Un altfel de Radu

Era prin anii ’70 cam pe la mijloc. Se întîmpla ca un tînăr din Deva, cu mustăcioară în formare, să urmeze cursurile liceale ale unui colegiu de elită din urbea de la poalele Feleacului. Era de factură realistă, adică era la secția de mate-fizică. Așa de mult s-a îndrăgostit de fizică, că a și dat la facultatea omonimă din cadrul UBB.

Am ajuns să ne cunoaștem cît de cît odată cu CCC (Campus Crusade for Christ- actualul botezat Alege Viața) pe la Geoagiu-Băi, Răcătău sau prin Grigorescu. La absolvire a fost repartizat în rural, la Finciul de Călățele, care administrativ aparținea de Huedin. De pe la mijlocul anilor  ’80 „Drumurile noastre toate..” (vorba lui Dan Spătaru) s-au despărțit.

Avînd vînt din pupă (ca de fapt mulți alți Dan-ești- el aparținînd prin mamă familiei lărgite Dan), a schimbat macazul. Nu doar cel profesional, ci cu mai mult mai mult: cel vocațional. Pentru că, aveam să aflu ulterior, avea o nouă pasiune: memorarea Scripturii. Versetele memorate dispersat dar tematic (vezi ciclurile despre „Siguranța…” din cadrul CCC), aveau să fie înlocuite cu memorarea în bloc. Adică capitole și cărți din Noul Testament în întregul lor.

Dincolo de anumite rețineri sentimentale față de Radu (vezi compararea lui Marius C. cu unul din fii lui Noe-cine citește să și înțeleagă! 🙂 ), odată cu elegia rostită la moartea tatălui lui (ocazie cu care a mărturisit public că da, tatăl lui a fost colaborator/informator -temporar?!?- al Securității), reținerile afective față de Radu (Gheorghiță-că de el e vorba) s-au estompat.

Apropos: dacă și alți apropiați i-ar urma exemplul (mă refer la unii din verișorii lui Radu care au o oarecare idiosincrazie la ideea că părinții lor ar fi putut fi informatori), atunci aprecierea mea pentru rubedeniile lui Radu ar crește.

Multe obiecții/critici ar putea fi invocate la adresa lui, dar pe linia devenirii tot mai notorii, Radu m-a surprins plăcut nu cu mult în urmă. Mai exact cu ocazia ultimei lui vizite în zona Metro Detroit, prilej cu care a încercat o survolare (căci mai mult nu cred că poate fi considerată cuvîntarea lui) a cărții Efeseni.

Înainte de abordarea  structurală fugace  a cărții, precum și a încercării de sugerare de aplicații, Radu al nostru m-a impresionat. Nu atît stilul profund actoricesc m-a încîntat  (vezi ditamai lănțocul pe care simbolic l-a purtat la gît, gestica laborioasă, inflexiunile vocale, mimica), cît faptul că a citat/citit din memorie capitolele patru,cinci și șase din Efeseni, o carte scrisă de un Pavel înlănțuit, din închisoare. Nu am participat la prima predică , ocazie cu care a abordat primele trei capitole, dar martori oculari atestă că și prima jumătate a epistolei tot din memorie a fost rostită. Proporția redării fidele a Efesenilor se ridică undeva la 99.9%.

Dacă e adevărat că el știe pe de rost întreg Noul Testament (wow!) nu doar în românește ci și în limba lui Homer, atunci întradevăr Radu Gheorghiță merită apreciat.

Ba chiar mai mult: merită urmat în pasiunea lui pentru „strîngerea Cuvîntului în inimă”.

