                                      ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu ”                  

Un sîmbure de adevăr în zicerea „Ochii care nu se văd se uită”, tot există dacă e să o aplicăm la al douăzeci și unulea verset din cartea Iuda.

Aminteam la începutul celei de-a doua  jumătăți a cărții Iuda (e vorba de partea praxeologică) de cele două coordonate ale sfaturilor pe care le dă autorul, destinatarilor epistolei: pe verticală, în relație cu Dumnezeirea respectiv pe orizontală, cu semenii, fie ei și cei antipatici, precum cei infiltrați în și la sînul lor. În cadrul primei subcategorii, se făcea trimitere la cele patru îndemnuri vis-a-vis de relația cu Trinitatea.

Al treilea sfat, după zidirea sufletească prin și pe credință respectiv după rugăciunea prin Duhul Sfînt, iată că vine ceva interesant: „țineți-vă în dragostea lui Dumnezeu”. De ce să nu o recunoaștem, e un îndemn mai puțin obișnuit comparativ cu ceea ce cei mai mulți dintre noi știam. Și anume că Dumnezeu e Cel ce ne ține în Dragostea Lui! Dar cum vine ca noi (înșine) să ne ținem  în Dragostea Lui ?

Teresate, tereo se traduce prin a veghea asupra sau peste, a fi în gardă. Cornilescu a tradus cu auto susținere. Agape, are mai multe conotații. Dragoste divină, bunăvoință divină, voie dumnezeiască sunt doar trei.   

Dacă e să ne focalizăm atenția, cel pițin pînă acum (ca să nu anticipăm a doua parte a versetului 21) putem spune că: credința e un Dar de la Dumnezeu, unul duhovnicesc (vorba lui Pavel); rugăciunea, ca rezultat al educării noastre de către Duhul Sfînt, și ea tot de la El provine; Dragostea , ca Roadă a Duhului, e a lui Dumnezeu pentru Dumnezeu e Dragoste. Deci cel puțin pînă aici, totul vine de la Dumnezeu!

Revenind la dragostea lui Dumnezeu, să ne reamintim că în introducerea epistolei, Iuda în v.2  le-a urat destinatarilor  trei lucruri: îndurare, pace și dragoste. Din versetul precedent se deduce că toate acestea numai de la Dumnezeu puteau proveni. Și pentru că Iuda știa prin Duhul că de acestea frații lui vor fi avut mare și permanentă nevoie, el s-a rugat nu doar ca să le aibă, ci chiar mai mult: să le fie înmulțite!

De ce dacă Dumnezeu dă dragoste, credinciosul e chemat să se ține de și în ea? Și cum se traduce asta în fapt? Trebuie vegheat ca ea să nu dispară, să nu fie furată, să nu se golească rezervorul ei? Dacă a se ține cineva în dragostea lui Dumnezeu mai înseamnă și a fi în gardă, față de cine se cere asta? Dacă dragostea (mai ales cea dintîi-vorba lui Ioan în Apocalipsa)  are un foc al ei, ce trebuie făcut ca el să nu se stingă, ci dimpotrivă să se întețească? Dacă dragostea e cea dintîi pe lista Roadei Duhului, ce trebuie făcut pentru mai multă roadă? De ce tăierea (prin slujire, sacrificiu) acestei mlădițe roditoare e o necesitate?             

Nu e suficient că Dumnezeu e Dragoste, Una care ne ține? De ce trebuie să ne ținem și noi în bunăvoința Lui? Nu poate El fără aportul nostru?  De ce e nevoie de cooperare și în acest domeniu, ca și multe altele?

Este oare acest imperativ  unul realist? Ce resurse are credinciosul la îndemînă ca să înflăcăreze acest har, dragostea? Din cele trei aspecte (agape, phileo și eros) la care se referă textul?  Cum poate fi umplut rezervorul numit dragoste?   Ce valoare are rugăciunea prin Duhul în toată această ecuație? Dar zidirea sufletească prin și pe credință?

Dacă nu am pășit pe tărîmul banalității  pînă acum prin tratarea subiectului dragoste, ne oprim aici și acum.

Rămîne, pentru cei a căror tanc pentru dragoste e gol, să se roage cum se ruga pe vremuri la Iris-Cluj, fratele Cotuțiu:

Doamne unde am fost cînd s-a împărțit dragostea?

Că parcă mie, ție, nouă, nu ne-a mai rămas… 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.