Alienarea și zidurile

De cînd cu Paradisul pierdut, toți și toate s-au înstrăinat.

Dar cea mai dramatică alienare, prin prisma recentelor tendințe în materie de moralitate și spiritualitate, e cea dintre om și Dumnezeu. Inevitabila răsfrîngere a acestei stări de fapt se remarcă și in cadrul relațiilor interumane.

Dacă e să ne referim doar la spațiul mioritico-carpatin, faimoasele cutii de beton construite în anii socialismului dezumanizant (aici ne uităm la faimoasele cartiere de blocuri construite la repezeala cincinalelor), atunci afirmația din titlu are acoperire. Cu tot urbanismul galopant, parcă niciodată nu am fost mai străini unii față de alții ca acum!

Acele ziduri spirituale, emoționale, mentale, etico-morale, în fapt ziduri invizibile dar prezente în realitatea cotidiană, ne separă atît în plan vertical (față de Divinitate), dar și în cel orizontal (interuman). Ca terță implicare a Căderii, nici Creația nu ne mai e aproape. Am înstrăinat-o distrugînd-o.

O unică întrebare pentru moment: care dintre cele două ziduri e mai separant (sic!), e prioritar (cronologic vorbind), mai înalt și cu eterne implicații greu de anticipat?

Detașat, fără nici cel mai mic dubiu, Zidul dintre noi și Dumnezeul Triun.

Efeseniul, epistola paulină cu cele mai multe elemente doctrinare Cristice și Ecclesiastice , ne vorbește despre un astfel de Zid: Zidul Păcatului.

Miracolul, speranța „nesperată”, s-a înfăptuit prin acel „S-a sfîrșit!” de pe Cruce. Alienarea a devenit (potențial, posibil și probabil- pentru cei care se laudă cu Crucea lui Cristos) de domeniul trecutului.

Odată demolat Zidul dintre Creator și Creatură, ce mai rămîne (zidul dintre noi, oamenii) e inevitabil demolabil.

Excepția fiind generată de ipocrizia, fariseismul din noi…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s