El a murit ca noi să (a)dormim

A fost cîndva, poveste adevărată, niște credincioși creștini machedoni, care pe cînd erau în mari cazne din pricina credinței lor într-un Leu (vorba lui C.S. Lewis) au fost vizitați de niște înșelători, prădători, răpitori. Dar nu de galbeni sau arginți, ci de ceva cu mult mai de preț: de credință!

Mincinoșii de furișați, le-ar fi spus creștinilor din Cetatea așezată pe plaiurile Tesalonicului, că Leul din seminția lui David a și venit. Adică a revenit mai exact. Prin această minciună nerușinată și sfruntată, credința creștinilor din urbea tesalonicenilor în învierea morților a fost zguduită din temelii. Într-atît de tare a fost lovitura de berbece la porțile credinței celor din Cetate, încît erau gata-gata să cadă într-o deznădejde fără leac.

Dar Leul i-a dat poruncă unui vajnic herald să trimită o depeșă de urgență pentru a stăvili atacul vrășmașului asupra redutei credinței celor aflați în surghiun.

Pînă aici alegorizarea contextului spiritual în care se aflau tesalonicenii cărora Pavel le-a scris acea primă laudativă dar și profilactică epistolă. Una în care adevăruri despre (Re)Venirea Domnului și învierea morților se constituie în pilonii de bază ai scrisorii.

În epistolă Pavel niciodată nu amintește despre cei răscumpărați că ar fi murit. Adevărații copii ai lui Dumnezeu niciodată nu mor. Prin moarte înțelegîndu-se despărțirea de Dumnezeu. Ei (a)dorm, se odihnesc de osteneala lor. Un arhicunoscut exemplu e Lazăr din Betania care, vorba Domnului, a adormit.

Prin contrast, același mare apostol al Neamurilor, niciodată nu afirmă despre Isus că ar fi adormit. Clar, fără echivoc Pavel statuează o realitate transcendentă: pe Cruce, Isus a MURIT! Singura excepție în care ni se relatează că Isus ar fi adormit (și încă buștean, părerea noastră!) e episodul cu corabia plină de ucenici, ambarcațiune aflată într-un naufragiu pe Marea (care de fapt era un lac) Galileii. Restul Noului Testament, cînd face trimitere la Vinerea Mare e explicit: ISUS A MURIT!

De ce?

Pentru ca noi să nu murim,ci doar să (a)dormim!

Dacă Moartea, Iadul, Hadesul, Sheolul, Gheena, Iazul de foc e sinomin cu absența prezenței lui Dumnezeu…

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s