Parlamentul anchetator

La orice dicționar am apela (DEX-ul, cel juridic), în esență, definirea parlamentului e cît se poate de simplă: organ legislativ!

Dar atunci ?!?

După ultimele semnale, forul ales de cetățeni pentru a emite legi (constituţionale, organice şi ordinare), hotărîri, regulamente sau moțiuni (simplă sau de cenzură) s-a metamorfozat într-un organ de anchetă.

Nu contabilizăm unele declarații politice aberante (gen Tăriceanu cu a lui stupidă pretenție ca acordurile încheiate de Iohannis  ca urmare a vizitei sale la Washington să fie validate de parlamentul României), ci ne referim la de acum clasicele anchete.

În iarna tîrzie a acestui an s-a început cu ancheta Comisiei de control a SRI. Nu vom uita prea curînd maratonul acelei anchete: peste 8 ore. Tonul amenințător/inchizițional al renumitului fost operator chimist devenit cadru didactic universitar la nu mai puțin faimoasa Universitate Valahia din Tîrgoviște, e vorba de Adrian Țuțuianu, ne duce cu gîndul la anchetele de pe vremea lui Pauker și Gheorghiu-Dej. Să nu mai zicem de renumitul electrician mehedințean Nicolicea devenit peste noapte mare expert (în anchete) și comentator (la „mocirla” Antena 3).

Mai nou vedem că se continuă cu anchetarea celor care mai mult, mai puțin sau chiar de loc, s-ar fi implicat în alegerile din 2009. Amuzamentul stîrnit de unii dintre cei citați, gen Berceanu de Craiova (să i se plătească ziua și transportul pentru deplasarea în capitală), nu ni-l putem masca.

Oprea a schițat și el o oarecare rezistență la acest demers tragicomic al comisiei parlamentare.

Dacă tot o dau cu anchetele, pe cînd una împotriva lui Dragnea cel implicat în multe afaceri dubioase? Dar a lui Tăriceanu? Nu ne referim la anchetele DNA, ci vrem anchete parlamentare împotriva acestor doi capi ai multor răutăți politice. Și dacă se va mai merge pe acest culoar inchizițional, vrem să aflăm că într-o bună zi va fi anchetat de colegii de partid și Iliescu & comp pentru toate ilegalitățile comise.

Ne macină cîteva interogații. Ce se întîmplă în plan juridic cu acei nominalizați care refuză să se prezinte la anchete? Dar cu concluziile comisiei parlamentare care (probabil și posibil) se contrazic cu cele ale organelor legal abilitate pentru a efectua anchete? A cărui organ va conta rezultatul? Dar ce ne facem cînd unii membrii ai comisiei parlamentare trebuiesc anchetați? Oare toți membrii comisiei sunt experți în anchete, sau doar unul-doi iar restul votează la grămadă reultatul investigației?

Dar pînă să aflăm răspunsurile ne băgăm capul în nisipul rușinii cu un așa parlament…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s