Varujan și oul în drumul lui ancestral spre tigaie

Am mai auzit noi înainte vreme pe cine prim, prim de tot, care ne ruga să-i  numărăm ouăle. Și știm unde a ajuns: la groapa de gunoi a politicii.

Se pare că oul în esența lui a devenit un lait motiv pentru glume politice de prost gust ale unor politicieni ajunși la putere. Pe nea Daea (cel cu sufletul și oaia) nu-l mai numărăm la rubrica „De Rîsul Curcii”.

Armeanul care cică este și liberal social-democrat și și scriitor-poet, nu încape de găină și produsul ei strămășesc: oul. Cred că cei mai mulți au făcut deja click! 🙂 E vorba de ultima perlă a lui Varujan Vosganian cel multilateral dezvoltat: poet, scriitor, economist, liberal (de modă nouă), deputat, fost ministru în cabinetul struțo-cămilei USL și a multi-bărbatului de Tăriceanu.

Dacă pentru un (cică!) liberal creșterea economiei românești stă în  sărmana găină și bietul ei ou, atunci să le dăm foc la pseudo economiștii libero-schimbiști din ALDE.

Pentru cei stresați, în prag de weekend le oferim o mică pastilă din cadrul risoterapiei săptămînale:

Ce scrie Vosganian pe Facebook?!? Citiți și cruciți-vă! Lecturați și rîdeți vă rog!

Punguța cu doi bani… 

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! 🙂

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. 
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei.”

Image may contain: bird

-Dragos Stoica/NewsIn FOTO-

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s