Spre 2017 printr-un binom

Noblețea unor planuri constă în noblețea determinării devenirii lor în realitate. Cam așa ar suna parafrazată zicerea lui Isaia.

Planificarea e nu doar o frînă în calea scrugerii printre degete a imposibilei dimensiuni ce ne caracterizează existența (timpul), ci și un plus valoare.

Pentru 2017, an ce se pregătește de zor cu spor să ia locul precedentului, mi-am propus abordarea Scripturii prin prisma unui binom: extensiv-intensiv.

Binomul, cu toate nuanțele lui avantajoase sau mai puțin, este pentru cazul în speță un fel de pendulă de perete. Această metaforă atribuită oricărei abordări dialectice am „prins-o” pe la începutul anilor nouăzeci la Oradea, cînd cu vizita lui John Stott la Emanuel. El se referea la pendularea între analitic și sintetitc în orice incursiune epistemologiocă. Cu cît excursul între cele două extreme ale pendulului e mai amplu, cu atît soliditatea și ambitusul cunoașterii e mai peren.

Ca să nu mai lungesc paranteza introductivă, pentru 2017 mi-am propus abordarea Bibliei prin lentila bifocală numită:extensiv-intensiv. Cu alte cuvinte, mi-ar plăcea ca să închei anul ce stă să intre grăbit pe scena temporală cu studierea intensivă (aprofundată) pe cărți/carte  respectiv citirea/lecturarea extensivă (trei capitole pe zi). Pe acestă ultimă dimensiune a studierii Scripturilor aș dori să pun accentul.

De ce e vital importantă abordarea holistică a Bibliei, și nu cea fărîmițată, sporadică? Cu ce ar trebui începută lecturarea in extenso a Cărții, cînd pe piața ofertelor pe subiect există atîtea alternative? Care e cel mai bun plan de citire din scoarță-n-scoarță a Hronicului? Care ar fi cel mai important beneficiu pe care l-ar aduce celuilalt confrate (studiul intensiv: pe carte, capitol, cuvînt) studiul extensiv? De ce e mult mai delicios că corelezi Adevărul în urma propriei preparări decît să apelezi la „fast food”-ul comentariilor din tratate? Nu că ele ar fi rele, ferească Dumnezeu ! Dar ele nu trebuie să fie primordiale, ci consultative.

Animat de propunerea lui R.C. Sproul în urmă cu ceva timp, mi-am propus să plonjez în oceanul Scripturilor de pe o platformă istorică. Cu alte cuvinte îmi doresc să încep cu Geneza și Exodul și să sar deliberat și creativ peste Levitic, Numeri și Deuteronom pentru a continua cu cărțile istorice de la Iosua pînă la 2 Cronici,Ezra, Neemia și Estera. Pe fundamentul istoric e mai ușor de clădit Legea și Poezia (Iov și Psalmii), Filozofia (Proverbele și Ecclesiastul), Cîntarea (Cîntărilor) și mai ales Profeția (cei patru profeți majori respectiv cei doisprezece minori). Adjectivele anexate profeților nu au nimic de a face cu vîrsta lor. Ferească Domnul! 🙂 Ci cu extinderea scrierilor lor.

Doar avînd o profundă ancorare în Vechiul Testament voi putea spera la o corectă abordarea a celui Nou. Dar și aici, voi aplica aceeași paradigmă. Voi încerca să parcurg primordial evanghelia lui Marcu (care a fost prima și sursa pentru Matei și Luca) pentru a continua cu Faptele Apostolilor. Avînd Istoria drept reper, Teologia paulină, iacobină, petrină și iudaică (inspirată din 2 Petru) din epistole va fi mult mai lesne de înțeles. Sper să închei 2017 cu lecturarea operelor alese ale lui Ioan: evanghelia (care ne spune cum se accede în Împărăție), cele trei epistole (care abordează trăirea prezentă în Împărăție) și Apocalpsul lui (ce se referă la cum va fi în Împărăție).

Așa-mi doresc eu să călătoresc: de la înățimea piscurilor biruințelor la  văile tenebroase ale disperării ale unor mari eroi biblici; de la pădurea amazoniană a cărților greu de străbătut exegetic și hermeneutic ( în speță literatura escatologică), la cîmpiile domoale ale psalmilor născuți din cotidianul meditativ-contemplativ; trecînd peste apele line și predictibile spre cele pline de cotituri, vîrtejuri și suspans al istoriilor care întotdeauna se varsă în oceanul odihnei lui și cu Dumnezeu.

Așa visez eu să navighez în anul ce e pe vine: 2017!

Tuturor celor care din varii (și poate contrarii) motive mi-au călcat pridvorul, le doresc o prosperă și personală împlinire nu doar pentru 2017, ci pentru totdeauna!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s