La ce bun topul?

La pachet, în top, la ce bun?

Născut din ambiția umană de clasare a valorilor (asta ca să folosim un eufemism pentru mîndrie), topul nu iartă nici un domeniu. Începînd de la cel politic și economic, continuînd cu cel artistic sau medical și sfîrșind cu cel financiar și sportiv.

În perimetrul sportiv topurile locale, naționale și cele mondiale, ele sunt răvășite. Adică sunt răsturnate. Nu ne referim la un Amstrong, faimosul cîștigător al Le Tour de France descalificat ulterior datorită dopajului; nici la Gabi Sîncrăian, halterofilul „bronzat” olimpic depistat și el pozitiv; nici la cîte și mai cîte alte cazuri de furăciune a startului fair-play-ului din sport.

Pentru că fetele noastre în ale tenisului fac deja școală la nivel european (cel puțin), ne vom referi la ele, la tenismene.

Nu ne oprim la tenismeni unde un Novak Djokovic , Nadal F., Andy Muray sau Roger F, care nu arareori ies din cărți la primele tururi de Masters, ci la fete. Aici e seismul mai mare.

Cînd o Kerber Angelique, o Gabi Muguruza, sau o Maria Sharapova sunt surclasate de niște anonime de pe locul o sută și ceva al ATP-ului, și încă din primele tururi ale turneelor de Mare Slem și la scoruri imprevizibile, mai treacă meargă. Dar cînd vine vorba de Simona H. sau de Monica N. parcă mai greu acceptăm realitatea: că topurile nu mai au valoare. Nici măcar orientativă. Asta pentru că ne așteptăm ca locul din top să fie concordant cu jocul din teren.

Diversele scuze mai mult sau mai puțin sustenabile nu acoperă golul lăsat în inimile noastre patriotice de înfrîngerile usturătoare.

Așa că, să ne liniștim mințile cu topurile…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s