Dumnezeu dermatologul și epidemiologul !

Prin prisma cărții Levitic, Dumnezeu face școală medicală!

Poli-specializarea era inclusă în curricula pregătirii lui Aaron și a urmașilor lui. Preotul, pe lîngă funcția de intermediar/mijlocitor spiritual între Dumnezeu și om, avea să fie investit de Primul și cu funcții medicale.

Ca o paranteză apologetică, trebuie reliefat faptul că de departe Biblia și teologia iudeo-creștină se detașează de toate celelalte curente religioase (și) prin elemetele de medicină pe care le conțin.

Revenind la abordarea holistică (trup-suflet), preoții,ca urmași ai lui Aaron, erau instruiți în ale medicinii preventive (epidemiolog vorbind) respectiv în cîteva domenii ale dermatologiei. Dumnezeu face cu Aaron &comp un fel de curs de Semiologie Medicală. Dezvoltarea simțului observației, a unei gîndiri dinamice erau doar cîteva din calitățile pe care El a vrut să le imprime în preotul-medic. Toate scenariile (acele clasice „Dacă…” sau „Cînd…”) pe care Dumnezeu Creatorul le-a prevăzut, nu sunt altceva decît dovezi ale purtării Lui de grijă. Probabil că din acest mod anticipativ de gîndire s-a inspirat și Solomon (pe cu totul alte coordonate) cînd s-a rugat la inaugurarea Templului  invocînd circumstanțe de genul:„ Dacă poporul…” sau „Dacă străinul…”, etc.

Necurăția la care face trimitere Leviticul cred că se referă la partea somatică și nicidecum la cea spirituală a evreului. Căci altfel nu ne putem explica ce ar avea de a face ciuperca/micoza de pe o clădire sau îmbrăcăminte cu sufletul omului. La fel și menstruația ca stare decăzută din harul lui Dumnezeu.

Așadar, prin tot instructajul medical pe care îl face Dumnezeu cu tagma preoțească, avem o dovadă suplimentară a dragostei Lui pentru Poporu ales.

Reclame

2 gânduri despre „Dumnezeu dermatologul și epidemiologul !

  1. Dragă Lupule!
   Bănuiesc că ăsta îți e (doar) prenumele, căci după cîte am cercetat (cu de-amănuntul) Deliu sună mai mult a nume. Sau poate mă înșel! 🙂
   Dragă Lupule!
   Uite că mă abat de la cărarea pe care mi-am propus să merg (adică să nu public comentariile care nu sunt însoțite de nume real și de poze concordante cu numele), și îți fac un serviciu: te aprob!
   Stimate Lup: vrei să ne explici, aici în public, care e legătura dintre „Dumnezeu dermatologul și epidemiologul” și trimiterea la iutubul lui Oprea, un fel de clip generalist cu apel la rugăciune pentru Biserica Eklesia din torida Arizona?!?
   Hai te rog, că ard de nerăbdare să văd unde ai dat și unde a crăpat! 🙂 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s