Cine a spus că nu se poate?!?

Pe fondul unei „înțepeniri a grumazului” egoului față de nevoia de admitere, regret și abandonare a colaborării cu serviciile cripto și neo comuniste, iată că unul din cei care a dat cu subsemnatul a făcut dovada unei putințe: și-a recunoscut frica care a stat la baza colaborării cu foștii securiști.

Abordarea unui asemenea experiment reclamă o pregătire prealabilă nu doar psihologică, ci cu mult mai mult, una spirituală. Nu poți intra direct în auriculul confruntării și al reconcilierii, așa bădărănește, cu bocancii plini de mizerii. Trebuiește cerută Duhului inspirația de moment, plierea pe lungimea de undă a celui slab care a compromis prin colaborare. Și în ultimă instanță nu forța argumentului (documentat) e cea care convinge, ci lucrarea Duhului.

Cîți delatori dovediți cu acte-n regulă nu s-au pietrificat în nepocăință?

Revenind la experiența reconcilierii încă proaspătă și caldă, trebuie afirmată necesitatea împletirii măiestre dintre adevăr și dragoste. Lipsa celui de-al doilea ingredient, mai ales în cazul foștilor informatori cu personalitate puternică (pentru a folosi un eufemism) nu face decît să cimenteze mai mult rezistența la pocăință.

Paradoxal sau nu, dar s-a observat că cei care mimează mai strident o personalitate colțuroasă sunt cei care în ascuns sunt mai fricoși. Frica, bat-o vina, e cea care a stat și (poate) mai stă la baza compromisului. Frica este la unii veriga slabă pe care forțele demonice întruchipate în securiști au exploatat-o cel mai eficient.

Toți avem cîte o verigă slabă, nu-i așa?!? Unii frica, alții pofta, alții lăudăroșia, alții altele și altele…. Esențialul e să ne admitem slăbiciunile.

Cu ocazia recentei împăcări, ambele părți și-au admis vulnerabilitățile personale. Regrete sincere exprimate prin lacrimi spontane de neoprit, îmbrățișări clade și îndelungi, privitul sincer în ochi pe fondul unei tăceri semnificative și cu impact, dincolo de comuniunea spirituală care a avut ca suport dragostea Christică,  iată doar cîteva din ingredientele reconcilierii cu unul din foștii și dragii (vorba lui Liiceanu) mei informatori.

Așadr se poate!

Pentru cine vrea…  🙂

 

P.S.

Dacă cumva, dintr-o eroare impardonabilă, cineva e curios să afle care sunt numele celor două părți implicate, trebuie să i-o spunem pe șleau: Ați greșit adresa!

 

Reclame

6 gânduri despre „Cine a spus că nu se poate?!?

 1. Felicitari pt impacare. Un exemplu face mai mult decit multe predici/articole despre impacre/pocainta. Sunt convins ca fiind vorba de-o pocainta reala va fi urmata si de alti.

 2. Am intrebat oameni mai destepti de ce nu se pocaiesc pocaitii de pacate. N-am primit nu știu ce raspunsuri. Exmplul de mai sus e o exceptie fericita. Porecilti „pocaiti”, noi creștinii ar trebui sa fim experti in a ne pocai. Nu asa se petrec lucrurile. De ce? Mindria o fi o cauza, climatul nefavorabil din biserici alta, ambitita de-a fi totdeauna si in toate mai mult decit biruitori. Si daca nu suntem in toate biruitori? Am invatat de la David ca un pacat aduce altul. Adica daca nu ne pocaim de un pacat, apar si altele. Primul e minciuna si incercarea de-a o ascunde. Iar dupa 30 ani de negare e greu sa te pocaiesti si sa accepti ca ai mintit 30 de ani pt a-ti ascunde pacatul.
  PS 1- Pare rusinos si nedemn sa-ti recunosti pacatul. Dar e mai rusinos c-am pacatuit decit pocainta.
  PS 2 – Una din definitiile pocaintei include si asumarea responsabilitatii
  PS 3- Sutnem chemati sa nu pacatuim. Dar daca totusi am pacatuit….sa ne pocaim!

  1. Dorule, după așa multe PS-uri, mai că ne-ai pierdut pe drum! 🙂
   La ceea ce ai menționat aș mai adăuga o cauză hibrid în calea nepocăinței: frica & mîndria.
   Nu știu cum se face că cele două se îngemănează atît de eficient și … nefericit! 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s