O ordine deloc aleatoare?

În vîltoarea unor evenimente suntem tentați să trecem peste detalii. În iureșul unor vremuri ce năvălesc peste noi, ne scapă adesea amănunte semnificative.

Recent, în urma unei reflecții pe Nașterea lui Isus „după Scripturi” (a lui Isus și nu a lui Christos, căci acesta din urmă era din veșnicii), mi-a atras atenția un amănunt. Și anume ordinea în care s-au perindat la Bethlehem cele două extreme (greșit opuse de către cei mai mulți) de vizitatori: păstorii respectiv magii. O ordine care contravine celei seculare, una  bine sumarizată de zicala „De la vlădică la opincă”.

Talpa (ciobănească) își dă mîna în închinare cu „fruncia” (elitei) într-un staul, și nu într-o aulă academică. E ceea ce Pavel foarte sugestiv numește nebunia lui Dumnezeu. Una care întrece de departe înțelepciunea seculară.

Ar putea fi invocate diverse argumente raționale mai mult sau mai puțin sustenabile.Unul ar fi că magii veneau din Îndepărtatul Orient. Dar nu ține…

Și totuși, de ce primii care se bucură închinîndu-se (sau invers, dacă vrem) sunt păstorii și nu înțelepții?

Să fie vorba de o ordine aleatoare, sau de ceva cu mult mai mult?

Anunțuri

4 gânduri despre „O ordine deloc aleatoare?

 1. Referitor la afirmatia dv cu privire la nasterea lui Isus si nu a lui Cristos, cred ca ar trebui sa mai cercetati putin Scipturile. Isus este identic cu Cristos. Cine da identitatea unei persoane, fiinte? Evident duhul (spiritul) sau. Dar Isus nu este tot din vesnicii? Probabil nu cunoasteti textul din ev. dupa Ioan in care Domnul se identifica fara nici o dihotomie ca fiind sursa apei vesnice dar si ca o Persoana insetata de apa materiala. Ce faceti cu versetul din Evrei 13:8 care scrie ca ”Isus Cristoe este Acelasi – ieri, astazi si in veci”? Isus este Aceeasi persoana cu Cristos, este vorba doar de evenimente diferite in care El a decis sa fie prin kenoza si intrupare. Mai sunt si alte versete care va cam contrazic afirmatiile, dar deocamdata raman la acestea pe care ar trebui sa le tineti in seama. Din acest motiv Dumnezeu recomanda sa nu fie multi invatatori, caci multora li se pare a fi ceva cand de fapt nu sunt decat un pachet de pretentii nejustificate.

  1. Stimate Guralivule!
   Hai să-ți exegetăm comentariul, ca apoi să-l hermeneuticăm (sic!). 🙂
   De guraliv ce ești, nu mă îndoiesc. Dacă vilus e singularul pentru vili, atunci scuză-mă, ești păros foc! Dar dacă vil e singularul pentru vili (căci așa deduc din comentariu că ți-e prenumele) atunci e și mai gav: ești ordinar, ești josnic. 😦
   De ce? Pentru atitudinea și conținutul ce se degajă din comentariul tău. O atitudine lipsită de condescendență respectiv un conținut complet paralel cu spiritul și litera Scripturilor.
   Dacă Isus e numele ce exprimă natura umană a fiului născut din Fecioara Maria, iar Christosul lui Dumnezeu e expresia divinității Lui, atunci e clar că nu ai noțiuni elementare de Cristologie teologică.
   Cu regret Guralivule, publicarea comentariul tău a fost o excepție. Ne vedem altădată, dar cu o condiție: să fi mai respectuos și să-ți declini adevărata identitate. Azi ai fost un instructiv studiu pe caz. Îți mulțumim că ne-ai dat ocazia să te disecăm! 🙂

   P.S.
   Din acest motiv e înțelept să nu fie pe blog prea mulți guralivi, „caci multora li se pare a fi ceva cand de fapt nu sunt decat un pachet de pretentii nejustificate.” Să fii iubit! La Mulți Ani! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s