Iov contra curentului familial

La inceputul cartii ce poarta numele prototipului de credincios trecut prin cea mai adinca vale a suferintei multiple (spirituale, emotionale, sociale si fizice), si aici ne referim desigur la Iov, ne sunt oferite citeva detalii legate de familia acestuia. Pe marea intindere a cartii nu mai auzim nimic de cei dragi lui (de fapt pe toti ii pierduse, cu exceptia celei care vorbea ca o nebuna). Ceva putin si inviorant la final se mai revine asupra familiei lui. In rest pauza…

Revenind la ideea mascata de titlu, trebuie amintit ca pe creasta consumerismului pe care se aflau cele zece progenituri, Iov isi punea problema (ipotetica sau nu- depinde de criticii textului) daca nu cumva copii lui nu L-au blestemat pe Dumnezeu. Versiunea Cornilescu traduce prin „au pacatuit si au suparat pe Dumnezeu in inima lor.„. Dar alta varianta pune problema chiar a blestemarii lui Dumnezeu.

Dincolo de orice indoiala, consoarta lui Iov avea pe inima si pe buze aceasta abominabila alternativa. Ea avea clar in minte relatia de tip cauza-efect intre blestemarea lui Dumnezeu si moarte. Sa deducem de aici ca moartea copiilor lui Iov se trage tocmai de la aceasta degradare spirituala maxima, blestemarea  divinitatii?!? Si ca mama lor s-ar fi putut sa le fi inspirat o astfel de atitudine celor zece ?!? S-ar prea putea, desi nu putem fi siguri. Eu inclin sa cred ca da. 😦  Desi nu ni se spune ca nevasta lui Iov ar fi murit ca urmare a sugestiei demonice indusa sotului ei.

Cert este ca Iov era contra curentului familial prin puritatea gindului, a vorbei si a faptei.

Bun! Ce ne facem cu exemplul Iov?

S-a putut doar la el, sau se poate si la altii? In sensul ca dintr-o familie, unul (in cazul nostru sotul respectiv tatal) care are frica lui Dumnezeu sa poata rezista curentului majoritar. Am cunoscut un caz, ba chiar o rudenie apropiata, care la o scara miniaturizata, l-a copiat pe Iov.

Nu oricui ii e dat sa innoate contra curentului. Dar asta nu inseamna ca trebuie abandonata din fasa ideea. Merita macar incercarea…

 

P.S.

Din motive strict obiective nu am putut apela la diacritice. Asa ca multumim pentru intelegere.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s