Pentru că este „Un altfel de Radu”! 🙂

 

 

Reclame

6 gânduri despre „Un altfel de Radu

 1. Amin. Cum de nu i-ati urmarit si conferitna din Apocalipsa din aceeasi vizita? Am fost la prima seara de „apocalipsa”. Am fost cu el la o partasie unde m-a bucurat c-a ramas conservator la inspiratia Scriptruii si la doctrina desre Iad. Radu e un baiat simtit si extrem de prudent in afirmatii. I-am verificat doctrina; s-a exprimat cu grija. A multumit sincer celor care i-au laudat/aparat tatal cind cu trecerea la Domnul a acestuia la care faceti referire. Si a vorbit fara ranchiuna la adresa unor fosti colaboratori ai tatalui sau care nu s-au purtat tocmai frumos cu batrinul si care i-au facut vint si lui. Ca tinar am apreciat zelul sau in evanghelizare. Mi se pare un om care se apleaca cu seriozitate la tot ce face; s-a mutat in Austria unde conduce pt Seminarul unde lucreaza un program de doctorate profesionale pt romani.
  PS- Ca unul care am urmarit cu atentie cazul dcumentar Gheorghita si am ascultat unele marturii, desi sunt dezamagit de batrinul ii dau dreptate lui Radu: Gheorghita a fost temporar informator… mai precis cu intermitente, Ca si copil, Radu isi aminteste perchezitia Securitatii si implicarea tatalul sau ca si „complice” intr-un proces de „dusman al socialismului” deschis la Tribunalaul militar Brasov si instrumentat de-a dreptul de procurorul general adjunct si sef al procuratulrior militare (cu grad de general-potrivit documentelor publicate de Mitrofan)…. Stiu, stiu varianta e ca asta era fabricata doar ca sa i se creieze lui NG alura de martir. … dar asta e doar o presupunere care se potriveste unui scenariu. Personal cred ca e mult mai rezonabila afirmatia ca tatal sau a fost on & off informator.

 2. barthimeu:
  Sunteti simpatic; cel putin sunt consecvent. Dvs sunteti medic si absolvent de teologie. Adica se cuvine sa discutam si cu dovezi. Cred c-am cetit tot ce s-a publicat. De-camdata nu s-a publicat nimic din perioada Nick Gheorghita, pastor la Oradea. De unde atunci varianta: a fost infiltrat de Secu sa distruga lucrarea la Oradea. De unde pina unde? S-a publicat despre activitatea sa de la Deva. Putem extrapola? Poate. Si daca nu? Stiu ca sunt unii care zic ca si-au vazut dosarul si au spus ca au fsot dezamagiti. Dar nu si l-au publcat; ce i-a dezamagit ramine o enigma pt noi, pamintenii. Despre Radu, M. Cruceru spunea ca „facea pe gentelman-ul intre noi”. Pe drept: Radu are ceva de gentleman, mai rar la baptisti.

  1. Să deduc că, în comparație cu consecvența Dvs, mie ca „medic și teolog” (măgulitoare adresare) îmi lipsește această virtute?
   Revenind la cei dezamăgiți, ați luat legătura cu ei să-i întrebați în particular ce anume le-a cauzat acest sentiment?
   Poate faptul că Nick era „mîna dreaptă” a lui Iosif Țon…
   Numai să nu negați și acest adevăr izbitor!
   Nu numai că nu vă cred, dar mă și supăr… 😭

 3. Si dvs sunteti consecvent; aduseserati vorba despre mine si d-aia m-am bucurat ca remarcati o consecventa. Desigur ca Nick era in legatura dl. Tzon. Impreuna au adus in tara CCC si BEE ( a fost ideea lui Nick). Daca legatura cu Tzon este dovada.. adunci e-o cale lunga. ..N-aveam cum sa vorbesc cu dezamagitii. Ei nu sunt din cercul meu de influenta si sunt oaeni care sunt intotdeauna in business: fac intotdeauna doar afiratiile care trebuiesc facute si nu isi asuma greseli. Noi cei care suntem mai slobozi la gura(„calitate” pe care a avut-o si Nick si de care Secu s-a folosit imbogatindu-i dosarul) suntem mai abordabili. Raminind la Radu si partasia cu dinsul, am apreciat experientele ca parinte (cu multi copii) luptele sale in rugaciune pt ei, etc. Acestea de pe urma folositoare si mie ca un parinte mai putin experimentat. Nu prea imi inspira incredere cei care n-au avut lupte si-s totdeauna in bsiness/pe faza: toate le-au iesit din prima. Happy Mather’s day!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s