Moise și „ contrașii”

Ceva izbește ochii: discrepanța dintre două spirite, două atitudini, două acțiuni.E vorba despre contrastul tot mai frapant dintre spiritul lui Moise, cel cu Israelul în Egipt și (mai ales) în pustie, și spiritul care-i animă din ce în ce mai mult și în marea lor majoritate (căci generalizările sunt păguboase) pe „liderii” spirituali de azi și de pretutindeni.

Nu ne referim (pentru că tot se poartă în aceste zile) la prelații BOR-ului cu a lor catedrală, ci la cei ce sunt în funcții de conducere ale celor mai multe dintre biserici. Apropos de catedrală și „preotul șef”: cînd îl văd cum stă și primește raportul în fața machetei, gîndul mă duce la indicațiile prețioase ale tovarășului dispărut.

Dar să revenim la matcă…

Moise, un lider multivalent demn de luat drept exemplu, a considerat că se merită ca în toiul relatărilor amănunțite despre facerea Cortului să menționeze un detaliu care ar putea scăpa atenției noastre. Prin ceea ce ne relatează în versetul de mai la vale, el ne lasă mărturie cîteva din trăsăturile lui de caracter: temperarea, onestitatea, transparența.

„Moise a pus să strige în tabără ca nimeni, fie bărbat, fie femeie, să nu mai aducă daruri pentru Sfântul Locaş. Au oprit astfel pe popor să mai aducă daruri.”

Moise n-a spus-o la comitet, sau la vre-o ieșire la iarbă verde de la vre-o cabană  de pe nu știu care vale sau creastă de munte, sau doar unui grup select din Adunare. El n-a anunțat ce trebuia anunțat în surdină, abia șoptit, ci „a luat megafonul” cînd cu anunțul de sistare a dărniciei. Interdicția la care ne referim a făcut-o unui popor abia eliberat din cătușele unei robii crunte, nicidecum unei adunări cu membrii ce s-au ajuns financiar (vorba lui Pavel).

 

Unde există o astfel de biserică, cu un astfel de conducător care să strige de la amvon : stop dărniciei?!?

Aici e diferența dintre Moise și „contrașii” care bat punga… 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.