Ce era normal și natural pentru DECEBAL?

Apropiindu-ne agale de jumătatea autobiografiei lui DECEBAL (alias Vasile Vădan), una  intitulată pompos „Totul cu Dumnezeu nimic fără El”, una paralelă cu realitatea în marea ei parte, am dat peste capitolul „Evanghelizarea și botezul”.

Titlul cărții are doi termeni radicali, exclusiviști: totul respectiv nimic. Folosirea lor reclamă moderație dacă nu cumva chiar smerenie. Ceea ce în broșurica lui DECEBAL cam lipsește. Și dacă nu l-am fi cunoscut pe autobiograf mai bine de 30 de ani ar fi fost greu să credem că totul a fost  impecabil. Cu atît mai improbabilă devine crezarea cu cît îl revedem pe DECEBAL în D.U.I.-ul nostru.

Dar să revenim la capitolul amintit. La începutul lui ni se oferă destul de mult balast editorial prin acea survolare teoretică (și mai puțin profund teologică) a botezului. După ce enumeră cîteva condiții impuse celor care vroiau să se boteze, se face trimitere la pag.51 la o categorie specială de candidați: membrii de partid (comunist-n.n.).

Pe marginea acestui aspect avem o nedumerire desprinsă din următorul paragraf: „Membrii de partid care se botezau erau reclamați de alți membri de partid sau de către oamenii din localitate că frecventează biserica și că au fost botezați noaptea. Aceștia nu erau trecuți în registrul de membri ai bisericii, dar frecventau regulat serviciile bisericii.”

Pentru cei mai puțin familiarizați cu această practică clandestină de botezare a unor candidați, trebuiește amintit că erau cazuri extreme (mai ales datorită condiției fizice precare a unor candidați) care erau botezați în vană, în baie. Unul de care îmi aduc aminte foarte limpede s-a derulat la noi acasă, în Iris. Nu era vorba de o persoană vîrstnică sau cu handicap locomotor, ci de cu totul altceva. În naivitatea lor părinții mei au acceptat ca un alt notoriu păstor-informator care avea să devină foarte vizibil pe scena evanghelică predecembristă, să-l boteze în baia noastră, în vană, pe un alt informator ce avea să devină membru în comitetul bisericii, unul cu state vechi, pînă în ziua de azi 28 mai 2017! Interesant, nu?!?

Să revenim însă la citatul din Vădan Vasile cu cîteva întrebări. Din cine era format grupul care boteza un ex-membru de partid la pocăiți noaptea, fie în cada din baie, fie în apa vre-unui rîu sau tău? De către păstor și unul sau doi diaconi sau membrii din comitet, candidat și eventual un membru al familiei acestuia? Dacă noaptea erau botezați ca să nu fie văzuți „de către alți membri de partid sau de către oamenii din localitate”, cum ajungeau aceste două categorii să afle de botezul fostului comunist? Cine îi informa, că bănuim că recentul scufundat în apa botezului nu se autodenunța?!? Și nici vre-un membru al familiei! Și cît de genuină era convertirea acestor foști comuniști? Cîtă vreme noi știm cel puțin un caz de comunist-securist botezat de V.V. care avea să devină mîna lui dreaptă în comitetul de la IRIS…

Să fim serioși: după cum nu toți foștii comuniști erau infiltrații securității în sînul bisericilor evanghelice, la fel nici toți foștii membrii de partid scăldați în apă nu erau născuți din nou cu adevărat! Nu contestăm dramatismul și genuinitatea unor convertiri demne de apreciat, ci ștergerea cu buretele uitării a cazurilor compromise, doar pentru a prezenta totul într-o lumină roz.

Vasile Vădan, tot ce e posibil să fi fost relevant și cu impact în mediul rural. Amintirea unor experiențe gen Creaca, Brebi, Brusturi și din alte sate și comune, e una reală și lăudabilă. Era bine, chiar foarte bine dacă Vasile Vădan se mulțumea cu acest perimetru de predicare a Evangheliei. Dacă ar fi rămas acolo, „Le a kalappal”, cum zice ungurul. Sau „Jos pălăria!”, vorba românului. Dar DECEBAL era depășit mult și sub toate aspectele de Cluj respectiv de Montreal!

Dar apropos de metropola canadiană. Pe cine înfiera DECEBAL în notele lui informative de lunea din perioada predecembristă, despre iminenta emigrarea a lui CORBU (alias Viorel Codreanu) în SUA? El care înfiera capitalismul occidental a ajuns să emigreze înaintea denunțatului. Căci venirea lui Vădan Vasile în Canada a produs cu mult înaintea lui CORBU în SUA. Să nu mai (re)amintim de faptul că toți copii lui V.V. sunt actualmente bine-merci în SUA.

Dar ce căuta DECEBAL într-un oraș universitar precum Clujul, unde critica rațiunii pure ne împiedică să-l vedem folositor? Relevanță culturală , ioc! Profunzime teologică, nema! Curăție morală, nici pe departe! Coloană vertebrală etică, cifo-scoliotică!

Și atunci…?

Credem că cei ce l-au manipulat înainte pe DECEBAL o mai fac și acum. Altfel nu se explică apariția „Totul cu Dumnezeu nimic fără El”. 😦

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s